Με την ελπίδα τα περιοριστικά μέτρα να πετύχουν τον σκοπό τους έως την 28η Φεβρουαρίου και ο Μάρτιος να βρει την Αθήνα χωρίς lockdown, σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πηγές του ΥΠΟΙΚ υπολογίζουν πως το πλήγμα στην αγορά μετά και το «λουκέτο» στην Αττική διαμορφώνεται στα 2,7 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, έναντι 2,4 δισ. ευρώ έως και σήμερα.
Δηλαδή τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα υπολογίζονται σε 300 εκατ. ευρώ το μήνα με "οροφή" τα 3 δισ. ευρώ στα οποία εκτιμάται ένα ολικό "λουκέτο" σε όλη τη χώρα.
Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι οι πιέσεις στα κρατικά ταμεία προφανώς πλέον θα είναι ισχυρότερες. Υπενθυμίζοντας τα στοιχεία που έδειχναν ούτως ή άλλως διψήφια μείωση εσόδων λόγω των περιοριστικών μέτρων τον Ιανουάριο. Θα αρχίσει η καταμέτρηση των πληγών και τού πιθανού πρόσθετου δημοσιονομικού κόστους, το οποίο με βάση τα στοιχεία που ίσχυαν στην αρχή της εβδομάδας υπολογιζόταν σε 5,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Εξηγούν ωστόσο πηγές του οικονομικού επιτελείου πως το καθοριστικό στοιχείο για τις αντοχές και της οικονομίας και των ταμείων, είναι αν θα λειτουργήσει ο Μάρτιος με συνθήκες σχετικής «κανονικότητας». Δηλαδή αν θα πετύχει η μείωση των επιδημιολογικών δεδομένων μέσα στο μήνα, ούτως ώστε να επαναλειτουργήσει σε έναν βαθμό και σταδιακά η αγορά.
Ανάλογα, θα ληφθούν και οι αποφάσεις για την παράταση- διεύρυνση των μέτρων στήριξης που σήμερα ισχύουν με ορίζοντα έως και τον Μάρτιο. Αλλά και για το τι θα γίνει με τις αναστολές υποχρεώσεων που σήμερα είναι σε ισχύ έως και τον Απρίλιο. Πηγές της αγοράς υπενθυμίζουν επίσης πως το πλήγμα στην Ελλάδα έχει έντονες διακυμάνσεις και εποχικότητα που γίνεται πιο έντονη όσο πηγαίνουμε προς την Άνοιξη και πρέπει να υπάρχει καλή εικόνα για το τουριστικό προϊόν…
Προς το παρόν στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός δεν αλλάζει, καθώς τα μέτρα στήριξης κινούνται εντός των αντοχών του κρατικού προϋπολογισμού. Για τον ίδιο λόγο συνεχίζουν κανονικά και οι κινήσεις που έχει προγραμματίσει η κυβέρνηση περιλαμβανομένης και της διαδικασίας της πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου με το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αποστολή σχετικού αιτήματος προς τον ESM/EFSF από το ΥΠΟΙΚ έχει δρομολογηθεί. Το θέμα έχει ήδη λάβει άτυπη προέγκριση από τον ίδιο θεσμό και η κυβέρνηση θα σταθμίσει τις επίμενες κινήσεις της έχοντας το «βλέμμα» και στις αγορές.
Πάντως, τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας, εξηγούν πηγές του οικονομικού επιτελείου. Ήδη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι φανερό πως οι τριγμοί είναι ισχυρότεροι.
Μία «φρέσκια» εικόνα θα υπάρχει στις αναθεωρημένες προβλέψεις της Κομισιόν που αναμένονται την Πέμπτη. Το θέμα θα τεθεί επί τάπητος και στη συζήτηση που θα λάβει χώρα την άλλη εβδομάδα σε επίπεδο Eurogroup.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες κατά το διάγγελμα του εκτίμησε ότι «από τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα, όμως τώρα πρέπει να προλάβουμε» αλλά και ανέφερε πως «το δίμηνο που θα ακολουθήσει η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως να ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού».
Χθες ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας τηλεόραση του ANT1 ανέφερε ότι το κόστος από ένα πλήρες «λουκέτο» σε όλη τη χώρα κοστίζει 3 δισ. ευρώ το μήνα για την αγορά, έναντι 2,4 δισ. ευρώ που κοστίζουν τα μέτρα που εφαρμόζονται έως και σήμερα. «Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιβληθεί στο υγειονομικό πεδίο», είπε και εξήγησε πως το 67% του τζίρου γίνεται στις «κόκκινες» περιοχές, όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί σήμερα με βάση τα υγειονομικά δεδομένα. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αν χρειασθεί μίας νέας παράτασης – πέραν του Απριλίου – για τις αναστολές πληρωμής υποχρεώσεων, λέγοντας πως και την τελευταία φορά η απόφαση παράτασης ελήφθη εγκαίρως. «Θα δούμε και την κατάλληλη στιγμή θα ενεργήσουμε», απάντησε ο υπουργός σε σχετικό ερώτημα. Για το αν θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ φέτος δεν απέκλεισε μία αναβολή στην ολοκλήρωση της άσκησης των αντικειμενικών. Είπε πως «υπάρχει μία άσκηση για τις νέες αντικειμενικές αξίες που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Αν ολοκληρωθεί φέτος και μπει στα συστήματα του ΕΝΦΙΑ, τότε θα αν δούμε προκύπτει δημοσιονομικό περιθώριο για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ». Στις περιοχές εκείνες που υπάρχει πλούτος, θα πρέπει να φορολογηθεί και η αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε κάποιες περιοχές «θα πάει κατευθείαν στα χαμηλότερα φορολογικά στρώματα».
Αλλά και ο Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε σε ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική στήριξη και στη δημοσιονομική σταθερότητα. Τοποθέτησε το ικανό τείχος ανοσίας πριν το καλοκαίρι. Αλλά και μίλησε για το «ταμείο» που θα γίνει τότε με όχημα και το πλαίσιο επιδότησης παγίων δαπανών. Όπως είπε θα εξισορροπήσει τυχόν αδικίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναφορικά με τη λήψη των μέτρων στήριξης. Η πανδημία είναι δυναμική κατάσταση και προσαρμοζόμαστε εβδομάδα με την εβδομάδα, είπε, εξηγώντας γιατί τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν έως και τον Μάρτιο. Επισημαίνοντας πως θα είναι σε ισχύ όσο χρειασθεί. Αλλά μετά το «τείχος» ανοσίας θα προσαρμοσθούν για να γίνουν πιο στοχευμένα, πρόσθεσε.