Ελληνο-αραβικά deals στην επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνο-αραβικά deals στην επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία
Ο ρόλος της αποστολής των πυραύλων Patriot και τα υπό επεξεργασία ελληνο-αραβικά deals. 

Το βράδυ της Κυριακής έφτασαν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι υπουργοί που τον συνοδεύουν και οι συνεργάτες του.

Τόσο σήμερα, όσο και αύριο στο Αμπού Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει πυκνές επαφές με τους εκεί παράγοντες, ολοκληρώνοντας έτσι έναν πρώτο κύκλο ταξιδιών με επενδυτικό πρόσημο.

Βεβαίως, το ταξίδι Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ έχει και σαφές εθνικό πρόσημο. Διότι, μπορεί να είχε κανονιστεί πριν από τα όσα έχουν γίνει με τη Λιβύη από τον Νοέμβριο και εντεύθεν, έρχεται, όμως, για να συστηματοποιήσει την παρουσία της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο. Μια σχέση που άλλοτε ήταν κραταιά, αλλά εσχάτως σαν να έχει ατονήσει, ίσως με την εξαίρεση της στενής σχέσης με την Αίγυπτο και τον πρόεδρο Αλ-Σίσι.

Εξ ου και η κυβέρνηση για πρώτη φορά εδώ και χρόνια εμφανίζεται πρόθυμη να αποσταλεί μια πυροβολαρχία Patriot με αρκετά άτομα προσωπικό, για τη φύλαξη ενεργειακών στόχων στη Σαουδική Αραβία. Στην αποστολή οπλικών συστημάτων συμμετέχουν ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, ενώ αναμένεται να προστεθεί και η Ιταλία στην εξίσωση. Για την κυβέρνηση, η αποστολή της πυροβολαρχίας το επόμενο διάστημα συνιστά και ένα νεύμα προς τη Σαουδική Αραβία για την ενεργό στήριξη και των δικών μας εθνικών θέσεων, ενώ αναδεικνύεται και ο σημαντικός ρόλος στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Υπό αυτό το πρίσμα, στην αποστολή συμμετέχει και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων

Βεβαίως, τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και στο Αμπού Ντάμπι αύριο ο κ. Μητσοτάκης δεν «κυνηγά» τόσο ένα μήνυμα στήριξης των ελληνικών εθνικών θέσεων, αλλά περισσότερο σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων. Μάλιστα, στις επαφές που θα έχει ο πρωθυπουργός θα δηλώσει την αταλάντευτη πρόθεσή του η κυβέρνηση να τρέξει με διαδικασίες fast track για την εξομάλυνση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των χωρών αυτών με την Ελλάδα. Πρακτικά, ο κ. Μητσοτάκης θα δεσμευτεί για υπέρβαση των αγκυλώσεων που και δυσκολεύουν την υλοποίηση mega deals, αλλά και λειτουργούν αποτρεπτικά για την έλευση νέων. Σημειωτέον, από τη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας θεωρείται πως κερδισμένες θα βγουν ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν ήδη ή ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μεγάλα αναπτυξιακά και κατασκευαστικά projects που είναι σε εξέλιξη ή υπό επεξεργασία.

Στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει…βασιλικές επαφές. Αρχικά, βλέπει τον διάδοχο του θρόνου, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, τον 34χρονο πανίσχυρο διάδοχο του Σαουδαραβικού θρόνου, τον οποίο ξένοι διπλωμάτες αποκαλούν Mr. Everything. Βεβαίως, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και γεύμα μετ’ αντιπροσωπειών με τον Βασιλιά Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, αλλά και ραντεβού με τον διοικητή του πανίσχυρου δημόσιου επενδυτικού fund της Σαουδικής Αραβίας, τον Γιασίρ Αλ Ρουμαγιάν. Σημειωτέον, το εν λόγω fund διαχειρίζεται στοιχεία ενεργητικού ύψους 320 δις δολαρίων.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider