Μπασιάς: Κεντρικός ο ρόλος της Ελλάδας για τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπασιάς: Κεντρικός ο ρόλος της Ελλάδας για τους υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ταχύτητα με την οποία κινούνται οι διαδικασίες.

Η γεωπολιτική και οι υδρογονάνθρακες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες με την Ελλάδα να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη ΝΑ Μεσόγειο, η οποία είναι μια περιοχή η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική και τροφοδοτεί τον κλάδο με εξελίξεις, τις οποίες η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων αφουγκράζεται και ενσωματώνει στην πολιτικής της, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Γιάννης Μπασιάς, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ με θέμα την γεωπολιτική της ενεργειακής μετάβασης.

Απευθυνόμενος την Τρίτη σε επιχειρήσεις του κλάδου και εκπροσώπους φορέων και πολιτικών κομμάτων, ο κ. Μπασιάς σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην τροφοδοσία της Ευρώπης καθώς είναι το ανατολικότερο άκρο της καθώς την «διατρέχουν» μεγάλα έργα υποδομής όπως είναι οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB ενώ ενισχυτικό ρόλο διαδραματίζει και το κοίτασμα Neptune στη Ρουμανία, η ανακάλυψη των μεγάλων υποθαλάσσιων πεδίων φυσικού αερίου στο Ισραήλ, οι ανακαλύψεις στην Κύπρο και ο σταθμός υγροποίησης φυσικού αερίου στην Damietta (Αίγυπτος).

Η Ελλάδα γίνεται διαμετακομιστικός κόμβος αερίου και στόχος είναι να ενδυναμωθεί αυτός ο ρόλος της. Οι τεχνολογικές εξελίξεις όπως αυτές αναμένεται να έχουν διαμορφωθεί μέσα στην επόμενη τριετία θα επιτρέπουν τις έρευνες σε μεγάλα βάθη (3.000-4.000 μέτρα), κάτι που αναμένεται να εντείνει την δραστηριότητα στην δυτική Ελλάδα και νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης (καθώς όσο πάμε νοτιότερα τα νερά είναι πιο βαθιά), ανέφερε ο κ. Μπασιάς.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΥ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ταχύτητα με την οποία κινούνται οι διαδικασίες σημειώνοντας ότι «έχει γίνει πολύ δουλειά και πάμε πολύ γρήγορα». Ως παράδειγμα, ανέφερε τις συμβάσεις για τα οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης (από την κοινοπραξία ExxonMobil-Total-ΕΛΠΕ) σημειώνοντας ότι αν εξαιρεθεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάστηκε περί τους 3,5 μήνες για να μεταφράσει σε 25 γλώσσες και να δημοσιεύσει την προκήρυξη του διαγωνισμού στην εφημερίδα της ΕΕ, η διαδικασία κινήθηκε πολύ γρήγορα και ουσιαστικά οι βασικές εργασίες ολοκληρώθηκαν μέσα σε επτά μήνες.

Ο ελληνικός χώρος είναι ιδιαίτερα ελκυστικός, εκτίμησε ο κ. Μπασιάς, καθώς όπως ανέφερε, συγκεκριμένοι παράγοντες λειτουργούν υπέρ του κλάδου. Τέτοιοι παράγοντες είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις για έρευνες σε βαθιά νερά, η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας, το νέο μοντέλο έρευνας που ισχύει από το 2015, η ολοένα και μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του LNG και οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην ΝΑ Μεσόγειο.

Η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορεί να συμβαδίζει με τις πολιτικές βιωσιμότητας και προστασίας του περιβάλλοντος, σημείωσε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση και η κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, Σύμβουλος Ενέργειας του προέδρου της ΝΔ. Όπως ανέφερε, η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο, όπως τόνισε, πρέπει να απαγκιστρωθούμε από τις απορριπτικές τάσεις που υπάρχουν στους υδρογονάνθρακες ενώ κατέδειξε την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο ισχυρής δημόσιας πολιτικής στον τομέα αυτό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider