Στα 500 εκατομμύρια ευρώ υπολόγισε το κόστος των χθεσινών αποφάσεων για πρόσθετα περιοριστικά μέτρα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Εξήγησε πως αυτό είναι το επιπλέον κόστος για μέτρα στήριξης σε σχέση με το πώς λειτουργούσε η οικονομία μία εβδομάδα πριν, εξηγώντας πως «οφείλουμε να ισορροπούμε με μειωμένα έσοδα και αυξημένες δαπάνες».
Επανέλαβε την ανάγκη να διατηρείται η ισορροπία στα κρατικά ταμεία και είπε πως το 2020 «δώσαμε 24 δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα στήριξης και την εβδομάδα που μας πέρασε δώσαμε 1 δισεκατομμύριο ευρώ» για τις πληρωμές της Επιστρεπτέας Προκαταβολής (900 εκατ περίπου), για το επίδομα θέρμανσης (42 εκατ.) και για τα ενοίκια.
Σε ερώτημα για την Επιστρεπτέα 1, 2 και 3 και για τη μη επιστροφή μέρους του ποσού, επισήμανε ότι αυτό θα απασχολήσει τους πολίτες από το 2022 και μετά. Είπε πως όντως με την απόφαση της Κομισιόν διευκολύνονται πολλά από αυτά τα μέτρα που έχουν και επιστρεπτέα χαρακτηριστικά αλλά αυτό θα μπορεί να γίνει «ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες που έχει κάθε χώρα». Ένα από τα οφέλη είπε είναι πως για εταιρείες που με την 4η αναθεώρηση «χτυπούσαν την οροφή και δεν μπορούσαμε να τις στηρίξουμε άλλο, τώρα το όριο διπλασιάζεται», λέγοντας πως αυτό αφορά πολλούς Έλληνες αγρότες.
«Είναι πολύ πρόωρο να απαντήσω, εξαρτάται από τα στοιχεία τα οποία θα λάβουμε» είπε για το θέμα των ηλεκτρονικών αποδείξεων. Εξήγησε πως υπήρχε σε κάποιες κατηγορίες μείωση κατανάλωσης αλλά και μεγάλη αύξηση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Για παράδειγμα άνοδος 57% στο λιανεμπόριο, την πρώτη εβδομάδα που άνοιξε μετά το lockdown. «Θα συνεκτιμήσουμε τα δύο στοιχεία προκειμένου να αποφασίσουμε» ανέφερε.
Για τα τεκμήρια ανέφερε πως «αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι» η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους. « Ήδη έχουν δοθεί δυνατότητες για πολλές επιχειρήσεις» για αναστολές καταβολής των δόσεων, ανέφερε και για το θέμα των ρυθμίσεων οφειλών. «Όταν έρθει η ώρα μετά τη φάση των αναστολών θα συνεκτιμήσουμε» είπε.
Την Τρίτη επισήμανε πως θα εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για την υποβολή αιτημάτων υπαγωγής στο 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας νέων επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό η πλατφόρμα θα ανοίξει ξανά στις 2 Φεβρουαρίου. Τότε θα κάνουν αιτήσεις και εταιρείες που δεν υπέβαλλαν αίτημα ενώ είχαν συμπληρώσει τα στοιχεία Τζίρου.
Ο ΕΝΦΙΑ «σίγουρα δεν θα αυξηθεί» είπε ο ΥΠΟΙΚ, επισημαίνοντας πως θα προσπαθήσουμε όταν κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης να μειώσουμε περαιτέρω τον ΕΝΦΙΑ, εξηγώντας όμως πώς η μείωση έχει σχέση με το τελικό λογαριασμό των μέτρων στήριξης.