Τσίπρας - Ζάεφ: Δημιουργείται ειδική επιτροπή για τη χρήση της ορολογίας και τα εμπορικά σήματα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας - Ζάεφ: Δημιουργείται ειδική επιτροπή για τη χρήση της ορολογίας και τα εμπορικά σήματα
Θα δημιουργηθεί Ειδική Επιτροπή για την ορολογία και τα εμπορικά σήματα, τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σημαντική μέρα όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά για ολόκληρα τα Βαλκάνια χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Με τη συνάντηση των δύο ηγετών, τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας των δύο χωρών και το επιχειρηματικό φόρουμ, εγκαινιάζεται μια νέα αφήγηση για τις σχέσεις Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας που έχει ως βάση τη συνεργασία, την αλληλοκατανόηση και τη συνανάπτυξη, όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας - Ζάεφ

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πια μια Διεθνής Συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί

Οι αντιπολιτεύσεις στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία χρησιμοποίησαν τα ίδια επιχειρήματα εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, είπε στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας, αλλά σημείωσε πως ο ίδιος βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες και αυτούς που διαφωνούν και αυτούς που διαφωνούν. Παρατήρησε πως η διαφωνία είναι δικαίωμα στις δημοκρατίες, όμως υπάρχουν και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πια μια Διεθνής Συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί.

Δεν ισχύει αυτό που λένε ορισμένοι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί προβλήματα, αντίθετα επιλύει προβλήματα που δημιουργήθηκαν τριάντα χρόνια, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Καταλόγισε, μάλιστα, υποκρισία σε όσους εκφράζουν αυτόν τον ισχυρισμό και σημείωσε ότι οι καλοπροαίρετοι θα πειστούν με την πάροδο του χρόνου, όχι όμως οι κακοπροαίρετοι και οι υποκριτές.

Ιδρύονται πρεσβείες, αντικαθιστούν τα Γραφεία Συνδέσμου

Στο διπλωματικό επίπεδο οι δύο χώρες ιδρύουν πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου, τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να συμπληρώσει πως «πριν λίγους μήνες η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που επικύρωσε το Πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και σήμερα υπογράφουν Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό είναι ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει τον εντατικό συντονισμό των δύο χωρών σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, αλλά και μετά την ένταξη, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας για τις ευρωπαϊκές πολιτικές», συνέχισε.

Χρηματοδοτικό εργαλείο 200 εκατ. ευρώ για την ελληνική επιχειρηματικότητα

Συζητήσαμε την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης συνοριακής διόδου

Υπογράφουμε, παράλληλα, Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες συνοριακής διόδου η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα και κυρίως τις επαφές ανάμεσα στους λαούς, πρόσθεσε.

Συμφωνία συνεργασίας στον αμυντικό τομέα

«Η υπογραφή της Συμφωνίας συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο αρμόδιων υπουργών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας, στην μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τις δομές και διαδικασίες του ΝΑΤΟ», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε, η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνο-άμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και, κυρίως, την επιτήρηση του εναέριου χώρου.

Αναβάθμιση οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων

Στον τομέα μεταφορών και υποδομών αποφασίστηκε η αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών διασυνδέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Πειραιά- Θεσσαλονίκης- Σκοπίων- Βελιγραδίου και τηνδιασύνδεση των λιμανιών Πειραιά και Θεσσαλονίκης με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

Ζάεφ: Ο Τσίπρας είναι πολύ καλός μου φίλος - Φέρνουμε νέα εποχή στα Βαλκάνια

«Το Ανώτατο Συμβούλιο συμβάλει σε μια νέα εποχή για τα Βαλκάνια. Η φιλία θα αναγνωριστεί ως πρότυπο. Έκανα έναν πολύ καλό φίλο, τον Αλέξη. Είναι πολύ καλός μου φίλος, δικός μου και της Βόρειας Μακεδονίας», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Να κυριαρχήσει η ανάπτυξη και η φιλία μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ και χαρακτήρισε ιστορική τη συνάντηση.

«Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και προσπαθούσε να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο. Είμαστε δύο λαοί που απέδειξαν στον κόσμο πως με θαραλλέες αποφάσεις και ενότητα μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή», είπε και αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Οικοδομήσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας. Υπογράψαμε σχέδιο δράσης που συμφωνήθηκαν από τους Υπουργούς. Θα δημιουργηθεί Ειδική Επιτροπή για την ορολογία και τα εμπορικά σήματα. Θα έχουμε επίσης αμυντική συνεργασία, καθώς επίσης και σε: μεταφορές, ενέργεια, γεωργία κτλπ», ανέφερε.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών βελτιώνει τη καθημερινότητα των πολιτών σε Βόρεια Μακεδονία και Ελλάδα», τόνισε.

«Το νέο πέρασμα από τον Προμαχώνα θα βοηθήσει στην οικονομική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες», είπε ο κ. Ζάεφ και μίλησε για το επιχειρηματικό φόρουμ το οποίο «δημιουργεί νέο χώρο συνεργασίας με αμοιβαία συμφέροντα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider