Οι τρεις μεγαλύτεροι καταναλωτές άνθρακα στον κόσμο, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, ετοιμάζονται να αυξήσουν τη χρήση του τόσο πολύ που θα είναι σχεδόν σα να μην συνέβη ποτέ η μείωση των εκπομπών που προκάλεσε η πανδημία.
Οι αμερικανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας πρόκειται να καταναλώσουν 16% περισσότερο άνθρακα φέτος από ό, τι το 2020 και κατόπιν ένα επιπλέον 3% το 2022, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας. Η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες από κοινού αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα της ζήτησης και έχουν ωστόσο δεσμευθεί για φιλόδοξους στόχους μείωσης εκπομπών, δεν σχεδιάζουν να μειώσουν την κατανάλωση βραχυπρόθεσμα.
Αυτό σημαίνει υψηλότερες εκπομπές και σίγουρα αποτελεί οπισθοδρόμηση για την κλιματική δράση ενόψει των διεθνών συνομιλιών φέτος που αποσκοπούν στην υιοθέτηση ακόμη πιο φιλόδοξων στόχων σε σχέση με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.
Στις ΗΠΑ, ο άνθρακας ανακάμπτει αφού πέρυσι η πανδημία του κορονοϊού μείωσε τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τη ζήτηση για καύσιμα κατά 19%. Παράλληλα, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες κινήθηκαν πάνω από 40% σε σχέση με ό,τι ίσχυες πριν από ένα χρόνο. Όταν το φυσικό αέριο γίνεται πιο ακριβό, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας τείνουν να καίνε περισσότερο άνθρακα για να μειώσουν το κόστος, παρόλο που παράγει διπλάσιες εκπομπές.
«Θα δούμε μια πραγματικά σημαντική αύξηση των εκπομπών με την κατανάλωση άνθρακα σε αμερικανικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας να επιστρέφουν σχεδόν στα επίπεδα του 2019, δήλωσε η Amanda Levin, αναλύτρια στο National Resources Defense Council που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Που οφείλεται η αύξηση της κατανάλωσης
Η αύξηση της κατανάλωσης στις ΗΠΑ οφείλεται στις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου και στην ανάκαμψη από την πανδημία. Για την Κίνα και την Ινδία, αποτελεί μια αντανάκλαση της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που διατηρεί τον άνθρακα ως την κυρίαρχη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ακόμη και όταν διευρύνεται η διείσδυση της παραγωγής από ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
Η περίπτωση της Κίνας και της Ινδίας
Ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping εξέπληξε πέρυσι τη διεθνή κοινότητα με τον κόσμο με την υπόσχεσή του να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060. Όμως ενώ το Πεκίνο έχει μειώσει το μερίδιο του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα της χώρας τα τελευταία χρόνια, η συνολική κατανάλωση ενέργειας έχει αυξηθεί, οπότε η χρήση του έχει επίσης αυξηθεί. Ακόμη, η Κίνα διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο δυναμικό σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα στον κόσμο και περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς είναι ηλικίας κάτω των 10 ετών. Ακριβώς επειδή μπορούν να «τρέξουν» για αρκετές ακόμη δεκαετίες, θα είναι δύσκολο οικονομικά για τη χώρα να στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις.
«Όλη αυτή η εγκατεστημένη χωρητικότητα δεν εξαφανίζεται εν μία νυκτί», δήλωσε ο Dennis Wamsted, αναλυτής του Ινστιτούτου Ενεργειακών Οικονομικών και Χρηματοοικονομικής Ανάλυσης.
Η Ινδία φέρεται να έχει αναλάβει ακόμη πιο φιλόδοξη δέσμευση θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα το 2050 για την επίτευξη του ίδιου στόχου. Όμως, ενώ η χώρα έχει εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σε υποδομές ηλιακής ενέργειας, ο άνθρακας εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η κατανάλωση σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί κατά 10% φέτος ενώ αναμένεται ότι θα ακολουθεί ανοδική πορεία και τα επόμενα χρόνια μέχρι το 2027, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.
Αλλάζει το τοπίο μακροπρόθεσμα
Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, οι προοπτικές του άνθρακα είναι δυσοίωνες. Ενώ η κατανάλωση κορυφαίων χρηστών ενδέχεται να αυξηθεί το 2021, οι αναδυόμενες αγορές που κάποτε φαινόταν σαν το πιο φωτεινό σημείο για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση στρέφουν στο καύσιμο στην πλάτη, καθώς η χρηματοδότηση γίνεται πιο δύσκολη και οι εναλλακτικές λύσεις όπως το φυσικό αέριο και οι ανανεώσιμες πηγές γίνονται πιο προσβάσιμες και οικονομικά πιο προσιτές .