Πόσο κοστίζουν τα θαλασσινά και η λαγάνα για το σαρακοστιανό τραπέζι

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο κοστίζουν τα θαλασσινά και η λαγάνα για το σαρακοστιανό τραπέζι
Οι τιμές στην ιχθυαγορά της Αθήνας και τα αρτοποιεία όλης της χώρας. Χαμηλότερες από πέρυσι οι τιμές σε θαλασσινά και οστρακοειδή, ίδια με πέρυσι η τιμή της λαγάνας.

Χαμηλότερες κατά 20% περίπου σε σχέση με πέρσι είναι οι τιμές σε θαλασσινά και οστρακοειδή στην ιχθυαγορά της Αθήνας, όπως λέει στο insider.gr, o πρόεδρος της ιχθυαγοράς της Αθηνών, Σπύρος Κοράκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Κοράκη, κατά μέσο όρο στα νωπά, το χταπόδι πωλείται προς 6 ευρώ το κιλό το μικρό και 16 το μεγάλο, το καλαμάρι από 8 έως 16 και η σουπιά σχεδόν 12 ευρώ το κιλό. Το μικρό γαριδάκι από 4 ευρώ το κιλό και οι γαρίδες από 14 έως 20 ευρώ το κιλό. Χαμηλότερες είναι οι τιμές στα κατεψυγμένα.

Όσον αφορά στα όστρακα, τα μύδια ξεκινούν από 3 ευρώ το κιλό, τα κυδώνια και οι γυαλιστερές 10 ευρώ το κιλό και τα στρείδια 12 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Κοράκης σημειώνει παράλληλα ότι οι καταναλωτές έρχονται και ψωνίζουν κανονικά, η κίνηση δεν έχει επηρεαστεί λόγω των κρουσμάτων του κοροναϊού ενώ υπενθυμίζει ότι όπως κάθε χρόνο από την Κυριακή στις 8 το βράδυ και όλη τη νύχτα μέχρι το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας η αγορά, θα είναι ανοιχτή.

Ίδια με πέρσι η τιμή της λαγάνας

Στα περσινά επίπεδα, δηλαδή 2 έως 3 ευρώ το κιλό θα πωλείται η λαγάνα στα αρτοποιεία όλης της χώρας. Όπως λέει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, η τιμή της λαγάνας διατηρείται σταθερή από το 2010.

Τα τελευταία χρόνια πάντως οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν εκτός από την παραδοσιακή λαγάνα και παραλλαγές της, όπως για παράδειγμα με ελιά ή λιαστή ντομάτα, ή ολικής αλέσεως.

Τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Στις οδηγίες του ΚΕΠΚΑ προς τους καταναλωτές για το σαρακοστιανό τραπέζι περιλαμβάνονται επίσης και συμβουλές προκειμένου να μην πέσουν θύματα αισχροκέρδειας.

«Γενικά, όλα τα τρόφιμα που στολίζουν το τραπέζι της Καθαρής Δευτέρας είναι αρκετά ακριβά, με τις τιμές να διαμορφώνονται ελεύθερα», επισημαίνει το ΚΕΠΚΑ.

«Η παραδοσιακή λαγάνα π.χ. δεν διαφέρει σε τίποτα από το ψωμί που προμηθευόμαστε καθημερινά. Παρασκευάζεται από το ίδιο αλεύρι, με το κοινό ψωμί και, όμως, η τιμή της είναι μεγαλύτερη από αυτή του κοινού ψωμιού. Αν συνυπολογίσουμε και το μικρότερο βάρος της, τότε η τιμή της είναι δυσανάλογα υψηλή» τονίζει μεταξύ άλλων.

Για τα θαλασσινά σημειώνει πως «όσοι καταναλωτές αγοράσουν θαλασσινά πρέπει να γνωρίζουν ότι είτε πωλούνται χύμα, είτε συσκευασμένα, πρέπει να τους δίνονται υποχρεωτικές πληροφορίες, μέσω της επισήμανσης (ετικέτας) τους».

«Τα θαλασσινά, γενικά, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα. Η οσμή και η εξωτερική όψη τους είναι τα πιο σταθερά χαρακτηριστικά, για να κρίνουμε την καταλληλότητά τους. Πρέπει να ελέγχουμε, πάντα, το βάρος των προϊόντων, όταν τα αγοράζουμε (να τα ζυγίζουμε και αλλού)», τονίζει το ΚΕΠΚΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider