Νέοι διάλογοι αποκαλύπτουν το χάος που επικρατούσε την ώρα της φονικής πυργκαγιάς στο Μάτι (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέοι διάλογοι αποκαλύπτουν το χάος που επικρατούσε την ώρα της φονικής πυργκαγιάς στο Μάτι (vid)
«Αν δεν κάνετε ένα θαύμα θα καούν δύο πόλεις» τονίζουν κάτοικοι με ένα από τα στελέχη της ΓΓΠΠ να απαντά «Έχουμε 25 χρόνια στο Σώμα δεν θα το μάθουμε τώρα».

Το χάος που επικρατούσε την ώρα της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου στο Μάτι, την απόγνωση των εμπλεκομένων υπηρεσιών όταν κατάλαβαν το μέγεθος της φωτιάς αλλά και των κατοίκων που έβλεπαν κόσμο να καίγεται και φοβούνταν για τη ζωή τους, καταγράφεται στους νέους διαλόγους που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Αρχικά το γραφείο του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της φωτιάς. «Αν δεν κάνετε ένα θαύμα θα καούν δύο πόλεις» τονίζουν κάτοικοι με ένα από τα στελέχη της ΓΓΠΠ να απαντά «Έχουμε 25 χρόνια στο Σώμα δεν θα το μάθουμε τώρα», σύμφωνα με τους διαλόγους που προβλήθηκαν στο ντοκιμαντέρ «Μάτι: Τα ντοκουμέντα μιλούν» του Αλέξη Παπαχελά στον ΣΚΑΪ.

Όταν στις 17.30 η Πυροσβεστική διατάσσει γενική επιφυλακή η φωτιά έχει προχωρήσει. «Χάνεται η μπάλα» λέει μάλιστα ένας εκ των πυροσβεστών που αναφέρεται στις λάθος εκτιμήσεις για κίνδυνο πυρκαγιάς στον οικισμό της Καλλιτεχνούπολης, τη στιγμή που ένα από τα επικίνδυνα μέτωπα κατευθύνεται στο Νέο Βουτζά. «Είπα στον ασύρματο καιγόμαστε… Δεν το θυμάμαι» σημειώνει ο επιχειρησιακός υπάλληλος Πολιτικής Προστασίας Μάνος Τσαλιαγκός.

Μάτι - Πυρκαγιά νεκροί

Οι πυροσβέστες δίνουν απεγνωσμένα μάχη για να μην περάσει η πυρκαγιά τη Λεωφόρο Μαραθώνος «Αν η φωτιά περάσει τη χαράδρα δεν μπορούμε να την κρατήσουμε με τίποτα» ακούγεται να λέει ένας πυροσβέστης.

Η φωτιά εξαπλώνεται γρήγορα. Στις 6.32 περνάει τη Λεωφόρο Μαραθώνος, τη «γραμμή άμυνας» της πυροσβεστικής. «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» παραδέχεται ένας εκ των υπευθύνων. «Χαμός γίνεται… Δεν ξέρει το δεξί χέρι τι κάνει το αριστερό» παραδέχεται συνομιλητής του.

Στέλεχος της πυροσβεστικής που είχε νωρίτερα πετάξει πάνω από τη φωτιά ενημερώνει τον τότε επιχειρησιακό υπαρχηγό της πυροσβεστικής και σημερινό αρχηγό της πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο για την ένταση της φωτιάς και την εκτίμησή του για την ύπαρξη νεκρών. «Έχει καεί πολύς κόσμος να ξέρεις. Έχει καεί κόσμος». «Ό,τι δυνάμεις έχουμε, εκεί. Στείλε Χρήστο… Κοίτα τα εναέρια» απαντά ο κ. Ματθαιόπουλος.

Tην ίδια στιγμή εκατοντάδες κάτοικοι έχουν εγκλωβιστεί και καλούν απεγνωσμένα σε βοήθεια: «Δεν μπορώ να φύγω… Καίγεται όλος ο κήπος γύρω – γύρω (…) το συντομότερο, παρακαλώ» αναφέρει η γυναίκα. «Δεν είναι ταξί να το παραγγείλουμε» απαντούν από το πυροσβεστική. «Μα και εγώ κινδυνεύω κύριε, κινδυνεύω σας λέω!» απαντά η γυναίκα.

Η Κορίνα Κωνσταντινίδου, βρίσκεται κι αυτή εγκλωβισμένη στο σπίτι της στο Μάτι. Δηλώνει ότι δεν είχε νόημα η φυγή. «Κατάλαβα ότι δεν είχε νόημα να φύγω… Θα καιγόμουν τρέχοντας»αναφέρει. «Το δίπλα σπίτι φλεγόταν ολόκληρο, ακούγονταν τρομεροί κρότοι, και κάποιο έσκασε το ντεπόζιτο του πετρελαίου του καλοριφέρ τους… Είπα ήρθε το τέλος μας». «Είμαστε 3 άνθρωποι εγκλωβισμένοι, φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι, παντού υπάρχει φωτιά» δηλώνει στην πυροσβεστική η κ. Κωνσταντινίδου, με αυτός να της απαντά: «απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι δεν κινδυνεύετε άμεσα». «Πώς το αντιλαμβάνεστε;! Αφού δίπλα μου βλέπω τη φωτιά» ανταπαντά η τρομοκρατημένη γυναίκα.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider