Νέο ραντεβού στο Eurogroup του Ιουνίου για μέτρα στήριξης, πτωχευτικό, αδειοδοτήσεις επενδύσεων, εργασιακό & κρατικά φέσια

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέο ραντεβού στο Eurogroup του Ιουνίου για μέτρα στήριξης, πτωχευτικό, αδειοδοτήσεις επενδύσεων, εργασιακό & κρατικά φέσια
Ο νέος οδικός χάρτης μεταρρυθμίσεων, τα «ελαφρυντικά» της πανδημίας και το πρώτο «ΟΚ» για την τόνωση της οικονομίας. Τα εύσημα στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ από τους θεσμούς.

Το πράσινο φως που δόθηκε χθες από το Eurogroup για μέτρα στήριξης, αλλά και για έναν νέο οδικό χάρη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευθεί από το 2018 να εφαρμόσει η χώρα, καθορίζει τις κινήσεις της κυβέρνησης όλο το επόμενο διάστημα. Έχει ως επόμενο μεγάλο πολιτικό «ραντεβού» το Eurogroup του Ιουνίου.

Σε αυτό θα συζητηθεί το επόμενο πακέτο «δόσεων» που συνδέεται με την πρόοδο της χώρας στο πεδίο του πτωχευτικού, των κρατικών οφειλών, της αδειοδότησης επενδύσεων, του νέου εργασιακού και τις δικαιοσύνης. Θα συζητηθεί όμως και το πως ακριβώς θα διαμορφωθεί η δημοσιονομική ευελιξία ανά την ΕΕ.

«Ναι» σε μέτρα στήριξης

Στο πεδίο των μέτρων στήριξης ακόμη οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ανά την ΕΕ για το 2022, αλλά και για το τι θα γίνει μετά με τους δημοσιονομικούς κανόνες. Τον Ιούνιο ορίστηκε πως θα αποφασισθεί το μέλλον των μέτρων στήριξης των επόμενων μηνών, αφού τότε οι υπουργοί Οικονομικών σχεδιάζουν να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις για το πως θα ισχύσει η ρήτρα διαφυγής και το 2022.

Χθες, όπως αναμενόταν, έλαβαν μία πρώτη απόφαση για τη διατήρηση των μέτρων στήριξης όσο χρειαστεί. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κράτη-μέλη θα επανέλθουν στο δρόμο της ανάκαμψης. Μετά τη Σύνοδο, οι εκπρόσωποι του Eurogroup επανέλαβαν - πολλές φορές - ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος της προηγούμενης κρίσης με μία πρόωρη διακοπή της στήριξης της οικονομίας, την οποία θα πρέπει μάλιστα να μπορούν να λαμβάνουν και χώρες με υψηλό χρέος (σ.σ. όπως η Ελλάδα).

Έγινε σαφές πως τα μέτρα στήριξης πρέπει να είναι στοχευμένα και να συνεχιστούν όσο χρειαστεί για να αποφευχθούν χρεοκοπίες στον εταιρικό κόσμο. Αλλά και πως μία πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης θα είναι οικονομικά επιζήμια.

Ωστόσο, οι αναλυτικές «οδηγίες» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς θα κινηθούν τα κράτη μέλη φέτος και το 2022 αναγγέλθηκαν για το Μάιο. Όταν εκτιμάται πως μαζί με τους Πολυετείς Προϋπολογισμούς που θα καταθέσουν στο μεσοδιάστημα τα κράτη, αλλά και με τις Εαρινές Προβλέψεις της Επιτροπής, θα υπάρχει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας και του χρόνου ολοκλήρωσης της, αλλά και για το εύρος των αναγκών που υπάρχουν.

Όσο για τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν μετά το 2022 (και ουσιαστικά εμπλέκονται με τα προγράμματα σταθερότητας), η διαπραγμάτευση αυτή που συνιστά όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε χθες μία πραγματική «πρόκληση», προσδιορίστηκε για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η αξιολόγηση της χώρας

Παράλληλα με την μάχη για τα μέτρα στήριξης, ξεκινά μετά το Καθολικό Πάσχα η 10η αξιολόγηση της χώρας η οποία έχει μία σειρά από ανοικτά πεδία, που πρέπει να καλυφθούν έως το τέλος Μαίου. Τότε θα εκδοθεί το πόρισμα των θεσμών που θα τεθεί προς πολιτική απόφαση στο Eurogroup του Ιουνίου.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας (που παρουσιάζει σήμερα στο Ecofin το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης), έλαβε χθες τα εύσημα των Θεσμών για την επιτυχή ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης της χώρας, αλλά και για την «καλή πρόοδο» που επιτυγχάνεται.

Ωστόσο, έγινε εκτενής αναφορά και στον οδικό χάρτη με για τα επόμενα ορόσημα που θα πρέπει να λάβουν την πολιτική έγκριση των ΥΠΟΙΚ τον Ιούνιο περιλαμβανομένου του πτωχευτικού, της απομείωσης των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες (με νέο χρονοδιάγραμμα), της ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων στο νέο εργασιακό, της ταχύτερης αδειοδότησης των επενδύσεων αλλά και των παρεμβάσεων στο πεδίο της δικαιοσύνης.

Ο Επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλιγκ μιλώντας για την Ελλάδα, είπε πως περνά μια δύσκολη φάση λόγω της πανδημίας και αυτό απορροφά πολύ χρόνο, ενέργεια και χρήματα. Γι αυτό το λόγο, επισήμανε, από τη μία πλευρά, βλέπουμε καλή πρόοδο σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι παρεμβάσεις στην ΑΑΔΕ. «Αλλά ταυτόχρονα, βλέπουμε επίσης επιβράδυνση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων σε ορισμένους άλλους τομείς, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό με τις ελληνικές αρχές για την προετοιμασία της επόμενης έκθεσης».

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση σχετικά με την προστασία 1ης κατοικίας ο κ. Ρέγκλινγκ είπε πως «η εργασία συνεχίζεται» και πρόσθεσε πως «υπάρχουν πολλά ζητήματα, όχι μόνο αυτό» στα οποία «δεν έχουμε τελική συμφωνία. Γι 'αυτό συνεχίζονται οι συνομιλίες». Επανέλαβε πως η 10η αξιολόγηση συνδέεται με παρεμβάσεις στο χρέος, ενώ η 9η αξιολόγηση ήταν ενδιάμεση και «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι πλευρές ενδιαφέρονται πολύ να καταλήξουν σε συμφωνία, και δεδομένης της καλής συνεργασίας» είπε «ελπίζω πολύ ότι θα είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας».

Για το ταμείο ανάκαμψης και τη χρήση του σκέλους των δανείων ο επίτροπος Τζεντιλόνι επισήμανε πως μέχρι στιγμής υπάρχει μόνο ένα κράτος μέλος το οποίο δήλωσε πως δεν τα θέλει, κάποια τα επιθυμούν (σ.σ. όπως και η Ελλάδα), ενώ κάποια άλλα το συζητούν ακόμα και «από την πλευρά μας συστήνουμε την χρήση των δανείων».

Η σημερινή σύνοδος

Σήμερα στο Ecofin θα γίνει και επισκόπηση της κατάστασης όσον αφορά την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι υπουργοί θα συζητήσουν τις προτεραιότητες των εθνικών σχεδίων (σ.σ. θα γίνει παρουσίαση του Ελληνικού από τον ΥΠΟΙΚ).

Επίσης θα συζητηθούν και πάλι τα δεδομένα της οικονομίας αλλά και θέματα όπως η φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, η στρατηγική πληρωμών λιανικής, η προετοιμασία για τις εαρινές συνόδους του G20 και του ΔΝΤ που θα πραγματοποιηθούν από τις 7 έως τις 10 Απριλίου 2021 και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider