Ντράγκι: Η Ελλάδα πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα αλλά σήμερα υπάρχει ελπίδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντράγκι: Η Ελλάδα πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα αλλά σήμερα υπάρχει ελπίδα
Τι δηλώνει ο Μάριο Ντράγκι στους Financial Times, μια ημέρα πριν βρεθεί επί ελληνικού εδάφους και ένα μήνα πριν παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ στην Κριστίν Λαγκάρντ.

«Η Ελλάδα πλήρωσε ένα πολύ βαρύ τίμημα αλλά σήμερα υπάρχει ελπίδα», δηλώνει ο Μάριο Ντράγκι, μια ημέρα προτού βρεθεί επί ελληνικού εδάφους και ένα μήνα πριν παραδώσει τα ηνία της ΕΚΤ στην Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στους Financial Times, o απερχόμενος κεντρικός τραπεζίτης εξηγεί ότι η Ελλάδα ξεπέρασε την κρίση πρωτίστως χάρη στους πολίτες της, ωστόσο εξαιρετικά ωφέλιμη αποδείχθηκε και η αλληλεγγύη της Ευρωζώνης. «Είναι πολύ δύσκολο για μια απομονωμένη χώρα που χρεοκοπεί, να επιστρέψει στην κανονικότητα», σημειώνει, προκειμένου να εξηγήσει τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ελλάδα δεν είχε τη στήριξη της Ευρωζώνης.

Κληθείς να περιγράψει τις «μαύρες» ημέρες της ελληνικής κρίσης, όταν η χώρα βρισκόταν με το ένα πόδι έξω από το ευρώ και οι πιέσεις ήταν ασφυκτικές, ο Ντράγκι αποκάλυψε πως είχε έλθει σε μεγάλη αντιπαράθεση με κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο (φωτογραφίζει τον τότε Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε). «Εάν θέλετε να βγάλετε την Ελλάδα από το ευρώ, κάντε το αλλά μην χρησιμοποιήσετε την ΕΚΤ για το πετύχετε», δήλωσε τότε ο Ντράγκι.

«H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε ποτέ ένα σχέδιο B, με την Ελλάδα εκτός ευρώ», σπεύδει να ξεκαθαρίσει μέσω της συνέντευξής του στους Financial Times.

Σήμερα, λίγο πριν εγκαταλείψει τον 40 όροφο του κτηρίου της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, ο Ντράγκι εξηγεί τι πέτυχε η κεντρική τράπεζα κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Αυτό το κτήριο αντανακλά τις αξίες μας. Διαφάνεια και ανεξαρτησία», δηλώνει.

Ενώ, σε ερώτηση για τη διάδοχό του στα ηνία της ΕΚΤ, ο Ντράγκι απαντά: «Η Κριστίν Λαγκάρντ θα είναι μια καταπληκτική επικεφαλής της ΕΚΤ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider