Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει το σχέδιο άντλησης σχεδόν 1 τρισ. δολαρίων από τις αγορές σε ορίζοντα 5 ετών, καθώς αναζητά τρόπους να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη των κρατών μελών από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.
Το μπλοκ έχει στόχο να εκδώσει το πρώτο χρέος υπό το Ταμείο Ανάκαμψης (NextGenerationEU) τον Ιούνιο και να χρησιμοποιήσει μια σύγχρονη πλατφόρμα για την πώληση ομολόγων και γραμματίων μέσω ενός δικτύου τραπεζικών dealers έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με προσχέδιο που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg. Περίπου το 1/3 των 806 δισ. ευρώ θα αφορά πράσινα ομόλογα, στο πλαίσιο όρων που θα δημοσιευτούν στις αρχές του καλοκαιριού.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρειαστεί να διενεργεί πράξεις χρηματοδότησης ύψους έως 150-200 δισ. ευρώ κατ έτος για το διάστημα έως το 2026», σημειώνεται στο έγγραφο. «Έως τον Ιούνιο του 2021, η Κομισιόν θα είναι έτοιμη να αρχίσει να κινητοποιεί τους πόρους».
Το έγγραφο υπογραμμίζει τη φιλοδοξία της πρώτης σημαντικής κίνησης εισόδου της ΕΕ στις αγορές ομολόγων, η οποία θα δει τα ομόλογά της στην αγορά να φτάνουν κοντά σε αυτά που εξέδωσε η Ισπανία αυτή τη δεκαετία. Η κίνηση στρώνει τον δρόμο για τους τίτλους της ΕΕ να ανταγωνιστούν τα αμερικανικά ομόλογα τα επόμενα χρόνια ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, δίνοντας ώθηση στην ολοκλήρωση του μπλοκ αλλά και της νομισματικής ένωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ομόλογα θα εκδίδονται και θα πωλούνται τακτικά και με διάφορους χρόνους ωρίμανσης που θα κυμαίνονται μεταξύ 3 και 30 ετών, ενώ θα προσφερθούν και βραχυπρόθεσμα γραμμάτια, σύμφωνα με το έγγραφο. Ο δεύτερος τρόπος επισημαίνεται ως ένα γρήγορο μέσο άντλησης κεφαλαίων, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο του προγράμματος.
Οι επενδυτές αναμένεται να καλωσορίσουν τις εκδόσεις. Το μπλοκ ξεκίνησε να πουλά κοινωνικά ομόλογα, συνδεδεμένα με τη στήριξη της απασχόλησης, το περασμένο έτος, με τις πωλήσεις να σπάνε παγκόσμιο ρεκόρ ζήτησης. Η ΕΕ θα αρχίσει να εκδίδει για πρώτη φορά χρέος μέσω δημοπρασίας, καθώς και κοινοπρακτικά ομόλογα μέσω τραπεζών. Η νέα πλατφόρμα θα διατίθεται από μια μεγάλη εθνική κεντρική τράπεζα.
Διαβάστε επίσης:
Η Κομισιόν ενισχύει με 800 δισ. ευρώ τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU