Καραμούζης: Η Εταιρική Διακυβέρνηση στα κριτήρια χρηματοδότησης των τραπεζών

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραμούζης: Η Εταιρική Διακυβέρνηση στα κριτήρια χρηματοδότησης των τραπεζών
Σημασία για τις τράπεζες δεν έχει μόνο οι μεγάλες και εισηγμένες εταιρείες, αλλά και όσες δεν βρίσκονται στο χρηματιστήριο, να τηρούν τις ορθές πρακτικές της Εταιρικής Διακυβέρνησης

Στην ένταξη της Εταιρικής Διακυβέρνησης στα κριτήρια χρηματοδότησης προχωρούν οι τράπεζες, όχι μόνο για τις εισηγμένες εταιρείες αλλά και για όσες βρίσκονται εκτός του Χρηματιστηρίου, όπως δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, από το βήμα του ΣΕΒ ο Νικόλαος Καραμούζης, επιβεβαιώνοντας το σχετικό δημοσίευμα του insider.gr.

«Κάθε τράπεζα έχει τη δική της χρηματοδοτική πολιτική και ήδη κάποιες έχουν εντάξει ήδη και επανεξετάζουν τα κριτήρια χρηματοδότησης προκειμένου να συμπεριλαμβάνεται και η Εταιρική Διακυβέρνηση σε αυτά», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στην ειδική εκδήλωση για τη σύμπραξη των τραπεζών με το Χρηματιστήριο και τον ΣΕΒ στο Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης (ΕΣΕΔ) με στόχο την αναμόρφωση του κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης των ελληνικών επιχειρήσεων.

Όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr, τα ηνία του ΕΣΕΔ αναλαμβάνει ο Γεώργος Σεραφείμ, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του πλαισίου της εταιρικής διακυβέρνησης στη χώρα μας, ιδίως μετά τα επιχειρηματικά σκάνδαλα που έχουν ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες.

Όπως τόνισε ο κ. Καραμούζης, σημασία για τις τράπεζες δεν έχει μόνο οι μεγάλες και εισηγμένες εταιρείες, αλλά και όσες δεν βρίσκονται στο χρηματιστήριο, να τηρούν τις ορθές πρακτικές της Εταιρικής Διακυβέρνησης ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα που υπονομεύουν την αξιοπιστία όχι μόνο των ίδιων των επιχειρήσεων, αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. «Εμείς χάνουμε τα ίδια χρήματα, είτε είναι εισηγμένη μια εταιρεία είτε όχι», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι οι τράπεζες είναι υπεύθυνες για την ορθή διαχείριση των καταθέσεων των πελατών της και φέρουν ευθύνη για τις εταιρείες που χορηγούν.

«Η Εταιρική Διακυβέρνηση, όταν γίνεται σωστά, είναι στοιχείο του ενεργητικού μιας επιχείρησης και ήδη οι τράπεζας από την πλευρά μας έχουμε ξεκινήσει να το επικοινωνούμε αυτό στους εταιρικούς μας πελάτες», σημείωσε.

«Οι ορκωτοί δεν είναι ισόβιοι»

Ιδιαίτερη έμβαση έδωσε ο κ. Καραμούζης στον ρόλο των ορκωτών λογιστών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της ενίσχυσης του ρόλου της Επιτροπής Λογιστικής, Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Η ΕΛΤΕ θα πρέπει να εντείνει τους ποιοτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους των ορκωτών λογιστών, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα όπως η Folli-Follie όπου ο ορκωτός λογιστής δεν είχε ελεγχθεί για 17 χρόνια. «Οι ορκωτοί δεν είναι ισόβιοι», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι τα 10 χρόνια είναι ένα εύλογο διάστημα για αλλαγή των ορκωτών λογιστών μιας εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι πόροι των εποπτικών οργάνων.

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να κάνει τη δουλειά της για να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα», υπογράμμισε τέλος ο πρόεδρος της ΕΕΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider