«Ζωντάνεψε» με 1.000 υπαλλήλους το κτήριο Κεράνη (pics)

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ζωντάνεψε» με 1.000 υπαλλήλους το κτήριο Κεράνη (pics)
Το insider.gr επισκέφθηκε τις -άλλοτε υπερσύγχρονες- εγκαταστάσεις που βρίσκονται επί της οδού Θηβών στη Νίκαια και αντίκρυσε ένα λιτό αλλά όμορφο κτήριο.

Πάνω από 1.000 εργαζόμενοι διαφόρων υπουργείων δίνουν ζωή στο περιβόητο «κτήριο Κεράνη», το οποίο παρέμενε «άψυχο» για περισσότερα από 15 χρόνια καθώς έπεσε στο κενό μεταξύ πολιτικής βούλησης και συντονισμού της δημόσιας διοίκησης.

Το insider.gr επισκέφθηκε τις -άλλοτε υπερσύγχρονες- εγκαταστάσεις των 46.000 τ.μ. που βρίσκονται επί της οδού Θηβών στη Νίκαια και αντίκρυσε ένα λιτό αλλά όμορφο κτήριο που σε τίποτα δεν θυμίζει τα «στριμωγμένα» υπουργεία του κέντρου. Ιδιαίτερη αισθηση προκαλεί η εντυπωσιακή κεντρική είσοδος με το θολωτό αίθριο και το γκαζόν -ιδανικός χώρος για διάλειμμα των εργαζομένων. Ωστόσο, κάτι του λείπει. Παρά τη σταδιακή μετακόμιση σε αυτό τμημάτων διαφόρων υπουργείων, αρκετοί χώροι παραμένουν κενοί και ανεκμετάλλευτοι.

Σήμερα, τα 4/5 του κτηρίου έχουν γεμίσει από διευθύνσεις των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υγείας και Υπουργείου Δικαιοσύνης, από την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Υπάρχει ακόμη χώρος για 500 υπαλλήλους και, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν να μεταφερθούν σε αυτό τμήματα του υπουργείου Αθλητισμού ή/και Ψηφιακής Πολιτικής.

Το 2016 ήταν που ο κ. Φώτης Κουρμούσης, μόλις ανέλαβε Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, πήρε την τολμηρή απόφαση να ανάψει τα φώτα του «στοιχειωμένου» κτηρίου -όπως αποκαλούνταν από πολλούς, θέλοντας να αξιοποιήσει το υψηλών προδιαγραφών κτήριο που παρέμενε ανεκμετάλλευτο. Μετά από δύο μήνες αδιάκοπων εργασιών, προκειμένου να εγκατασταθούν δίκτυα και άλλες παροχές, το κτήριο-φάντασμα είδε τα πρώτα φωτισμένα γραφεία -όπου μετακόμισαν μόλις 14 εργαζόμενοι της ΕΓΔΙΧ. Σταδιακά, οι έξι όροφοι γέμισαν από υπαλλήλους που αποφάσισαν οικειοθελώς να ακολουθήσουν τον προϊστάμενο της υπηρεσίας τους, τον διευθυντή ή τον Υπουργό.

Το κτήριο διαθέτει 506 θέσεις στάθμευσης (248 υπαίθριες και 250 στεγασμένες), ενώ στο ισόγειό του, εκτός από τους χώρους υποδοχής και εργασίας, υπάρχουν χώροι ιατρείου και κυλικείου. Στο δώμα υπάρχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά τόξα για την ενεργειακή υποστήριξη του κτιρίου.

Τα γραφεία των υπουργών, όπως σχεδιάστηκαν αρχικά, είχαν έκταση 80 τ.μ. και διέθεταν μπάνιο και κρεβάτι, αφού το κτήριο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μη συνηθισμένοι σε τόσο… ευρύχωρα γραφεία, υπουργοί και γραμματείς πρόσθεσαν χωρίσματα ώστε να αξιοποιηθούν τα γραφεία τους από περισσότερα άτομα. Η θέρμανση του κτηρίου πραγματοποιείται με φυσικό αέριο, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει έως και δική του γεώτρηση!

Πώς κατέληξε κτήριο-φάντασμα

Το κτίριο Κεράνη ανακατασκευάστηκε αρχικά το 1998, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ωστόσο, ποτέ δεν υλοποιήθηκε αυτό το σχέδιο. Αιτία ήταν η αντίσταση που πρόβαλλαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος, αρχικά, και κατόπιν του υπουργείου Οικονομικών, να μετεγκατασταθούν σε αυτό. Βασικό τους επιχείρημα η μη καλή σύνδεση της περιοχής με μέσα σταθερής τροχιάς, όπως τρένο και μετρό.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της γραμμής 4 του Μετρό, στον εξωτερικό χώρο του κτηρίου θα κατασκευαζόταν σταθμός μετρό, ο οποίος ωστόσο μεταφέρθηκε 1 χιλιόμετρο πιο μακριά κατά μεταγενέστερο σχεδιασμό της ίδιας γραμμής. Αιτία ήταν το κτήριο-μαμούθ για τα δεδομένα της πρωτεύουσας να απαξιωθεί και να αποτελεί την «κόκκινη» σημαία για χιλιάδες υπαλλήλους των Υπουργείων.

Απόπειρα για μετακόμιση των δικαστηρίων Πειραιά στο συγκεκριμένο κτίριο είχε γίνει το 2013 και από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά λόγω αντιδράσεων φορέων της πόλης του Πειραιά αλλά και του δικηγορικού συλλόγου της πόλης και αυτό το σχέδιο ναυάγησε.

Ανάλογη απόπειρα για μεταφορά των υπηρεσιών του, που βρίσκονται διασκορπισμένες σε 11 διαφορετικά κτίρια και το ετήσιο κόστος τους συνολικά για μισθώματα αγγίζει περίπου τα 4 εκατ. ευρώ (τα στοιχεία είχε επικαλεστεί ο πρώην υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Βουλή), είχε γίνει και το 2013 και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ωστόσο ούτε αυτή κατέστη δυνατή.

Μαραθώνια προσπάθεια είχε κάνει, τέλος, για την αξιοποίηση του κτηρίου το 2016 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, αλλά προσέκρουσε στις ισχυρές αντιστάσεις των εργαζομένων.

«Ζωντάνεψε» με 1.000 υπαλλήλους το κτήριο Κεράνη (pics)
«Ζωντάνεψε» με 1.000 υπαλλήλους το κτήριο Κεράνη (pics)
«Ζωντάνεψε» με 1.000 υπαλλήλους το κτήριο Κεράνη (pics)
«Ζωντάνεψε» με 1.000 υπαλλήλους το κτήριο Κεράνη (pics)
«Ζωντάνεψε» με 1.000 υπαλλήλους το κτήριο Κεράνη (pics)
«Ζωντάνεψε» με 1.000 υπαλλήλους το κτήριο Κεράνη (pics)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider