Τα γεγονότα που... έγραψαν το 2017

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα γεγονότα που... έγραψαν το 2017

Αξιολογήσεις, εκκρεμή προαπαιτούμενα, φυσικές καταστροφές, πολιτικοί τριγμοί και διεθνείς «επισκέψεις» που άλλαξαν τις ισορροπίες, ήταν μερικά από τα γεγονότα που σημάδεψαν το 2017, μια χρονιά που καταγράφηκε ως «ήσυχη» στις συνειδήσεις των πολιτών μετά τις αλλεπάλληλες έκρυθμες καταστάσεις των προηγούμενων ετών.

Στην οικονομικο-πολιτική σκηνή της χώρας την παράσταση έκλεψαν τα έγκαιρα κλεισίματα δύο αξιολογήσεων, χωρίς να προηγούνται πολύωρες συνεδριάσεις, η έξοδος στις αγορές και φυσικά η υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος και η μεγέθυνση του ΑΕΠ άνω του 1% για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια (2007).

Παρότι φτωχότερη σε «συγκινήσεις» και «εμπρόθεσμη» σε οικονομικές υποχρεώσεις και εξελίξεις, η χρονιά που φεύγει δεν κατάφερε να φέρει αισιοδοξία στους Έλληνες ούτε όμως και να βελτιώσει αισθητά τις συνθήκες διαβίωσής τους, γεγονός που αυξάνει ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες για το νέο έτος που έρχεται.

Ποιά ήταν όμως τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε; Σε μια προσπάθεια απολογισμού των πεπραγμένων το insider.gr ανθολογεί τις σημαντικότερες στιγμές του έτους που φεύγει και σας τις παρουσιάζει.

Ιανουάριος

Η διένεξη κυβέρνησης πιστωτών για τη διανομή του υπερπλεονάσματος σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, παρακαταθήκη της προηγούμενης χρονιάς, έληξε με την υπόσχεση της κυβέρνησης να μην δρα εφεξής αυτοβούλως. Μετά το πάγωμα των παρεμβάσεων που είχαν εγκριθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο τελευαταίο Eurogroup της προηγούμενης χρονιάς, εξαιτίας του κοινωνικού μερίσματος που διανεμήθηκε στους συνταξιούχους, ο ESM δέχεται την επιστολική συγγνώμη του κ. Τσακαλώτου, «ξεπαγώνει» τα μέτρα και δίνει το πράσινο φως για την εφαρμογή τους τα οποία εκτιμάται ότι θα μειώσουν το χρέος κατά 20% σε βάθος 47 ετών.

Στην επιχειρηματική σκακιέρα κυριαρχούν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι που περνούν κι επισήμως μετά από εξάμηνες καθυστερήσεις του ελεγκτικού συνεδρίου σε ιταλικά χέρια με την υπογραφή της σύμβαση πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηροδρόμους Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. έναντι του ποσού των 45 εκατ. ευρώ, δύο εκατομμύρια περισσότερα από την εξαγορά της περίφημης ελληνικής startup Τaxibeat από τον γερμανικό όμιλο Daimler, η οποία πραγματοποίηθηκε τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς.

Τον ίδιο μήνα τους πηχυαίους τίτλους των εφημερίδων απασχολεί η η είδηση για την σύλληψη της Πόλα Ρούπα, του ηγετικού στελέχους της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας που καταζητείτο από το 2012 από τις αρχές. Η 48χρονη σύντροφος του Νίκου Μαζιώτη, που είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που της είχαν επιβληθεί, συνελήφθη στο διαμέρισμά της στην Ηλιούπολη μαζί της το ανήλικο παιδί της, το οποίο παραδόθηκε για προστατευτική φύλαξη στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, υπό την εποπτεία της εισαγγελέα Ανηλίκων.

Φεβρουάριος

Η ανάγκη να μπει ένα τέλος στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα στις διαπραγματεύσεις αναγκάζει την κυβέρνηση να δεχτεί την προνομοθέτηση μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος, παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο που έχουν προηγηθεί. Η απόφαση αυτή αποτελεί και το εισιτήριο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.Παρά τις αισιόδοξες διαβεβαιώσεις το eurogroup του Φεβρουαρίου τελειώνει με την κυβέρνηση να δέχεται την προνομοθέτηση μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος ως διαβατήριο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.

Προς το τέλος του μήνα παραδίδεται στο κράτος και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος έως σήμερα, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 617 εκατομμύρια ευρώ. Ως μοχλός σημαντικής βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης η παράδοση του κέντρου στο δημόσιο προκαλεί ανησυχία στους πολίτες για την τύχη του έργου. Στις ανησυχίες του ελληνικού κοινού απαντά ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης σημειώνοντας ότι «το δημόσιο μπορεί να κρατήσει και να αξιοποιήσει ένα τέτοιο στολίδι, και γιατί όχι να το κάνει και καλύτερο»… Κι αν η τρέχουσα χρονιά δεν υπήρξε αρκετή για να επιβεβαιωθούν ή να διαψευστούν οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού, οι επόμενες σίγουρα θα δείξουν...

Ο δεύτερος μήνας του έτους ωστόσο σημαδεύεται κι από πολλαπλά «θανατικά». Ο πολιτιστικός κόσμος της χώρας δέχεται το δικό του πλήγμα με τρεις σπουδαίους στο είδος τους καλλιτέχνες να αφήνουν την τελευταία τους πνοή. Την είδηση για τον θάνατο του Γιάννη Κουνέλλη, ακολουθεί αυτή του θανάτου του σπουδαίου ζωγράφου Γιάννη Μυταρά και λίγο αργότερα του γνωστού κινηματογραφιστή Νίκου Κούνδουρου.

Μάρτιος

Ένα μέγα επιχειρηματικό deal, το οποίο πέρασε από 40 κύματα και πολλές φορές έφτασε ένα βήμα πριν το ναυάγιο, κυριαρχεί τις ειδήσεις του Μαρτίου. Ο λόγος για τη διάσωση της Μαρινόπουλος και την συμφωνία εξαγοράς της από την Σκλαβενίτης, μετην οποία γύρισε κι επισήμως η σελίδα στον κλάδο του λιανεμπορίου της χώρας. Τα 361 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα περνούν κι επισήμως στην αλυσίδα Σκλαβενίτη, τα ράφια ξαναγεμίζουν και η Σκλαβενίτης μετατρέπεται στον μεγαλύτερο όμιλο σούπερ μάρκετ της χώρας, δίνοντας ελπίδα σε χιλιάδες εργαζόμενους που αγωνιούν για μήνες για το μέλλον τους οι οποίοι εντέλει απορροφούνται στο νέο σχήμα.

Την τελευταία ημέρα του μήνα στις 30 Μαρτίου ο επιχειρηματικός κόσμος συγκλονίζεται από την δυσάρεστη είδηση της απαγωγής ενός ακόμα επιχειρηματία, του Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ο Λεμπιδάκης απήχθη καθώς επέστρεφε στο σπίτι του από το εργοστάσιό του. Οι απαγωγείς έχουν στήσει ενέδρα και στη συνέχεια τον μετεπιβιβάζουν σε άλλο αυτοκίνητο και τον οδηγούν σε άγνωστη κατεύθυνση.

Απρίλιος

Τις πρώτες ημέρες του μήνα η κυβέρνηση καταλήγει σε συμφωνία με τους πιστωτές, χωρίς ωστόσο να διευθετηθεί η μεγάλη εκκρεμμότητα της συμμετοχής του ΔΝΤ. Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ταμείου Πόουλ Τόμσεν σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, τονίζει ότι χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα, ώστε να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα αλλά και παραδέχεται ότι έγινε λάθος στις επιπτώσεις των capital controls στην οικονομία.

Τον ίδιο μήνα το κέντρο της πρωτεύουσας αποκλείεται από βόμβα που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του κτηρίου που στεγάζονται τα γραφεία της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Eurobank, στην οδό Σανταρόζα 7. Η έκρηξη περιγράφεται ως ιδιαίτερα ισχυρή και προκαλεί ζημιές τόσο στις εγκαταστάσεις της τράπεζας όσο και σε καταστήματα στη γύρω περιοχή χωρίς, ευτυχώς, να θρηνήσουμε θύματα αφού προηγήθηκε τηλεφώνημα κι ο χώρος εκκενώθηκε.

Λίγες μέρες μετά το Πάσχα, και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου, συντρίβεται στρατιωτικό ελικόπτερο, τύπου Χιούι, στο Σαραντάπορο της Κοζάνης, ενώ εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων. Νεκροί ανασύρονται τέσσερις απ’ τους πέντε επιβαίνοντες ενώ ζωντανή αλλά βαριά τραυματισμένη ανασύρεται μια γυναίκα.

Μάιος

Οι ελπίδες για τελική συμφωνία διαψεύδονται αφού στο Eurogroup της 18 Μαΐου Ευρωζώνη και ΔΝΤ δεν συμφωνούν για το πακέτο μέτρων που θα διασφαλίσει την βιωσιμότητα του χρέους. Κάπως έτσι οι αποφάσεις μετατίθενται για τον επόμενο μήνα, με την προθεσμία για τις υποχρεώσεις ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου να στενεύει.

Λίγο μετά τις 2:00 τα ξημερώματα της 29ης Μαΐου γίνεται γνωστή η είδηση πως έφυγε από την ζωή ο πρώην πρωθυπουργός και πατέρας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Με τον θάνατό του επίτιμου προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνει κι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εκφράζει τη λύπη του για το χαμό ενός από τους τελευταίους μεγάλους πολιτικούς της χώρας. Η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα και η κηδεία του έγινε με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Τον ίδιο μήνα ωστόσο η πολιτική σκηνή της χώρας δέχεται ακόμα ένα πλήγμα με την τρομοκρατική επίθεση και τον τραυματισμό του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Ο Λουκάς Παπαδήμος μεταφέρεται εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός έχοντας υποστεί εισπνευτικό έγκαυμα και δερματικές εκδορές , μετά την έκρηξη που σημειώθηκε από φάκελο που άνοιξε ο ίδιος μέσα στον αυτοκίνητό του, στη διασταύρωση των οδών Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας. Ο φάκελος είχε αποστολέα την Ακαδημία Αθηνών. Το χτύπημα σύμφωνα με τις Αρχές θυμίζει πυρήνες της φωτιάς. Ωστόσο μερικούς μήνες αργότερα συλλαμβάνεται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Αθήνα ένας 29χρονος Έλληνας ο οποίος κατηγορείται για αποστολή παγιδευμένων δεμάτων-βομβών, μια εκ των οποίων και εναντίον του Λουκά Παπαδήμου.

Ιούνιος

Την ώρα που ο Ιούλιος καταγράφει υψηλές θερμοκρασίες το πολιτικοοικονομικό θερμόμετρο της χώρας ανεβάζει κατακόρυφα η είδηση της επιστροφής της χώρας στις αγορές με 5ετές ομόλογο αλλά και ο τερματισμός μετά από περίπου οκτώ χρόνια της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος για την Ελλάδα. Το ελληνικό δημόσιο αντλεί 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου με την απόδοση να ορίζεται στο 4,625%, ενώ το κουπόνι του διαμορφώνεται στο 4,375%. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για εκπλήρωση των στόχων και επιτυχημένη έξοδο που σηματοδοτεί την ανάκαμψη και επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ ο διεθνής τύπος αναφέρεται στα «πρώτα βήματα προόδου του προβληματικού παιδιού της Ευρώπης που προσπαθεί να αποδείξει ότι οδεύει προς την ανάκαμψη». Τον ίδιο μήνα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εγκρίνει την κατ’ αρχήν συμφωνία (Approval in Principle) για προληπτικό δανειακό πρόγραμμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αλλά στην έκθεση που δημοσιεύει διευκρινίζει ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη διαχειρίσιμο.

Στην επιχειρηματική σκηνή τα βλέμματα κερδίζει η εξαγορά μιας startup από τον τεχνολογικό κολοσσό της Samsung. Η Ιnnoetics καταφέρνει να κάνει πραγματικότητα το όνειρο κάθε spin off εταιρείας, γυρίζει σελίδα και γίνεται κομμάτι του νοτιοκορεάτικου κολοσσού, ο οποίος αποκτά το 100% των μετοχών της αντί αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Την στιγμή που ο τουρισμός ως η βαριά βιομηχανία της χώρας καταγράφει νέα ρεκόρ, η είδηση του θανάτου ενός αμερικανού τουρίστα ο οποίος ξυλοποπήθηκε σε αναίτια συμπλοκή στο Λαγανά Ζακύνθου καταφέρνει να αμαυρώσει την εικόνα της Ελλάδας. Το βίντεο της φρικτής δολοφονίας κάνει το γύρο του κόσμου ενώ συλλαμβάνονται ως δράστες της δολοφονίας ένας 32χρονος Βρετανός, σερβικής καταγωγής και ένας 34χρονος Ελληνας. Οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου κάνουν λόγο για μέτρα ενίσχυσης της αστυνόμευσης στην περιοχή του Λαγανά, είναι όμως ήδη αργά.

Έναν νεκρό άφησε πίσω της τον ίδιο μήνα και η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα. Η «Μέδουσα» προκάλεσε πολλές πλημμύρες και καταστροφές σε ολόκληρη τη χώρα αλλά και τον θάνατο ενός άνδρα στην Αμφιλοχία.

Αύγουστος

Καταμεσής του καλοκαιριού το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ έρχεται και πάλι στο προσκήνιο με τον Ανδρέα Γεωργίου, επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ την περίοδο 2010- 2015 να καταδικάζεται σε διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή. Η καταδίκη του κ. Γεωργίου προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των πιστωτών οι οποίοι υπογραμμίζουν πως οι κατηγορίες κατά Γεωργίου θέτουν υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα της ελληνικής στατιστικής αρχής και υπονομεύουν την ακεραιότητα του δικαστικού συστήματος - κάτι που πιθανοί διεθνείς επενδυτές θα έβλεπαν με ανησυχία.

Ωστόσο η καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ δεν είναι το μόνο γεγονός που απασχολεί την κοινή γνώμη. Όπως σχεδόν κάθε καλοκαίρι έτσι και το φετινό, ο Αύγουστος μένει στην ιστορία για τις καταστροφικές του πυρκαγιές που έκαναν στάχτη σχεδόν 70.000 στρέμματα. Κύθηρα, Ανατολική Αττική, και Ζάκυνθος τυλίχτηκαν στις φλόγες για ημέρες και απώλεσαν πάνω από 60.000 στρέμματα βλάστησης. Το τρίμηνο Ιούνιος, Ιούλιος Αύγουστος, συνολικά στις φλόγες παραδόθηκαν 135.092 στρέμματα γης.

Σεπτέμβριος

Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, η Αθήνα ντύνεται με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας για να υποδεχτεί το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Προκόπη Παυλόπουλου. Κατά την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και με επικεφαλής ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Η επίσκεψη γεννά προσδοκίες για γαλλική επενδυτική επέλαση ενώ τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος όσο και η σύζυγός του κερδίζουν τις εντυπώσεις των ελλήνων πολιτών κατά την βόλτα τους πιασμένοι χέρι χέρι στο κέντρο της πόλης.

Σε μαινόμενη πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης εξελίσσεται η ανακοίνωση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης αλλά και τα ερευνητικά της κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα. Η απόφαση της εταιρείας για πάγωμα των εργασιών λόγω αναιτιολόγητων καθυστερήσεων στη χορήγηση αδειών, ακολουθεί την ανακοίνωση της κυβέρνησης να προσφύγει στη διαιτησία για τις διαφορές με την Eldorado Gold. Το θέμα φτάνει στη Βουλή με τον κ. Σταθάκη να υπεραμύνεται των κυβερνητικών πρακτικών και την αξιωματική αντιπολίτευση να υπογραμμίζει πως η «κυβέρνηση αγγίζει τον χρυσό και τον μετατρέπει σε κάρβουνο».

Την ίδια στιγμή μια νέα πολιτική διαμάχη ξεσπά εξαιτίας της τεράστιας οικολογικής καταστροφής που σημειώνεται στο Σαρωνικό το κόστος της οποίας θα βαραίνει τη χώρα μας για χρόνια. Το δεξαμενόπλοιο Αγία Ζώνη ΙΙ βυθίζεται νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης νωρίς τα ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου. Οι μικρές πετρελαιοκηλίδες που αρχικά έκαναν την εμφάνισή τους γύρω από το σημείο του ναυαγίου, άρχισαν να εξαπλώνονται, με αποτέλεσμα να φτάσουν μέχρι τις ακτές της Σαρωνίδας, προκαλώντας μία άνευ προηγουμένου θαλάσσια ρύπανση. Η καθυστέρηση στην κινητοποίηση των αρμοδίων, στην απάντληση του φορτίου, στην έναρξη των εργασιών απορρύπανσης και ανέλκυσης του πλοίου δεν διογκώνουν μο΄νο το πρόβλημα αλλά εντείνουν τις ανησυχίες της κοινής γνώμης και οδηγούν σε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την ταχύτητα απόκρισης του κρατικού μηχανισμού και τις ευθύνες για την εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας.

Οκτώβριος

Την ώρα που το ραντεβού με τους πιστωτές ανανεώνεται με την τρίτη αξιολόγηση να ξεκινά κι επισήμως τον Οκτώβριο, ο έλληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες και συναντά τον νέο πλανητάρχη Ντόναλντ Τραμπ. Κατά την πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, ο Τσίπρας συναντά και την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ενώ έχει επαφές και με μέλη του Κογκρέσου, επιχειρηματίες και οργανώσεις και στελέχη της ελληνικής Ομογένειας. Τα διεθνή μέσα αναμεταδίδουν ότι η ροή επενδύσεων και κεφαλαίων προς την Ελλάδα μετατρέπεται πλέον σε προτεραιότητα για την κυβέρνηση Τραμπ, που επιδιώκει να εντείνει τη διμερή οικονομική και αμυντική συνεργασία ενώ η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο για το μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις προοπτικές της που δείχνουν οι ΗΠΑ.

Τον Οκτώβριο την ελληνική κοινή γνώμη συγκλονίζει και η εν ψυχρώ δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου στο γραφείο του, στο κέντρο της Αθήνας. Κίνητρο της επίθεσης που κατέληξε στη δολοφονία, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, φέρεται πως είναι η εκβίαση σε βάρος κρατούμενου για υπόθεση πελάτη του Ζαφειρόπουλου.

Τέλος μπαίνει μετά από πολύμηνη ομηρία και στην απαγωγή του επιχειρηματία από την Κρήτη, Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ο 53χρόνος επιχειρηματίας απελευθερώνεται έξι μήνες μετά την απαγωγή του και βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του, τη σύζυγο του και τα τρία του παιδιά.

Επίσημα νόμος του κράτους γίνεται στις 10 Οκτωβρίου και η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου με την ελληνική Βουλή να εγκρίνει το νομοσχέδιο με 171ψήφους. Η κατάθεσή του ωστόσο προκαλεί την αντίδραση της εκκλησίας η οποία καλεί την κυβέρνηση να το αποσύρει και έντοντες διαμάχες εντός κοινοβουλίου μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κυρίως για το σκέλος της παραχώρησης του δικαιώματος διόρθωσης φύλου από τα 15 έτη. Τελικά 148 βουλευτές υπερψηφίζουν το άρθρο που επιτρέπει την διαδικασία από τα 15 έτη. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, νομική διόρθωση της ταυτότητας φύλου γίνεται με δήλωση ενώπιον δικαστηρίου, σε ιδιαίτερο γραφείο, χωρίς δημοσιότητα και χωρίς να απαιτείται πλέον χειρουργική επέμβαση ή ιατρική γνωμάτευση, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Νοέμβριος

Στους 23 νεκρούς έφτασε ο τραγικός απολογισμός της φονικής καταιγίδας της μεσογείου που έπληξε την χώρα και ισοπέδωσε την μάντρα Αττικής. Το έδαφος στο όρος Πατέρας, ήταν ήδη κορεσμένο εξαιτίας των βροχών που είχε δεχτεί το προηγούμενο διήμερο και έτσι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τον τεράστιο όγκο νερού που δέχτηκε. Ο χείμαρρος που δημιουργήθηκε, πέρασε μέσα από τη Μάνδρα, παρασύροντας στο πέρασμα του ό,τι έβρισκε, ανέφεραν οι ειδικοί. Παρά βέβαια το ακραίο καιρικό φαινόμενο εντοπίστηκαν και ευθύνες ανθρώπινης αυθαιρεσίας και γραφειοκρατίας ενώ εκκρεμεί και έρευνα της Δικαιοσύνης σχετικά με τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία.

Ο πρωθυπουργός, έχοντας εκ των προτέρων συνεννοηθεί με τους θεσμούς, ανακοινώνει «κοινωνικό μέρισμα» ύψους 1,4 δισ. ευρώ αφού αναμένεται υπέρβαση στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 1,75% του ΑΕΠ. Επιτυχώς ολοκληρώνεται από το οικονομικό επιτελείο και η ανταλαγή ομολόγων 25,5 δισ. ευρώ με συμμετοχή 86%.

Θύελλα αντιδράσεων, εντός κι εκτός συνόρων, προκαλει την ίδια περίοδο και η είδηση ότι ο Δημήτρης Κουφοντίντας θα περάσει την πόρτα των φυλακών Κορυδαλλού, για πρώτη φορά μετά το 2002, όπου και συνελήφθη, καθώς πήρε 48ωρη άδεια.

Την πολιτική σκηνή της χώρας απασχολεί ωστόσο ένα και μόνο γεγονός: οι εκλογές της Κεντροαριστεράς. Μετά από πολύμηνες προσπάθειες η Κεντροαριστερά προσπαθεί να δημιουργήσει έναν νέο φορέα με αρχηγό τη Φώφη Γεννηματά η οποία έλαβε καθαρή εντολή στις 19 Νοεμβρίου – τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών- και ποσοστό 56,64%. Υποψηφιότητα για την ηγεσία του νέου φορέα έθεσαν οι: Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Απόστολος Πόντας και Δημήτρης Τζιώτης. Κατά τον α’ γύρο των εκλογών (12 Νοεμβρίου 2017) προσήλθαν στις κάλπες 210.264 ψηφοφόροι ενώ στο β’, όπου είχαν περάσει από τους υποψήφιους η Φώφη Γεννηματά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, 156.000.

Δεκέμβριος

Για πρώτη φορά επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιτυγχάνεται χωρίς καθυστερήσεις τεχνική συμφωνία με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Τα τεχνικά κλιμάκια εξετάζουν τα προαπαιτούμενα που παραμένουν ανοικτά και τους τρόπους που αυτά μπορούν να διευθετηθούν το συντομότερο δυνατόν και δίνουν το πράσινο φως για να μπει η τρίτη αξιολόγηση στην τελική ευθεία.

Την Αθήνα και την Κομοτηνή επισκέπτεται ο τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου και 8 Δεκεμβρίου. Η επίσκεψη κινήθηκε σε τεταμένο κλίμα καθώς μία συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου ελάχιστες ώρες πριν βρεθεί σε ελληνικό έδαφος έδειξε τις προθέσεις του για το θέμα της αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Εντέλει η παρουσία του οδηγεί σε διπλωματική αντιπαράθεση με τον Ελληνα ομόλογό του Προκόπη Παυλόπουλο και σε διαφωνία με τον πρωθυπουργό στα θέματα που συζητήθηκαν, με τους δύο τελευταίους να προσπαθούν να αντικρούσουν τις αξιώσεις του Τούρκου προέδρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider