Fitch: Στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ασαφή τα σχέδια για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ασαφή τα σχέδια για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών
«Οι πρόσφατες προτάσεις-σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καταδεικνύουν πως υπάρχει πολιτική στήριξη για τέτοιου είδους πρωτοβουλίες».

«Στη σωστή τροχιά κινείται η δημοσιονομική πρόοδος που έχει καταγράψει η Ελλάδα, ωστόσο παραμένουν ακόμη ασαφή τα σχέδια στήριξης των ελληνικών τραπεζών και το κόστος, μάλιστα, αυτών», αναφέρει o οίκος αξιολόγησης Fitch, σε σχετική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

«Το προσχέδιο του ελληνικού προϋπολογισμού για το 2019 επιβεβαιώνει ότι, παρά το γεγονός πως ορισμένες μεταρρυθμίσεις έχουν μείνει πίσω, κατά γενική ομολογία είναι συνεπής η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας», σχολιάζει ο οίκος και σημειώνει πως, την ίδια στιγμή, «τα σχέδια που βρίσκονται στα σκαριά και έχουν στόχο τη μείωση του φορτίου των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών παίρνουν πλέον μορφή, ωστόσο παραμένει αβέβαιο και ασαφές εάν μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα μεταφοράς των κινδύνων από τον τραπεζικό κλάδο στην ελληνική οικονομία».

Η Fitch επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως δεν αναμένει μια ραγδαία μεταβολή σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική στάση της Ελλάδας, ενώ αναγνωρίζει ότι βελτιώνεται η βιωσιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον περασμένο Αύγουστο, ο οίκος Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, κατά δύο βαθμίδες, σε BB-.

Ωστόσο, ο οίκος προειδοποιεί πως οι πολιτικές προκλήσεις παραμένουν για την Ελλάδα, ιδίως όσο η χώρα στοχεύει σε τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η Fitch σημειώνει πως «οι πρόσφατες προτάσεις-σχέδια της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καταδεικνύουν πως υπάρχει πολιτική στήριξη για τέτοιου είδους πολιτικές».

«Παρά το γεγονός πως μια τέτοιου είδους πρωτοβουλία είναι πιθανή σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο παραμένει ασαφές το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει», καταλήγει η Fitch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider