Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες - Αυστηρό μήνυμα από Μαας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης για Τουρκία: Δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες - Αυστηρό μήνυμα από Μαας
Τι δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντησή του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ. Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία.

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα, με ξεκάθαρη γραμμή ότι διερευνητικές επαφές δεν πρόκειται να γίνουν υπό το καθεστώς εκβιασμών, έστειλε από το Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας, η οποία ξεκίνησε περί τις 19:00.

«Ο υπουργός Τσαβούσογλου είχε πει στον υπουργό Δένδια πριν από μια εβδομάδα ότι η Τουρκία θα προσκαλούσε την Ελλάδα για διερευνητικές επαφές. Και αντί για διερευνητικές επαφές έχουμε το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες, σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επικαλέστηκε την παράγραφο 21 του πρόσφατου ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής πριν από μερικές μέρες.

Με τη σειρά του, όπως μεταδίδει το Reader.gr ο Χάικο Μαας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την Τουρκία και ευθυγραμμίστηκε με τις ελληνικές θέσεις.

«Αυτά που έχουμε δε τις τελευταίες μέρες από την τουρκική μεριά και με το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια, αλλά και με την επαναφορά του Oruc Reis στη θάλασσα, αντιβαίνουν πλήρως στο πνεύμα όσων είχαμε συμφωνήσει. Είδαμε ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το πνεύμα της κατανόησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να έχουμε. Ούτε υπάρχει η ατμόσφαιρα, η οποία θα άρμοζε για την αποκλιμάκωση με διπλωματικό τρόπο αυτής της κρίσης», είπε ο κ. Μαας. «Γι’ αυτό έχω πολλή κατανόηση για το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει όχι απλά ενόχληση, αλλά εκνευρισμός. Δεν είναι η πρώτη φορά που μέσω τουρκικών προκλήσεων διακόπτεται η ρότα που είχε χαραχθεί», υπογράμμισε.

Επέμεινε, πάντως, ότι θα πρέπει να υπάρξει επιμονή στον διάλογο. «Παρ’ όλα αυτά πρέπει να πω ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο συμβούλιο θεωρώ ότι έχουμε μόνο μία δυνατότητα η οποία είναι ο διάλογος για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα...Το ταξίδι μου εδώ στην Αθήνα διακόπτεται γιατί θέλω απλά να ανακοινώσω και να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από εμάς όλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider