Ανταλλαγή εργαζόμενων μεταξύ επιχειρήσεων, αναστολή συμβάσεων σε συνδυασμό με ευέλικτο ωράριο, υπερωρίες άνευ προστίμου, καθώς και «επιλεκτική ευχέρεια» του εργοδότη να χορηγεί άδεια στο προσωπικό του βάσει των έκτακτων αναγκών, είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις των επιχειρηματιών που σκιαγραφούν το εργασιακό τοπίο στη μετά κορονοϊού εποχή.
Η σταδιακή επιστροφή σε μια νέα και δύσκολη κανονικότητα κρύβει πολλές εργασιακές ανατροπές, ενώ και το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να προλάβει τα χειρότερα, σκέφτεται την επέκταση του μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας και τον Μάιο, αλλά μόνο για όσος επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
Η δυνατότητα νέας αναστολής των συμβάσεων θα έχει διάρκεια όχι 45 αλλά 30 ημέρες και κατά συνέπεια, θα περιοριστεί από τα 800 στα 534 ευρώ.
Παράλληλα το κράτος θα επιδοτεί μέρους του «χαμένου» μισθού ή ακόμη και των ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργαζόμενους επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλά σε καθεστώς «50-50» (μισός μήνας, μισός μισθός).
Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, γεγονός που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από τους εργοδότες, που έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος όλο αυτό το διάστημα που οι επιπτώσεις της πανδημίας «πάγωσαν» την αγορά.
ΣΕΒ
Σε ένα από τα τελευταία του οικονομικά Δελτία, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών δήλωσε πως υπό το καθεστώς των πρωτοφανών συνθηκών η ανταλλαγή εργαζόμενων μεταξύ συνεργαζόμενων επιχειρήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρόσφορη λύση.
«Είναι κρίσιμο να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προσεγγίσεις, εργαλεία και πρακτικές και απαιτούνται δράσεις, άμεσες και σε πραγματικό χρόνο, που ξεπερνούν την πεπατημένη ή κινούνται εκτός του συνηθισμένου πλαισίου (thinking outside the box)».
Μάλιστα ο Σύνδεσμος έσπευσε να εξηγήσει πως οι δράσεις αυτές θα μπορούσαν να λάβουν τις ακόλουθες τρεις μορφές:
• Η πρώτη αφορά στην κάλυψη των αναγκών με τη μεταφορά εργαζομένων μέσω σχημάτων «δανεισμού», ένα σχήμα το οποίο ήδη προβλέπεται από τη νομοθεσία και εφαρμόζεται ήδη είτε ενδοομιλικά, είτε μέσω Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης. Εργαζόμενοι επιχειρήσεων που υπολειτουργούν να «δανείζουν εργαζόμενους» σε επιχειρήσεις προμηθευτών ή πελατών τους που αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού, με διατήρηση των συμβατικών τους προβλέψεων.
Ήδη με την ΠΝΠ 68/20.3.2020, η δυνατότητα μεταφοράς εργαζομένων παρέχεται σε επιχειρήσεις που ανήκουν στον ίδιο όμιλο. Πρόκειται για μια πρακτική που διατηρεί θέσεις εργασίας, και καλύπτει ανάγκες με ταχύτητα και σχετική ευκολία. Παράλληλα, καθώς πρόκειται για επιχειρήσεις που ήδη συνεργάζονται, είναι ευκολότερη η άμεση ενσωμάτωση στο νέο εργασιακό περιβάλλον «εργοδότη» λόγω εξοικείωσης, αλλά και ταιριάζει στη διαδεδομένη πρακτική πολλών επιχειρήσεων να προσλαμβάνουν στελέχη που είναι «από γνωστό περιβάλλον».
• Η δεύτερη αφορά συνεργασίες μεταξύ ανεξάρτητων επιχειρήσεων, με προσωπικό προμηθευτών ή πελατών το οποίο βρέθηκε, λόγω της συγκυρίας, εκτός εργασίας, ιδιαίτερα όταν δεν καλύπτεται από τις προστατευτικές διατάξεις των πρόσφατων μέτρων.
Παραδείγματος χάριν θα μπορούσε να εξετασθεί η διανομή προϊόντων από τα super market ή τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικών ειδών στα σπίτια των καταναλωτών, αν μπορεί να γίνει από των αναλόγων ειδικοτήτων προσωπικό εκείνων των επιχειρήσεων προμηθευτών τους που αντιμετωπίζουν μείωση εργασιών.
Σε αυτήν την περίπτωση οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να συνεργαστούν σχεδιάζοντας από κοινού τα σχήματα προσδιορισμού των κατάλληλων υποψηφίων ώστε να μειωθεί ο χρόνος πλήρωσης των κενών θέσεων, αλλά και οι απαιτήσεις προσαρμογής στο νέο εργασιακό περιβάλλον.
• Η τρίτη αφορά την επέκταση υφιστάμενων επιχειρηματικών συνεργασιών σε τμήματα της παραγωγής και διανομής προϊόντων για λογαριασμό τρίτων. Ουσιαστικά πρόκειται για μια χρήση του μοντέλου της υπεργολαβίας ώστε να καλυφθούν άμεσα όχι μόνο οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό (μεταφορικά μέσα, κλπ.), ή/και συνδυαστικά αυτών των δύο εναλλακτικών.
ΣΒΕ
Στη «γραμμή» ΣΕΒ και ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ελλάδος (ΣΒΕ), που ζητά από την κυβέρνηση περισσότερη οικονομική στήριξη και μέτρα εργασιακής ευελιξίας που θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ανασυνταχθούν μετά την πανδημία.
Στο εργασιακό κομμάτι, οι βιομήχανοι της Β.Ελλάδας προτείνουν προσαρμογή του μέτρου «Αναστολής Σύμβασης Εργασίας» στις εκάστοτε ανάγκες των επιχειρήσεων και εφαρμογή του με το μικρότερο δεσμευτικό διάστημα για τις επιχειρήσεις, που είναι οι 15 αντί των 45 ημερών, με δικαίωμα ανανέωσης της «αναστολής» δυο φορές μετά την αρχική.
Επίσης, για λόγους ευελιξίας που προέρχονται καθαρά από τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, να μπορεί η επιχείρηση να διακόπτει την 15νθήμερη αναστολή χωρίς πρόστιμο, πληρώνοντας τον εργαζόμενο κανονικά σύμφωνα με τη σύμβασή του τις μέρες που δεν εργαζόταν.
Παράλληλα ζητούν το μέτρο της «αναστολής» να συμπληρωθεί με το δικαίωμα των επιχειρήσεων, αντί της χρήσης του συγκεκριμένου μέτρου, να επιλέγουν και το μέτρο του ευέλικτου ωραρίου εργασίας με τη μορφή 4ωρης ή/και 6ωρης απασχόλησης.
Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών εκτός από την επιδότηση των εισφορών εργοδοτών και εργαζόμενων, με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, ζητά την διατήρηση των σημερινών κανόνων υπερωριών και της εκ περιτροπής εργασίας και δυνατότητα ευελιξίας και επιλεκτικής ευχέρειας στη χορήγηση των κανονικών αδειών, βάσει των έκτακτων αναγκών κάθε επιχείρησης.