Υπουργείο Ανάπτυξης: Σε πρώτο πλάνο επενδύσεις, ανταγωνισμός και γραφειοκρατία – Το Σχέδιο Δράσης για το 2025

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Υπουργείο Ανάπτυξης: Σε πρώτο πλάνο επενδύσεις, ανταγωνισμός και γραφειοκρατία – Το Σχέδιο Δράσης για το 2025
Η ενίσχυση των επενδύσεων μέσω του Αναπτυξιακού και νέου πλαισίου για τις ξένες επενδύσεις, η μείωση της γραφειοκρατίας και η ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, οι βασικές προτεραιότητες.

Η ενίσχυση των επενδύσεων από το εσωτερικό μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου και από το εξωτερικό μέσω της αναμόρφωσης του πλαισίου για τις άμεσες ξένες επενδύσεις, η μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών στις επιχειρήσεις κατά 25% και η ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών είναι οι βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2025.

Το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του υπουργείου για το 2025 βάζει σε πρώτο πλάνο τον νέο Αναπτυξιακό. Όπως έχει γράψει το insider.gr, μέσα στους πρώτους μήνες του έτους αναμένεται να προκηρυχθούν τα πρώτα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που θα έχουν ως αιχμή την προώθηση της καινοτομίας ειδικά στην μεταποίηση και στις παραμεθόριες περιοχές, με στόχο οι ενισχύσεις να φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία. Αλλαγές αναμένονται και στο «μίγμα» των κινήτρων με τις φοροαπαλλαγές να μπαίνουν σε πρώτο πλάνο έναντι των απευθείας επιχορηγήσεων.

Στο νέο Αναπτυξιακό θα περιλαμβάνονται νέα καθεστώτα για τις παραμεθόριες περιοχές αλλά και για τις μεγάλες επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ με φοροαπαλλαγές και ειδικό σχήμα εγγυήσεων σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Ακόμη προγραμματίζεται άμεσα η ενεργοποίηση καθεστώτος ύψους 150 εκατ. ευρώ (75 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγές και 75 εκατ. επιδοτήσεις) για τη μεταποίηση-βιομηχανία.

Μεγάλο στοίχημα για τη νέα χρονιά είναι η υλοποίηση της στρατηγικής μεταρρυθμίσεων για τη μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών στις επιχειρήσεις κατά 25%. Η μεταρρύθμιση επιδιώκει να καθιερώσει μια νέα λογική συνεχούς βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, μέσω της συστηματικής αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιας διοίκησης καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των επιχειρήσεων.

Ακόμη εντός της χρονιάς πρόκειται να ενισχυθεί το καθεστώς των εμβληματικών επενδύσεων και μετά το πέρας του Ταμείου Ανάκαμψης στο τέλος του 2025. Όπως έχει τονίσει κατά το παρελθόν ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος στις εμβληματικές επενδύσεις θα ενταχθεί και η ναυπηγική βιομηχανία και γενικότερα το οικοσύστημα της λεγόμενης «γαλάζιας οικονομίας», οι επενδύσεις στις κρίσιμες πρώτες ύλες και η κυκλική οικονομία.

Εκτός των άλλων προγραμματίζεται η θεσμοθέτηση και παρακολούθηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία, η θέσπιση Εθνικής Στρατηγικής για την ανάπτυξη Βιομηχανικών Λιμένων και η υιοθέτηση νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία.

Οι δράσεις για τους καταναλωτές

Πέρα από τις δράσεις για τις επιχειρήσεις και της επενδύσεις στο επίκεντρο μπαίνει και η προστασία του καταναλωτή καθώς και η ρύθμιση της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών. Έτσι προγραμματίζονται μεταρρυθμίσεις όπως ο κώδικας περί προστασίας του καταναλωτή και ο εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου για τις ενώσεις καταναλωτών. Ακόμη σχεδιάζεται αναβάθμιση της πλατφόρμας e-καταναλωτής με σύγκριση τιμών ομοειδών προϊόντων και με σουπερμάρκετ του εξωτερικού.

Εντός του 2025 το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει σε μελέτη για τον εντοπισμό ολιγοπωλιακών πρακτικών και ρυθμιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και ιδίως στις αγορές ιδιωτικής υγείας και τροφίμων, στις τηλεπικοινωνίες, στην ακτοπλοϊα και τα καύσιμα.

Συνολικά το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2025 περιλαμβάνει 20 εμβληματικές πολιτικές εκ των οποίων εννέα είναι μεταρρυθμίσεις και 11 έργα και επενδύσεις. Ακόμη σχεδιάζονται 10 νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και να κλείσουν 68 εκκρεμότητες δευτερογενούς νομοθεσίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο κόστισε το γιορτινό τραπέζι - Σε ποια τρόφιμα «τσίμπησαν» οι τιμές και πού παρέμειναν στάσιμες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider