Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε τη συμφωνία εξαγοράς του ποσοστού της Shell.

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ το 2019 καθώς αίρεται το τελευταίο τυπικό «εμπόδιο» προκειμένου να διαχωριστεί αρχικά το εμπορικό κομμάτι από εκείνο των δικτύων και να δημιουργηθούν δύο ξεχωριστές εταιρείες και να υλοποιηθεί το σχέδιο της αναμόρφωση της θέσης της ΔΕΠΑ στη λιανική αγορά ενέργειας.

Με τη θετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την εξαγορά από την ΔΕΠΑ του 49% που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ (Εταιρεία Παροχής Αερίου) και ΕΔΑ Αττικής (Εταιρεία Διανομής Αερίου) έναντι 150 εκατ. ευρώ δημιουργείται «χώρος» για να μπουν ιδιώτες με μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα (όπως π.χ Μυτιληναίος, Κοπελούζος) και το εξωτερικό να έχουν ήδη εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση, ενέκρινε ομόφωνα τη συμβατότητα της από 16.07.2018 γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης απόκτησης αποκλειστικού ελέγχου (μετατροπή από κοινό έλεγχο σε αποκλειστικό) από την εταιρία ΔΕΠΑ επί των εταιριών (α) ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ, και (β) ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ. Ειδικότερα, η επιτροπή έκρινε, κατ' άρθρο 8 παρ. 4-6 του Ν. 3959/2011, ότι η γνωστοποιηθείσα συγκέντρωση, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 Ν. 3959/2011, εντούτοις δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής με τις απαιτήσεις λειτουργίας του ανταγωνισμού στις επιμέρους αγορές στις οποίες αφορά».

Στόχος είναι το Δημόσιο να διατηρήσει την πλειοψηφία του ελέγχου των δικτύων διανομής και των μεγάλων έργων μέσω της ΔΕΠΑ Υποδομών. Σε αυτή θα ανήκουν τα δίκτυα διανομής (δηλαδή οι Εταιρείες Διανομής Αερίου Αττικής, το 51% της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης-Θεσσαλίας και το 100% της ΔΕΔΑ - δίκτυα υπόλοιπης Ελλάδας).

Η δεύτερη εταιρεία που δημιουργείται είναι η ΔΕΠΑ Εμπορίας, με το Δημόσιο να πουλάει το 50,1% του ποσοστού του. Σε αυτή θα ανήκουν η Εταιρεία Προμήθειας Αερίου Αττικής, η χονδρική εμπορία και οι διεθνείς συμβάσεις προμήθειας.

Σταθάκης: Προχωρά η υλοποίηση του σχεδιασμού μας

Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σημείωσε ότι ο διαχωρισμός του εμπορικού κομματιού και του δικτύου διανομής προχωρά κανονικά. Όπως σημείωσε, «η απόφαση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού να εγκρίνει ομόφωνα τη συμφωνία εξαγοράς του 49% της ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ με πωλητή την Shell, ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη υλοποίηση του σχεδιασμού μας. Η βασική ιδέα, υπενθυμίζω, είναι να διασπαστεί η εταιρεία σε δύο κομμάτια, με το πλειοψηφικό μερίδιο στο εμπορικό κομμάτι να πωλείται σε στρατηγικό επενδυτή και το Δημόσιο να διατηρεί ισχυρή παρουσία στο δίκτυο διανομής».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider