Αναβάλλεται το μέτρο παγίων δαπανών λόγω του λουκέτου - Αναμορφώνονται οι παρεμβάσεις στήριξης

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναβάλλεται το μέτρο παγίων δαπανών λόγω του λουκέτου - Αναμορφώνονται οι παρεμβάσεις στήριξης
Τα σενάρια ενεργοποίησής του τον Απρίλιο ή το Μάιο. Ο νέος σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου μετά το lockdown και οι συστάσεις των Βρυξελλών για στοχευμένα μέτρα στήριξης. Ζυμώσεις για ρήτρα στήριξης για βιώσιμες εταιρείες.

Το νέο lockdown και η ανατροπή στο χρονοδιάγραμμα «ανοίγματος» της αγοράς, μαζί με τις αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου για παράταση των μέτρων στήριξης όπως η Επιστρεπτέα Προκαταβολή (σ.σ. με έβδομο κύκλο τον Απρίλιο), αναπροσαρμόζει και τον σχεδιασμό για τη νέα «γενιά» παρεμβάσεων στήριξης με κορωνίδα το μέτρο στήριξης παγίων δαπανών. Παράλληλα, στις Βρυξέλλες κυοφορούνται και οι νέοι «κανόνες» στήριξης που προτείνεται να θέτουν «ρήτρα» βιωσιμότητας στις εταιρείες που θα χρηματοδοτηθούν κατά το επόμενο στάδιο «εξόδου» από την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο στήριξης παγίων δαπανών που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή και είχε σχεδιαστεί για να διατεθεί στην αγορά τον Μάρτιο ούτως ώστε να καλύψει εταιρείες που έχουν αδικηθεί από τα μέτρα στήριξης εξαιτίας των υψηλών δαπανών που επωμίζονται και δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τις υφιστάμενες οριζόντιες παρεμβάσεις, εξετάζεται να «μεταφερθεί» πλέον χρονικά προς τον Απρίλιο – Μάιο. Όταν σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα έχει αρχίζει να δημιουργείται ένα τείχος ανοσίας στην αγορά.

Η φιλοσοφία του μέτρου είναι τέτοια που απαιτεί με βάση τους Κοινοτικούς κανόνες να συνυπολογιστούν όλες οι παρεμβάσεις στήριξης που έχει πάρει μία εταιρεία (π.χ. επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού κλπ). Ορίζουν πως αν παραμένει και μετά την εν λόγω αφαίρεση ζημιογόνα και αν έχει πτώση τζίρου 30% σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή, τότε μόνο θα μπορεί να στηριχθεί. Κατά συνέπεια, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πήγες, θα πρέπει πλέον να συνυπολογιστεί ο 7ος κύκλος Επιστρεπτέας που θα αποδοθεί τον Απρίλιο (με βάση την πτώση τζίρου το πρώτο τρίμηνο), αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης που παρατείνονται ανάλογα. Σημειώνεται ότι προς το παρόν η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως το υφιστάμενο πακέτο θα ισχύει για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Στο πιο καλό σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, μία επιτυχία των περιορισμών το Φεβρουάριο, θα οδηγήσει σε σταδιακή επαναφορά της «κανονικότητας» στην αγορά από τον Μάρτιο. Σε αυτό το σενάριο, θα μπορέσει να γίνει ο απολογισμός σχετικά σύντομα και να μην αλλάξει - επί της ουσίας - ο προγραμματισμός της κυβέρνησης σε μεγάλο βαθμό (σ.σ. καθώς το μεγαλύτερο πλήγμα του Φεβρουαρίου θα αντισταθμιστεί από καλύτερη πορεία των επόμενων μηνών).

Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε για το θέμα πως «Μέλημα της Κυβέρνησης είναι τα μέτρα εξόδου από την κρίση της πανδημίας να βοηθήσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικό πρόβλημα επιβίωσης». Αλλά και ο Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης αναφέρθηκε σε ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική στήριξη και στη δημοσιονομική σταθερότητα. Τοποθέτησε το ικανό τείχος ανοσίας πριν το καλοκαίρι και μίλησε για το «ταμείο» που θα γίνει τότε με όχημα και το πλαίσιο επιδότησης παγίων δαπανών.

Αλλάζουν μορφή τα μέτρα – επί τάπητος στο Eurogroup

Η μορφή των μέτρων στήριξης των επόμενων μηνών δεν έχει οριστικοποιηθεί. Όχι μόνο σε ελληνικό επίπεδο (αφού εξαρτάται από τα υγειονομικά δεδομένα), αλλά και σε πανευρωπαϊκό. Στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδος ένα από τα θέματα συζήτησης είναι η πορεία της οικονομίας της ΕΕ (με βάση και τις εκτιμήσεις της Κομισιόν που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα).

Στην ατζέντα του Eurogroup περιλαμβάνεται ως θέμα και ο απολογισμός των μέτρων στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου. Με την κατανόηση πως πρέπει αυτά να συνεχιστούν, άλλα με την διαπίστωση ότι υπάρχει ανάγκη να παρακολουθεί την κατάσταση ούτως ώστε να στοχεύσουν σε βιώσιμες επιχειρήσεις (που έχουν πρόβλημα ρευστότητας και όχι φερεγγυότητας).

Και τούτο για να διαφυλαχθεί και η δημοσιονομική σταθερότητα αλλά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η εν λόγω συζήτηση, που τώρα αρχίζει, αφορά το επόμενο στάδιο μέτρων της «εξόδου» προς την κανονικότητα και θα επηρεάσει τις επιλογές των κρατών -μελών.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο τραπέζι των συζητήσεων του Eurogroup θα τεθεί και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες λαμβάνει εύσημα για την ωριμότητα των προτάσεων. Αλλά συνεχίζει και τις διαβουλεύσεις με την Κομισιόν.

Ένας ακόμη γύρος επαφών του αρμόδιου επιτελείου με την Κομισιόν έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Έχει σύμφωνα με πληροφορίες επίκεντρο την ενέργεια, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την ναυτιλία αλλά και το σκέλος των μεταρρυθμίσεων. Σε εσωτερικό επίπεδο συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις για τα σχέδια τα οποία θεωρούνται πιο ώριμα για να ξεκινήσουν πρώτα.

Χθες ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ανέφερε στα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν αναφέροντας πως συνολικά 3 δισ. θα διατεθούν για το «Εξοικονομώ» και ένα μεγάλο κομμάτι του θα χρηματοδοτηθεί τελικά από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό εργαλείο που χρηματοδοτεί επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Και είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι έχουμε ένα πλήρες σχέδιο, πολύ αναλυτικό, το οποίο έχουμε παρουσιάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχει πάρει πολύ καλή αξιολόγηση από την Ευρώπη και θεωρώ ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό το σχέδιο αυτό θα εγκριθεί» ανέφερε.

Μίλησε και για ένα «σημαντικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού, πράσινου μετασχηματισμού, στήριξης των επιχειρήσεων, των επενδύσεων, των δεξιοτήτων». Αλλά και για τη μετάβαση από τον λιγνίτη σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Σημειώνεται πως ο Πρωθυπουργός εκτίμησε πως θα εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα τουλάχιστον για δύο χρόνια ακόμα. Επιπλεον, προέβη στην πρόβλεψη «ότι θα μπορούμε να πετύχουμε τη μονιμοποίηση» της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider