Τις επιπτώσεις που είχαν τα τρία ελληνικά Μνημόνια, αλλά και το δημοψήφισμα του 2015 στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία αποτυπώνει μελέτη που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η μελέτη εξετάζει το πως συγκεκριμένα γεγονότα της περιόδου 2008 - 2017 επέδρασαν στην οικονομία της Ευρωζώνης και στην επενδυτική εμπιστοσύνη και επιμόλυναν τη διεθνή οικονομία, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να καταδείξει πως η μη ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης αποτελεί εν δυνάμει πηγή αδυναμίας για την παγκόσμια οικονομία.
Εκτός από τα ελληνικά Μνημόνια και τα όσα διαδραματίσθηκαν στη χώρα μας μεταξύ 2010-2015 η έκθεση αναφέρεται και στον αντίκτυπο που είχανε στην οικονομία της Ευρωζώνης το ιρλανδικό, το ισπανικό και το κυπριακό Μνημόνιο, το δημοψήφισμα για το Brexit, αλλά και οι παρεμβάσεις του Μάριο Ντράγκι για τον εφησυχασμό των διεθνών αγορών.
Διαβάστε επίσης:
Πώς επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία η αύξηση της αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη
Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι η αύξηση της αβεβαιότητας στην ζώνη του ευρώ οδηγεί σε επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και στον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως μέσω της πτώσης των εισαγωγών και των εξαγωγών. Κατά τη μελέτη, όταν η αβεβαιότητα στη ζώνη του ευρώ μειώνεται παράγεται θετικό αποτέλεσμα που έχει ευεργετική επίδραση και στην παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα .
Το βασικό εύρημα είναι ότι η μείωση της συνοχής της ΟΝΕ έχει συνολικά αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, τόσο από πλευράς ζήτησης όσο και από πλευράς προσφοράς. Επιπλέον, τα σοκ που παράγονται από κρίσεις εντός της ευρωζώνης συνεπάγονται γενικευμένη επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, όχι μόνο λόγω της μείωσης των εισαγωγών και των εξαγωγών από και προς τη ζώνη του ευρώ, αλλά και λόγω της πτώσης των εμπορικών ροών εκτός της ζώνης του ευρώ.
Σύμφωνα με το μοντέλο που παρουσιάζεται στην μελέτη, μια δεδομένη αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητάς στη ζώνη του ευρώ συνεπάγεται επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στον υπόλοιπο κόσμο, με τη βιομηχανική παραγωγή να μειώνεται κατά 0,8% κατά μέσο όρο στις προηγμένες οικονομίες και κατά 0,3% στις αναδυόμενες οικονομίες σε διάστημα 12 μηνών. Το ίδιο σοκ συνεπάγεται επίσης σημαντική πτώση των εισαγωγών / εξαγωγών τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και τον υπόλοιπο κόσμο.
Αντίθετα, η μείωση του «άγους» από μια κρίση στη ζώνη του ευρώ έχει πιο μακροχρόνιες επιπτώσεις τόσο στην οικονομική απόδοση όσο και στην παγκόσμια εμπορική δραστηριότητα, επιφέροντας μια μέση ετήσια αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,73% στις προηγμένες οικονομίες και μια μέση ετήσια αύξηση κατά 0,45% στις αναδυόμενες αγορές κατά το πρώτο έτος.