Επιχειρήσεις εστίασης: Με το βλέμμα στην 1η Ιουνίου, ζητούν μέτρα στήριξης και πλαίσιο λειτουργίας

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιχειρήσεις εστίασης: Με το βλέμμα στην 1η Ιουνίου, ζητούν μέτρα στήριξης και πλαίσιο λειτουργίας
Οι επιχειρήσεις εστίασης δηλώνουν έτοιμες για το άνοιγμα τους, αναμένουν ωστόσο τα μέτρα στήριξης καθώς και το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Με την ημερομηνία επαναλειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης να φαίνεται ότι «κλειδώνει» στην προγραμματισμένη 1η Ιουνίου, μετά και τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση την Τετάρτη, οι επιχειρηματίες προετοιμάζονται να ανοίξουν καφετέριες και εστιατόρια περιμένοντας ωστόσο τα μέτρα στήριξης και το οριστικό πλαίσιο λειτουργίας από την κυβέρνηση.

Στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης τη Δεύτερα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ όπως και ζητήματα στήριξης της εργασίας στην εστίαση.

Όπως λέει στο insider.gr o Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Έστίασης, Γιάννης Λιάρος, για τον κλάδο είναι σημαντικό τα μέτρα να έχουν μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα και να ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους. Σχετικά με το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, έκανε λόγο για πολύ σημαντική θετική προσέγγιση ωστόσο όπως είπε, θα πρόκειται ουσιαστικά για αποκατάσταση μιας στρέβλωσης καθώς και ότι χρειάζονται περαιτέρω στήριξης προκειμένου οι επιχεειρήσεις να μπορέσουν μετακυλήσουν τις μειώσεις αυτές και στους καταναλωτές.

Αναφορικά με την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης ο κ. Λιάρος σημειώνει πως είναι πολύ σημαντικό νωρίτερα να έχει διευκρινιστεί ακριβώς το πλαίσιο λειτουργίας για να ανοίξουν τα καταστήματα χωρίς προβλήματα.

«Το θέμα δεν είναι «μεταφέρουμε» την ένταση της πλατείας στα καταστήματα. Πρέπει να διευκρινιστεί για παράδειγμα τι θα γίνει ακριβώς με τραπεζοκαθίσματα στους εξωτερικούς χώρους, τι θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν δυνατότητα να επεκταθούν σε εξωτερικούς χώρους όπως και τι θα γίνει με τους ημιυπαίθριους» σημειώνει ο κ. Λιάρος και προσθέτει:

«Δεν είναι θέμα ετοιμότητας των επιχειρήσεων, εμείς θέλουμε και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε το συντομότερο. Αλλά πρέπει όλα να γίνουν σωστά για να μην έχουμε προβλήματα την επόμενη μέρα. Αν και η αίσθηση που είχε δημιουργηθεί ήταν πως πηγαίνουμε για άνοιγμα νωρίτερα, το γεγονός ότι μιλάμε και πάλι για 1η Ιουνίου μάλλον σημαίνει πως χρειάζεται χρόνος για να καθοριστούν όλα αυτά».

Πτώση του τζίρου 70% στις επιχειρήσεις οργανωμένης εστίασης

Η πανδημία του κορονοϊού έπληξε σημαντικά τις επιχειρήσεις οργανωμένης εστίασης με την πτώση του τζίρου τους να φτάνει το 70%.

Μέλη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης είναι μεγάλες αλυσίδες εστίασης με πολλά καταστήματα franchise τα οποία παρέμειναν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας για υπηρεσίες delivery και take away.

«Αν και το delivery δούλεψε αρκετά καλά, την περίοδο του απόλυτου lockdown το take away δεν κινήθηκε σχεδόν καθόλου» σημειώνει ο κ. Λιάρος. Έτσι, όπως λέει ο ίδιος, η πτώση του τζίρου σε συνδυασμό με τα λειτουργικά έξοδα που παρέμειναν υψηλά καθώς και τα ενοίκια που για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι επίσης υψηλά, επιβάρυναν σημαντικά τις αλυσίδες εστίασης την περίοδο της πανδημίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider