Τα ΕΛΠΕ κατασκευάζουν το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ΕΛΠΕ κατασκευάζουν το μεγαλύτερο έργο ΑΠΕ στην Ελλάδα
Η ετήσια παραγωγή της μονάδας θα ξεπερνά τις 300 γιγαβατώρες και θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών ενώ θα αποφευχθούν ρύποι CO2 οι οποίοι αντιστοιχούν σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους. 

Το μεγαλύτερο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα (και το τέταρτο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό στην Ευρώπη) αναπτύσσουν τα ΕΛΠΕ . Ο όμιλος εξαγόρασε από τη γερμανική εταιρεία Juwi φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη, ισχύος 204 μεγαβάτ το οποίο ήδη βρίσκεται σε αρχικά στάδια ανάπτυξης και αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2021.Η ετήσια παραγωγή της μονάδας θα ξεπερνά τις 300 γιγαβατώρες και θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 75.000 νοικοκυριών ενώ θα αποφευχθούν ρύποι CO2 οι οποίοι αντιστοιχούν σε 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.

Αναφερόμενος στους βασικούς άξονες της στρατηγικής του ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης τόνισε ότι η επιχείρηση αποβλέπει στη βελτίωση των βασικών δραστηριοτήτων της, στην ανάπτυξη της δραστηριότητας trading και σε επενδύσεις (ύψους 500 εκατ -1 δις ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια) και στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και στην επέκταση στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.

Το έργο εντάσσεται στη νέα στρατηγική των ΕΛΠΕ η οποία θέτει ψηλά στην ατζέντα του ομίλου (και στο χαρτοφυλάκιο) την πράσινη ανάπτυξη, η οποία σηματοδοτείται με έργα σε ΑΠΕ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των ΕΛΠΕ κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, στόχος του ομίλου είναι η εγκατεστημένη ισχύς να φθάσει τα 300 μεγαβάτ μέχρι το 2021 και τα 600 μέχρι το 2025. Η στρατηγική της εταιρείας βασίζεται σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 1000 μεγαβάτ (φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα) σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και στην εξαγορά ώριμων έργων ή έργων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

Το κόστος της επένδυσης θα κυμανθεί από 130 έως 140 εκατ. ευρώ ανάλογα με την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί. Ο όμιλος δεν αποκλείει να χρηματοδοτήσει το έργο με ίδιους πόρους ωστόσο, δεδομένης της αυξανόμενης επενδυτικής δραστηριότητας, δεν αποκλείεται η εισροή κεφαλαίων από άλλες πηγές.

«Βάζουμε ψηλά στην ατζέντα την επίλυση του χρηματοδοτικού θέματος. Έχουμε βγεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές εδώ και πολλά χρόνια. Μια επιλογή είναι να χρηματοδοτηθεί το έργο από ίδιους πόρους όμως δεδομένου ότι στόχος είναι να φθάσουμε στα 600 μεγαβάτ ίσως να υπάρξει εξειδικευμένη χρηματοδοτική γραμμή», σημείωσε ο κ. Σιάμισιης.

Σαρρής (Juwi Hellas): Να λυθεί το πρόβλημα των καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις για τα έργα ΑΠΕ

Το συγκεκριμένο έργο έλαβε τις πρώτες άδεις το 2012 και αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να λάβει τις τελευταίες περιβαλλοντικές εγκρίσεις. «Είναι μια δαιδαλώδης διαδικασία. Δυστυχώς δεν θα προλάβουμε τα νέα ευνοϊκά μέτρα που προωθεί το υπουργείο. Ευελπιστούμε όμως ότι η κυβέρνηση θα βοηθήσει ώστε μέσα στον επόμενο μήνα να λάβουμε άδεια εγκατάστασης », σημείωσε ο κ. Τάκης Σαρρής, CEO της Juwi Hellas. Όπως επεσήμανε ένας βασικός παράγοντας που παίζει καταλυτικό ρόλο στην πορεία των διαδικασιών είναι οι τοπικές κοινωνίες οι οποίες συχνά επηρεάζουν την ταχύτητα των αδειοδοτήσεων στα έργα καθώς συχνά υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση από τις τοπικές αρχές.

Χατζηδάκης: Λαμβάνουμε μέτρα για την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για τις ΑΠΕ

Στην ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας τόνισε το γεγονός ότι μια μεγάλη ενεργειακή εταιρεία επενδύει στις ΑΠΕ συμβάλλοντας έτσι στους στόχους που προβλέπει το ΕΣΕΚ για διείσδυση των ΑΠΕ αλλά και την απολιγνιτοποίηση.

«Η συμφωνία που υπογράφεται υπηρετεί τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής όπως αυτή αποτυπώνεται στο ΕΣΕΚ. Η εγκατεστημένη ισχύς πρέπει από 3.000 μεγαβάτ να διπλασιαστεί στα 7.700 μεγαβάτ το 2030. Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις», σημείωσε ο υπουργός, ενώ με αφορμή το γεγονός ότι το εν λόγω έργο υλοποιείται στη Δυτική Μακεδονία τόνισε ότι: «έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε γρήγορα στην απολιγνιτοποίηση. Χρειαζόμαστε πηγές που θα αντικαταστήσουν το λιγνίτη. Θέλουμε οι εργαζόμενοι που σήμερα σκάβουν, αύριο να σκεπάζουν για την αποκατάσταση των ορυχείων. Δεδομένης της εκτόξευσης του κόστους αγοράς δικαιωμάτων CO2, ο λιγνίτης σήμερα είναι εκτός από ρυπογόνος και ακριβός».

Βασική προϋπόθεση για να επιταχυνθεί η διείσδυση των ΑΠΕ και να καλύψουν το 35% της ζήτησης το 2030 είναι να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο και να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Ως προς αυτό, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι «λαμβάνουμε μέτρα για την απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων.

Με το νομοσχέδιο που παρουσιάζουμε αυτό το μήνα καταργείται η άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ. Μέχρι το καλοκαίρι θα γίνουν και νέες νομοθετικές παρεμβάσεις και σήμερα θα συζητήσουμε με το πρωθυπουργό και το θέμα της απλούστευσης της έκδοσης περιβαλλοντικών όρων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider