Μεγάλη η ανάγκη στήριξης των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών λόγω κορονοϊού

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγάλη η ανάγκη στήριξης των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών λόγω κορονοϊού
Οι εν λόγω επιχειρήσεις κινδυνεύουν να εξαιρεθούν των ευνοϊκών μέτρων στήριξης της κυβέρνησης.

Ένας από τους κλάδους που βάλλεται την τρέχουσα περίοδο από την κρίση του κορονοϊού είναι ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Κυρίως οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών που το προηγούμενο διάστημα είχαν επανέλθει σε μια κανονικότητα και έβλεπαν τις εργασίες τους να παίρνουν την ανιούσα, ξαφνικά βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια εφιαλτική κατάσταση.

Κίνδυνος να εξαιρεθούν οι εν λόγω επιχειρήσεις από τα μέτρα της κυβέρνησης

Ωστόσο, παρά την προφανή τους ζημία και το γεγονός ότι έχουν επανέλθει σε απραξία που θυμίζει τις μαύρες εποχές των Μνημονίων οι εν λόγω επιχειρήσεις κινδυνεύουν να εξαιρεθούν των ευνοϊκών μέτρων στήριξης της κυβέρνησης. Γιατί; Διότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι οριζόντια, ήτοι αφορούν σε όλες τις επιχειρήσεις των επιλέξιμων Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), είτε αυτές μένουν ανοικτές, είτε λειτουργεί μέρος της δραστηριότητάς τους, είτε κλείνουν με κρατική εντολή, είτε κλείνουν με δική τους πρωτοβουλία.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε αρχικά ανακοινώσει πως οι κλάδοι που θα ενισχυθούν θα επιλεγούν αυστηρά με βάση τα ημερήσια στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών που αυτό διαθέτει, σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις για απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων που έχουν εκδοθεί. Καθώς ο κλάδος της παροχής επενδυτικών υπηρεσιών δεν είναι ο πλέον βαλλόμενος από τον κορονοϊό, κινδυνεύει να μείνει ξανά εκτός στήριξης.

Παγίως τα τελευταία χρόνια οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας των μικρών Ανωνύμων Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ) και των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδυτικής Διαμεσολάβησης (ΑΕΕΔ) δεν εντάσσονται ούτε στο ΕΣΠΑ ούτε σε άλλα πρόγραμματα επιδοτήσεων. Και αυτό παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις, εδώ και χρόνια, της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προς τον ΣΜΕΧΑ για το αντίθετο.

Εάν αυτό επαναληφθεί τώρα δεν θα δυσχεράνει απλά τις δυνατότητες των εταιρειών του κλάδου να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους και να στηρίξουν τα αναγκαία επενδυτικά εργαλεία, αλλά θα τις βγάλει από τον «αναπνευστήρα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider