Βαρόμετρο οι 120 δόσεις για το πλεόνασμα - Οι κίνδυνοι που βλέπουν οι θεσμοί

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βαρόμετρο οι 120 δόσεις για το πλεόνασμα - Οι κίνδυνοι που βλέπουν οι θεσμοί
Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο προσδοκούν πως η ροή των εσόδων από τη ρύθμιση για τις οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και Δήμους θα είναι ικανή να γεμίσει τα ταμεία.

Όλο το κεφάλαιο της δημοσιονομικής της αξιοπιστίας εναποθέτει η κυβέρνηση στη ρύθμιση των 120 δόσεων, προσδοκώντας πως τα χρήματα που θα εισρεύσουν από τη ρύθμιση θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει από τις προεκλογικές παροχές .

Με απλά λόγια, Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο προσδοκούν πως η ροή των εσόδων από τη ρύθμιση για τις οφειλές προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και Δήμους θα είναι ικανή να τονώσει τις δημόσιες εισπράξεις και να γεμίσει τα ταμεία, τα οποία θα αδειάσουν από την καταβολή του επιδόματος στους συνταξιούχους και από τις αλλαγές στον ΦΠΑ.

Αυτή η πολιτική απόφαση ανησυχεί του θεσμούς, καθώς θεωρούν πως η κυβέρνηση στηρίζει τη δημοσιονομική της πολιτική σε προσδοκίες και σε μέτρα άγνωστης δημοσιονομικής απόδοσης.

Δεν είναι τυχαίο πως οι διατάξεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων που ψηφίζονται σήμερα στη Βουλή δεν συνοδεύονται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την εισπρακτική απόδοση του μέτρου διότι αυτό είναι δύσκολα να το προδιαγράψει κανείς.

Αυτό που είναι γνωστό είναι πως στην προηγούμενη ρύθμιση των 100 δόσεων που είχε θεσμοθετηθεί τον Μάρτιο του 2015 (ν. 4321/2015) είχαν ενταχθεί 922.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ρύθμισαν χρέη ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών 400.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα εξυπηρετούν ακόμα τη ρύθμιση, ενώ οι υπόλοιποι είτε έχουν εξοφλήσει το χρέος τους προς την εφορία είτε απώλεσαν τη ρύθμιση.

Από το 2015 έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί νέα ληξιπρόθεσμα χρέη συνολικού ύψους 38 δισ. ευρώ περίπου και έχουν εισπραχθεί για παλαιές και νέες οφειλές συνολικά 16 δισ. ευρώ.

Οι θεσμοί θεωρούν πως η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων θα αποδώσει λιγότερα έσοδα από εκείνη των 100 δόσεων του ν. 4321/2015, καθώς ένα πολύ μεγάλο απόθεμα οφειλών της περιόδου προ της 31ης Δεκεμβρίου 2018 ήταν ήδη ρυθμισμένο, κάτι που δεν ίσχυε με τη ρύθμιση του 2015.

Εφόσον η ρύθμιση των 120 δόσεων αποδειχθεί «άνθρακας» εισπρακτικά, τότε η χώρα θα μπει σε περιπέτειες, καθώς θα αναγκαστεί να βρει από αλλού τα χρήματα για να καλύψει το όποιο δημοσιονομικό κενό προκληθεί από τις προεκλογικές παροχές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider