Μείωση επιτοκίων: Η παγκόσμια επιρροή της Fed

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μείωση επιτοκίων: Η παγκόσμια επιρροή της Fed
Η Ομοσπονδιακή Αποθεματική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) οδεύει σήμερα προς την πρώτη μείωση επιτοκίων από τότε που εκκίνησε τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, τον Μάρτιο του 2022. Παρά το γεγονός ότι αυτή η κίνηση είναι ευρέως αναμενόμενη, οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις.

Η Ομοσπονδιακή Αποθεματική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) οδεύει σήμερα προς την πρώτη μείωση επιτοκίων από τότε που εκκίνησε τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, τον Μάρτιο του 2022. Παρά το γεγονός ότι αυτή η κίνηση είναι ευρέως αναμενόμενη, οι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις.

Σειρά κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ευρωζώνης, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, του Μεξικού, της Ελβετίας και της Σουηδίας, έχουν ήδη προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων, πριν από τη Fed. Πολλοί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής εκδήλωσαν την προθυμία τους να κινηθούν πριν από την Fed, ως αντίδραση στην υποτονική ανάπτυξη και τη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων που διαπίστωναν στις οικονομίες τους.

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, αναρωτιούνται πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν προτού ακολουθήσει η Fed -η μεγαλύτερη Κεντρική Τράπεζα στον κόσμο βάσει assets- δεδομένων των συνεπειών που προκαλούν οι κινήσεις της.

Η παγκόσμια επιρροή της Fed

Μια βασική ανησυχία των αναλυτών είναι η πίεση που ασκεί η απόκλιση στα επιτόκια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Γενικά, τα υψηλότερα επιτόκια προσελκύουν περισσότερους ξένους επενδυτές που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις, ενισχύοντας με τη σειρά τους την αξία του εγχώριου νομίσματος.

Στον τελευταίο κύκλο νομισματικής πολιτικής, το ιαπωνικό γιέν και τη τουρκική λίρα δέχτηκαν σοβαρό πλήγμα, ενόσω οι κεντρικές τους τράπεζες διατηρούσαν τα επιτόκια χαμηλά. Από την άλλη, το δολάριο ενισχυόταν καθ' όλη τη διάρκεια του 2022 καθώς η Fed αύξανε σταθερά τα επιτόκια.

Αυτές οι διαφορές είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τις κεντρικές τράπεζες που προσπαθούν να κρατήσουν υπό έλεγχο τις αυξήσεις τιμών, δεδομένου ότι ένα ασθενέστερο νόμισμα μπορεί να δημιουργήσει πληθωριστική τάση, αφού διογκώνει το κόστος των εισαγόμενων αγαθών.

Πέρα από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, η επιτοκιακή πολιτική της Fed έχει σημαντικές επιπτώσεις για την ίδια την αμερικανική οικονομία, ιδιαίτερα εάν λάβει κανείς υπόψιν την εξασθένιση της αγοράς εργασίας και την πιθανότητα μιας ύφεσης.

«Αφού αποτελεί οδηγό της παγκόσμιας ανάπτυξης, μια τέτοια κίνηση θα έχει επίδραση στις στις τιμές των assets παγκοσμίως», εκτιμά ο Richard Carter, επικεφαλής έρευνας επενδύσεων σταθερού επιτοκίου στην Quilter Cheviot, αναφερόμενος σε μια μείωση επιτοκίων από την Fed.

Αυτό περιλαμβάνει τον χρυσό – ο οποίος έφτασε σε ιστορικό υψηλό αυτή την εβδομάδα λόγω του ασθενέστερου δολαρίου και των προοπτικών για μια μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Τα υψηλότερα επιτόκια θεωρείται εν γένει ότι παρασύρουν πτωτικά τον χρυσό, καθώς καθιστούν τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, όπως τα ομόλογα, πιο ελκυστικές, αν και ιστορικά αυτό δεν ήταν πάντα αλήθεια.

Το πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα, που συνήθως τιμολογούνται σε δολάρια, συχνά επωφελούνται από μια μείωση επιτοκίων, καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού μπορεί να τονώσει μια οικονομία και να αυξήσει τη ζήτηση.

Πολλές αναδυόμενες αγορές είναι πιο ευαίσθητες σε αυτούς τους παράγοντες, καθιστώντας τις κινήσεις της Fed ακόμη πιο σημαντικές για αυτές απ' ότι για μεγαλύτερες οικονομίες. Οι αγορές μετοχών επηρεάζονται επίσης από τις κινήσεις της Fed -και όχι μόνο στις ΗΠΑ.

Μεγάλο μέρο της παγκόσμιας μεταβλητότητας των χρηματιστηρίων τους τελευταίους μήνες συνδέθηκε με τις εικασίες σχετικά με το πότε και κατά πόσο θα μειώσει τα επιτόκια η Fed. «Οι περικοπές των επιτοκίων μειώνουν το κόστος δανεισμού, δημιουργώντας έτσι ευκολότερες συνθήκες ρευστότητας για τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Richard Carter της Quilter Cheviot. «Η μείωση των επιτοκίων στη χώρα θα πρέπει επίσης να μειώσει την απόδοση που διατίθεται σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα του Δημοσίου, καθιστώντας έτσι άλλες αγορές σχετικά πιο ελκυστικές», πρόσθεσε.

25 ή 50 μονάδες βάσης;

Ενώ οι αγορές εκφράζουν με βεβαιότητα την πεποίθηση ότι η Fed θα ξεκινήσει σήμερα τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων, υπάρχει αξιοσημείωτη αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο πολύ και πόσο γρήγορα θα κινηθεί στις υπόλοιπες τρεις συνεδριάσεις φέτος, αλλά και το 2025.

Η αβεβαιότητα ξεκινά με το εάν η σημερινή, αρχική μείωση των επιτοκίων θα είναι κατά 25 ή κατά 50 μονάδες βάσης κάτω από το τρέχον εύρος των 525-550 μονάδων βάσης. Κατά την τελευταία εβδομάδα, η προεξόφληση της αγοράς για μια μεγάλη περικοπή, έχει εκτιναχθεί, από κάτω του 50%, σε σχεδόν 70%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group. «Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, οι αγορές θα κινηθούν», ανέφερε ο Steven Bell, επικεφαλής οικονομολόγος της Columbia Threadneedle, σε σημείωμά του τη Δευτέρα.

«Είναι ασυνήθιστο για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να υποχρεώνει την αγορά σε τόσο μεγάλες μαντεψιές πριν από μια συνεδρίαση, ειδικά τόσο κοντά στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.» «Μπορώ μόνο να υποθέσω ότι η επιτροπή είναι διχασμένη», συνέχισε ο Bell.

Οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κατεύθυνση της πολιτικής των ΗΠΑ και πώς αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να επηρεάσει τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική.

Ο Joe Tuckey, επικεφαλής ανάλυσης συναλλαγματικών ισοτιμιών στην Argentex, δήλωσε ότι μια αρχική μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Fed είχε ιστορικά «προηγηθεί κάποιων αρνητικών αποδόσεων στις αγορές μετοχών», ιδίως το 2007 πριν από τη Μεγάλη Χρηματοοικονομική Κρίση και στις αρχές της δεκαετίας του 2000 κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της «τεχνολογικής φούσκας». «Κατά βάση, η ανάγκη για μεγαλύτερη μείωση υποδεικνύει ανησυχίες για την ανάπτυξη και οικονομικά προβλήματα στο μέλλον», είπε ο Tuckey.

Ωστόσο, ο Hani Redha, διαχειριστής χαρτοφυλακίων στην PineBridge Investments, εκτιμά ότι είναι «πιο κρίσιμο» να αξιολογήσουμε μια τιμολόγηση άνω των 270 μονάδων βάσης αθροιστικά μέχρι το τέλος του 2025.

«Τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι ακόμα αρκετά σταθερά για να δώσουν κατεύθυνση στην αγορά», είπε ο Redha, ο οποίος προτιμά τις αμυντικές μετοχές. «Νομίζω ότι αρχικά θα υπάρξουν μεικτές αντιδράσεις, αλλά πιθανότατα οι μετοχές μπορούν να παραμείνουν κοντά στα σημερινά επίπεδα έως ότου υπάρξει μια πιο αποφασιστική επίδραση στα οικονομικά δεδομένα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τραμπ: Θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ινδίας «την επόμενη εβδομάδα»

Επίσκεψη-αστραπή Μπλίνκεν στην Αίγυπτο

NYT: Το Ισραήλ παγίδευσε με εκρηκτικά βομβητές που αγόρασε η Χεζμπολά του Λιβάνου από την Ταϊβάν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider