Τσακαλώτος: Τα επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσακαλώτος: Τα επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής
«Τα επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ, γιατί βοηθά και την πλευρά των δανειστών να γίνεται περισσότερο βιώσιμο το χρέος», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Τα οικονομικά επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ» για μια πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δύο μόλις 24ωρα πριν τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

«Θα δοθεί λύση για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου. Τα οικονομικά επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ. Ανταλλάσσεις ακριβό χρέος που λήγει σύντομα, με φθηνότερο χρέος που λήγει αργότερα. Τα επιχειρήματα είναι συντριπτικά υπέρ, γιατί βοηθά και την πλευρά των δανειστών να γίνεται περισσότερο βιώσιμο το χρέος», εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ3.

Ερωτηθείς μάλιστα ο κ. Τσακαλώτος τι θα συμβεί, αν υπάρξουν τυχόν πολιτικά εμπόδια στη συζήτηση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, εκτίμησε ότι «θα επικρατήσει η οικονομική λογική».

«Όπου στην Ευρώπη υπάρχουν φιλελεύθερες κυβερνήσεις τύπου Μητσοτάκη, η μεσαία τάξη έχει μεγάλο πρόβλημα», υποστήριξε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο υπουργός.

Αναφερόμενος στο διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο υπουργός εξήγησε ότι «έχει βασικό στόχο να βοηθήσει όσους έχουν ακίνητο μικρότερης αξίας από το υπόλοιπο του δανείου που παραμένει ανεξόφλητο. Το βάρος μοιράζεται σε τρεις (τράπεζες, δανειολήπτη, δημόσιο), ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανθρώπων που θέλουν να εξοφλήσουν αλλά δεν μπορούν».

Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «συμφωνεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες που δυσκολεύονται αλλά είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους. Θέλουμε να κάνουμε παρεμβάσεις και στη φορολογία και στο ασφαλιστικό, που προσπαθούν να βοηθήσουν όσους έχουν πρόβλημα ρευστότητας, αλλά και να μη φαίνονται αδικημένοι όσοι είναι συνεπείς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider