Το προσχέδιο συμπερασμάτων των 27 της Ε.Ε., το οποίο δεν είχε καμία αναφορά στην Τουρκία αρνείται η Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των 27 της Ε.Ε., το οποίο ήρθε στην κατοχή του δεν περιέχεται κάποια παράγραφος για την Τουρκία, του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και στο οποίο ζητούνται περιοριστικά μέτρα «χωρίς καθυστέρηση» κατά της Λευκορωσίας, άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Ναβάλνι.
Παράλληλα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές πως δεν επιθυμεί να υπάρξει κάποια αναφορά σε κυρώσεις, επικαλούμενη τη συμφωνία περί μηχανισμού απεμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ.
Όπως μεταδίσουν ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες στο κείμενο γίνεται αναφορά:
- στην αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο
- να σταματήσει η Τουρκία τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο
- και εάν υπάρξουν εποικοδομητικές κινήσεις στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, το Ευρωπαϊκό θα ξεκινήσεις μια θετική ατζέντα στο πεδίο των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.
Κατόπιν του αδιεξόδου που έχει προκύψει πραγματοποιείται συνάντηση όπου συμμετέχουν εκτός του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει εναλλακτικό κείμενο με τροποποιήσεις προς συζήτηση. Ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ούτε όμως και στο δεύτερο προσχέδιο φέρεται να υπάρχει η λέξη «κυρώσεις».
Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή
«Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή, όχι μόνο γιατί παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της ΕΕ, αλλά γιατί θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα όλης της Ευρώπης στη Μεσόγειο» δήλωσε από τη Σύνοδο Κορυφής ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως «δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας του διαλόγου και της διπλωματίας, ο άλλος είναι η κλιμακούμενη ένταση που θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την ΕΕ εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο, εναπόκειται στην Τουρκία να κάνει το ίδιο, αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια».
Πέτσας: Σχέδιο με τέσσερις πυλώνες
«Ειδικά για το θέμα αυτό της ημερήσιας διάταξης που είναι ξανά η συζήτηση για το ποιον δρόμο ακολουθεί η Τουρκία που φαίνεται να ολισθαίνει μακριά από τη Δύση, το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό από την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο. Χρειάζεται να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες: ο πρώτος είναι φυσικά η έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την ΕΕ να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να τερματίσει τις υπόλοιπες προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι κι έχουν να κάνουν με το καρότο, όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό. Και το τελευταίο, είναι το μαστίγιο αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης επαναλαμβάνω, με συνέπεια και συνέχεια», τόνισε ο κ. Πέτσας.