Στην KKR 1,2 δισ. επιχειρηματικά δάνεια από Alpha - Eurobank

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην KKR 1,2 δισ. επιχειρηματικά δάνεια από Alpha - Eurobank

Μία κοινή πλατφόρμα που θα διαχειρίζεται επιχειρηματικά δάνεια 1,2 δισ. ευρώ δημιουργούν Alpha Bank και Εurobank. Aυτό προβλέπει η δεσμευτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα οι Eurobank, Alpha Bank και KKR Credit για την κοινή διαχείριση των χρηματοδοτήσεων και των συμμετοχών τους σε επιλεγμένες ελληνικές επιχειρήσεις. Οι δύο τράπεζες βρίσκονταν εδώ και μήνες σε διαπραγματεύσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με την KKR με σκοπό να διαχειριστούν μέρος του χαρτοφυλακίου τους από κοινού με την αμερικανική εταιρεία.

Ουσιαστικά, η συμφωνία αυτή αποτελεί προπομπό άλλων αντίστοιχων επιχειρηματικών σχημάτων, ανάμεσα σε ελληνικές τράπεζες και επιχειρηματικά σχήματα του εξωτερικού, με στόχο τη βέλτιστη διαχείριση των δανείων, τόσο επισφαλών όσο και εξυπηρετούμενων. Όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, η λόγική της συμφωνίας είναι να αξιοποιηθεί η τεχνογνωσία -αλλά και τα κεφάλαια- των διεθνών σχημάτων στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων και όχι να πουληθούν κόκκινα δάνεια σε funds έναντι «πινακίου φακής».

Συγκεκριμένα, οι τρεις τράπεζες συμφώνησαν η KKR Μέσω της εξειδικευμένης θυγατρικής της «Pillarstone Europe» να ιδρύσει ελληνική εταιρεία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην οποία σκοπεύει να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD) με ποσοστό 5%. Η εταιρεία διαχείρισης θα έχει έδρα την Ελλάδα και θα διαθέτει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο για τη διαχείριση των NPL's στην Ελλάδα (ν.4354/2015).

Η πλατφόρμα θα παρέχει σε μεγάλους Έλληνες εταιρικούς οφειλέτες, νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για τη λειτουργία τους προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών. Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο θετικό αποτέλεσμα καθώς η απόδοση των επιχειρήσεων θα ανακάμπτει.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, πρόκειται για μία πρωτοποριακή πλατφόρμα, τόσο από άποψη εμβέλειας όσο και μεγέθους, η οποία διαθέτει επίσης την ευελιξία να επιτρέπει τη συμμετοχή και άλλων δανειστών διά της συνεισφοράς δανειακών χαρτοφυλακίων ή της προσθήκης υφισταμένων χρηματοδοτήσεων προς μία συγκεκριμένη επιχείρηση σε εκείνες των υπολοίπων τραπεζών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη συμφωνία είχε συζητηθεί το Δεκέμβριο του 2014 ανάμεσα στην KKR και την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία τελικά δεν τελεσφόρησε.

Αναλυτικότερα, το αρχικό χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση δανείων, θα ανέλθει σταδιακά σε ύψος 1,2 δις ευρώ, με εκτιμώμενη ισόποση συμμετοχή των δύο τραπεζών (50%-50%) και η σύνθεσή του θα συμφωνηθεί από κοινού με την εταιρεία διαχείρισης και την KKR Οι δύο τράπεζες (Eurobank και Alpha Bank) θα συνεχίσουν να εγγράφουν στις καταστάσεις τους τα δάνεια, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται πώληση παρά μόνον διαχείρισή τους από την εταιρεία διαχείρισης. Η διαδικασία αυτή δε θα επηρεάζει αρνητικά τα κεφάλαια των τραπεζών (capital neutral). Η δομή της συναλλαγής είναι τέτοια που επιτρέπει σε μεταγενέστερο χρόνο και την συμμετοχή κι άλλων ελληνικών τραπεζών στο εγχείρημα

Το υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο θα περιλαμβάνει προβληματικά δάνεια επιχειρήσεων, οι οποίες κρίνονται βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολία εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους. Εκτός από την αναδιάρθρωση του δανεισμού, οι εταιρείες αυτές ενδέχεται να έχουν ανάγκη από νέα κεφάλαια, λειτουργική αναδιοργάνωση, και ενίσχυση του management, στοιχεία που θα παρέχει η KKR και που θα επιτρέψουν την ανασυγκρότησή τους και τη δυναμική επιστροφή τους στην αγορά.

Πριν από την έναρξη διαχείρισης των προβληματικών δανείων απαιτείται συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, της εταιρείας διαχείρισης και της KKR για το σχέδιο αναδιάρθρωσης ενός εκάστου δανείου ξεχωριστά, ώστε αυτό να ενταχθεί στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια τα οποία θα καλυφθούν από την KKR και την EBRD. Οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και οι ίδιες στη νέα χρηματοδότηση.

Επιπλέον, η Εταιρεία Διαχείρισης θα στελεχωθεί από εξειδικευμένα στελέχη στην Ελλάδα και θα αξιοποιήσει την υψηλή τεχνογνωσία και τη διεθνή εμπειρία της Pillarstone στην αναδιάρθρωση επιχειρήσεων. Η Εταιρεία Διαχείρισης θα έχει την ευθύνη εφαρμογής του σχεδίου αναδιάρθρωσης κάθε επιχείρησης, ενώ οι τράπεζες θα ενημερώνονται αναλυτικά για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου.

Ο Κωνσταντίνος Βουσβούνης, γενικός διευθυντής, Επικεφαλής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων Ομίλου της Eurobank, δήλωσε: «Σε ευθυγράμμιση με τη στρατηγική της Eurobank για τη στήριξη των ελληνικών εταιρειών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, η πλατφόρμα με τις KKR, Pillarstone, EBRD και Alpha Bank θα προσφέρει σε αυτές τις επιχειρήσεις στρατηγική και τεχνική υποστήριξη καθώς και νέα χρηματοδότηση. Είναι κρίσιμο να ενεργήσουμε άμεσα σε αυτόν τον τομέα για τη δημιουργία των συνθηκών για την ανάκαμψη των εταιρειών και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, η οποία καθίσταται δυνατή από τα νέα κεφάλαια και την εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Η σημερινή ανακοίνωση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Καλωσορίζουμε τη συμμετοχή και των υπολοίπων Ελληνικών τραπεζών στην πλατφόρμα.»

Από την πλευρά του, ο Johannes P. Huth, Επικεφαλής της KKR Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής, δήλωσε: «Έχουμε αναπτύξει αυτή την πρωτοποριακή προσέγγιση σε συνεργασία με τις Eurobank, Alpha Bank και EBRD, και προσδοκούμε να μας δοθεί η ευκαιρία να παράσχουμε μακροπρόθεσμα κεφάλαια σε ελληνικές εταιρίες.»

Ο Noel Edison, διευθυντής των Ασφαλιστικών και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της EBRD, δήλωσε: «Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2015 ήταν ένα ουσιώδες βήμα προς την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Τα επόμενα σημαντικά ορόσημα συμπεριλαμβάνουν την αποτελεσματικότερη διαχείριση των δανείων που υπο-αποδίδουν. Η πλατφόρμα θα παρέχει σε εταιρίες με οικονομικές δυσκολίες νέα χρηματοδότηση και λειτουργική τεχνογνωσία στον τομέα του turn-around, τα οποία αποτελούν προϋποθέσεις για να επιλυθεί το αδιέξοδο μεταξύ των πιστωτών και να στηριχθεί η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.»

Ο John Davison, διευθύνων σύμβουλος της Pillarstone, δήλωσε: «Η πλατφόρμα την οποία διαχειρίζεται η Pillarstone, προσφέρει στις ελληνικές εταιρείες νέες πηγές χρηματοδοτήσεως και λειτουργικής υποστηρίξεως για να μπορέσουν να αποδώσουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους. Αποτελεί μοναδική προσέγγιση βασισμένη στο μοντέλο συνεργασιών, το οποίο ωφελεί μεγάλο φάσμα ενδιαφερομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών.»

Οι δύο τράπεζες έδωσαν έμφαση στα οφέλη της συμφωνίας συνεργασίας για την ενεργό διαχείριση των προβληματικών δανείων μεγάλων επιχειρήσεων τα οποία εστιάζονται:

  • Στην αποτελεσματική διαχείριση των προβληματικών δανείων από εταιρείες με μακρόχρονη διεθνή εμπειρία.
  • Στην χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια, αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, λειτουργική αναδιάρθρωση και διοικητική ενίσχυση, κοινή στόχευση και συντονισμός όλων των πλευρών.
  • Στον στρατηγικό σχεδιασμό, business plan από εξειδικευμένους συμβούλους και επανακαθορισμός στόχων προκειμένου να ανασυνταχθούν οι επιχειρήσεις αυτές και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά.
  • Στο μακροπρόθεσμο όφελος για την ελληνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες με την εξυγίανση και τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider