Οι εξελίξεις με την εξάπλωση του κοροναϊού παγκοσμίως προκαλούν ανησυχία στις επιχειρήσεις που εισάγουν προϊόντα και κυρίως από τις αγορές της Ιταλίας και της Κίνας.
Προς το παρόν πάντως η ελληνική αγορά, εμφανίζεται εφοδιασμένη, μέχρι τώρα δεν έχουν παρατηρηθεί ελλείψεις και οι όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν, δεν είχαν επιπτώσεις.
Από την Κίνα, όπου η παραγωγή έχει «παγώσει» σε μεγάλο βαθμό λόγω του κοροναϊού, η χώρα μας εισάγει κυρίως ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τηλεφωνικές συσκευές, κλιματιστικά, παιχνίδια και ελάσματα, όχι δηλαδή ήδη πρώτης ανάγκης.
Όπως ανέφερε πρόσφατα στο insider.gr ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης είναι γεγονός πως οι θαλάσσιες μεταφορές από Κίνα σε Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά 46% ενώ όσα πλοία ταξιδεύουν από και προς τη Κίνα δεν ξεπερνούν το 70% σε πληρότητα TEUs.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αρκετές επιχειρήσεις στη χώρα μας που εισάγουν προϊόντα από την Κίνα, είχαν ήδη φροντίσει να προμηθευτούν αυξημένα αποθέματα από την αρχή του έτους, λόγω της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.
Ήδη ωστόσο, προκειμένου να «προλάβουν» ενδεχόμενες ελλείψεις που είναι πιθανό να παρουσιαστούν, κάποιες επιχειρήσεις εξετάζουν τη δυνατότητα προμήθειας προϊόντων , εναλλακτικά από άλλες αγορές εκτός της κινεζικής.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως οι επιπτώσεις στην παγκόσμια και κατά συνέπεια στην ελληνική οικονομία θα γίνουν εμφανείς εφόσον η «καραντίνα» της παραγωγής στη Κίνα συνεχιστεί το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.
Είδη προσωπικής υγιεινής από την Κίνα
Οι περισσότερες προστατευτικές μάσκες, γάντια και άλλα είδη προσωπικής υγιεινής στη χώρα μας είναι κινεζικής προέλευσης.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ σημείωνε τις προηγούμενες μέρες ότι σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις εξοπλισμού ατομικής προστασίας και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ζήτηση είναι μέχρι και 100 φορές υψηλότερη από την κανονική ενώ οι τιμές έως και 20 φορές υψηλότερες.
Για την Ελλάδα ο κ. Κορκίδης τόνισε ότι η χώρα έχει επάρκεια σε είδη πρώτης ανάγκης και δεν συντρέχει λόγος πανικού, πρόσθεσε ωστόσο ότι όσον αφορά σε εισαγόμενα είδη «είναι πιθανό να παρουσιαστεί κάποια αρρυθμία καθώς πολλά προϊόντα είναι αποτέλεσμα συμπαραγωγής με την Κίνα όπου τα εργοστάσια έχουν σχεδόν παγώσει».
Η ιταλική αγορά
Όσον αφορά στην αγορά της Ιταλίας η Ελλάδα εισάγει από τη γειτονική χώρα μεταξύ άλλων πλαστικά, καφέ, φάρμακα, ρούχα ενώ μέσω Ιταλίας έρχονται στη χώρα μας και προϊόντα από κάποιες ασιατικές χώρες.
Οι ανησυχίες σχετικά με την Ιταλία αφορούν πάντως και στο πλήγμα που είναι πιθανό να επέλθει στις ελληνικές εξαγωγές καθώς η γειτονική χώρα αποτελεί σημαντικό προορισμό για αρκετά ελληνικά προϊόντα.
Ο κ. Κορκίδης, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι στην Ιταλία, η επισκεψιμότητα σε μαγαζιά και εστιατόρια σημείωσε πτώση 44% συγκρινόμενη με την προηγούμενη εβδομάδα και 30% πτώση συγκρινόμενο με την ίδια περίοδο του 2019.
Παράλληλα επισημαίνει πως αναλυτές υποστηρίζουν ότι η μόνη χώρα στην οποία δεν θα ήθελαν να συμβεί κάτι τέτοιο είναι η Ιταλία λόγω του υπερβολικού χρέους της και της στασιμότητας οικονομικής ανάπτυξης. Με άλλα λόγια δηλαδή, όπως σημειώνει, η κρίση έπληξε τον ασθενή της Ευρώπης με οικονομικές συνέπειες για όλη την ευρωζώνη.