Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ «ζυγίζει» την παραγωγή και η Ελλάδα φοβάται την …τιμή

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ο ΟΠΕΚ «ζυγίζει» την παραγωγή και η Ελλάδα φοβάται την …τιμή
Η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα ή σε ακόμη υψηλότερα σε σχέση με τα σημερινά αποτελεί πλέον έναν μόνιμο προβληματισμό για τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και για τις επιχειρήσεις εμπορίας καυσίμων.

Στο μικροσκόπιο του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) μπαίνει για άλλη μία φορά το ακριβό πετρέλαιο με τα κράτη μέλη του καρτέλ αλλά και εκείνα εκτός του Οργανισμού όπως είναι η Ρωσία να συναντώνται στο Μπακού για να αποφασίσουν για την «τύχη» του πετρελαίου.

Όπως είναι γνωστό, από το τέλος του προηγούμενοι έτους οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες έχουν θέσει ως στόχο να μειώσουν την παραγωγή συνολικά κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, με τα μέλη του ΟΠΕΚ να βάζουν «ψαλίδι» κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως και τους εταίρους του καρτέλ κατά 400.000 βαρέλια. Το μέτρο αυτό έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς καθώς η τιμή του πετρελαίου κινείται σε υψηλά επίπεδα ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψε άνοδο κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

Η πολιτική περικοπών στην παραγωγή του ΟΠΕΚ με στόχο να μειωθούν οι πλεονασματικές ποσότητες και να δοθεί ώθηση στην τιμή, οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, διατηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να περιορίζεται ο αντισταθμιστικός ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει η αυξημένη παραγωγή από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ και η ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η επερχόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το καρτέλ σκοπεύει να διατηρήσει σε ισχύ το μέτρο των περικοπών στην παραγωγή.

Οι συνεδριάσεις στις 17 και 18 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν αποτελούν τις πρώτες υπουργικές συναντήσεις του ΟΠΕΚ + (ΟΠΕΚ και τα μέλη εκτός του καρτέλ) μετά από την έκκληση που απηύθυνε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ Αλ Φαλιχ, για διατήρηση των περικοπών στην παραγωγή.

«Η στρατηγική του ΟΠΕΚ για μείωση της και επίτευξη υψηλότερων τιμών δείχνει να λειτουργεί μέχρι στιγμής», δηλώνει ο Carsten Fritsch, αναλυτής της Commerzbank AG στη Φρανκφούρτη. «Μόνο ο χρόνος μπορεί να δείξει εάν αυτή η στρατηγική θα είναι επιτυχής και μακροπρόθεσμα», προσθέτει.

Η μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, μείωσε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου και ενίσχυσε τις προβολές για προμήθειες από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το καρτέλ εκτιμά ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο η αγορά θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες πλεονασματικές ποσότητες.

Η Ελλάδα φοβάται την τιμή

Φυσικά η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα ή σε ακόμη υψηλότερα σε σχέση με τα σημερινά αποτελεί πλέον έναν μόνιμο προβληματισμό για τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και για τις επιχειρήσεις εμπορίας καυσίμων, οι οποίες βλέπουν τις πωλήσεις να σημειώνουν σημαντική πτώση καθώς η «τσουχτερή» τιμή αποθαρρύνει την κατανάλωση.

Ενδεικτικό είναι ότι η περυσινή χειμερινή σεζόν έκλεισε με πτώση 24% στην κατανάλωση ενώ σημαντική πτώση καταγράφεται και φέτος με τον κάπως ψυχρότερο καιρό σε σχέση με πέρυσι να προσπαθεί «να σώσει την παρτίδα».

Το ακριβό πετρέλαιο αποτελεί βραχνά και για τις επιχειρήσεις, τις μεταφορικές εταιρείες, τις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες όπου παρατηρείται ντόμινο ανατιμήσεων ενώ ο Τουρισμός αποτελεί έναν ακόμη κλάδο, ο οποίος πλήττεται από το υψηλό κόστος των καυσίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider