Βρετανία: «Κλείνει» το κοινοβούλιο ο Μπόρις Τζόνσον και ρίχνει τη στερλίνα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: «Κλείνει» το κοινοβούλιο ο Μπόρις Τζόνσον και ρίχνει τη στερλίνα
Σφοδρές αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει για την κίνηση της κυβέρνησης Τζόνσον να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου, με τη στερλίνα να ακολουθεί καθοδική πορεία.

Την αναστολή της κοινοβουλευτικής περιόδου ζήτησε από την βασίλισσα Ελισάβετ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ και οδηγεί τη στερλίνα σε καθοδική πορεία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε με την βασίλισσα της Αγγλίας και της ζήτησε να αναστείλει την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο κατά την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Οι ψηφοφορίες επί της Ομιλίας της Βασίλισσας είναι πιθανόν να διεξαχθούν την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου, διευκρίνισε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Πέφτει η στερλίνα

Η στερλίνα κατέγραψε πτώση κατά 1% έναντι του δολαρίου έπειτα από τις ανακοινώσεις, που ενισχύουν την υπόθεση ενός σκληρού Brexit. Συγκεκριμένα, η λίρα Αγγλίας βρέθηκε 1% χαμηλότερα από το όριο του 1,22 δολαρίου το πρωί της Τετάρτης, κατά την έναρξη της συνεδρίας, όμως ενδοσυνεδριακά πραγματοποιεί διορθωτικές κινήσεις.

Σφοδρές οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Βρετανοί πολιτικοί και βουλευτές αντέδρασαν σε σφοδρότητα, καθώς πιστεύουν πως προχωρά στην κίνηση αυτή, ώστε να μην υπάρξουν τα χρονικά περιθώρια για την λήψη νομοθετικών μέτρων με στόχο την αποτροπή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Τύπου.

Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκοτίας: «Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος: «Εάν οι πληροφορίες του BBC είναι σωστές, ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολπέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή».

Τομ Γουότσον, μέλος της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος: «Δεν έχουμε μία "νέα κυβέρνηση". Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στην δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider