Πυρετωδώς συνεχίζεται το «παζάρι» δανειστών-κυβέρνησης για το πρόγραμμα-γέφυρα που θα προστατέψει την πρώτη κατοικία όσων δέχθηκαν πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Αυγούστου.
Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεχίστηκαν εχθές, Παρασκευή, οι διαπραγματεύσεις των κλιμακίων των Θεσμών με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών της χώρας προκειμένου να καθοριστεί η περίμετρος των δικαιούχων που θα λάβουν επιδότηση της δόσης έως 600 ευρώ τον μήνα.
Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι το νέο πλαίσιο προβλέπει τρεις κατηγορίες δικαιούχων δανειοληπτών: όσους έχουν ενήμερα δάνεια, όσους έχουν δάνεια με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών και όσους έχουν καταγγελμένα δάνεια. Σε κάθε περίπτωση, η προστασία περιλαμβάνει και όσους έχουν δάνεια που «κοκκίνησαν» μετά το τέλος του 2018, επεκτείνοντας έτσι την περίμετρο σε σύγκριση με το υφιστάμενο καθεστώς που εκπνέει στο τέλος του μήνα.
Όσον αφορά στην επιδότηση της δόσης του στεγαστικού, αυτή θα βαίνει μειούμενη στη διάρκεια του εννεάμηνου που θα ισχύσει το πλαίσιο-γέφυρα και, συγκεκριμένα, θα ανέλθει σε 90% το πρώτο τρίμηνο, 80% το δεύτερο και 70% το τρίτο. Δεν είναι δυνατό, πάντως, η επιδότηση να υπερβεί τα 600 ευρώ μηνιαίως. Μικρότερα ποσοστό επιδότησης προβλέπονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για τις υπόλοιπες κατηγορίες επιλέξιμων οφειλετών.
Όσον αφορά στα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγούν οι οφειλέτες, αυτά περιλαμβάνουν αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από την πανδημία. Προκειμένου να κριθεί αυτό, θα πρέπει να έχουν λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης λόγω covid-19 ή να είναι άνεργοι. Η αδυναμία αυτή θα πρέπει να αντανακλάται στο εισόδημά τους το δεύτερο τρίμηνο του έτους σε ποσοστό έως 30% αναλόγως του μηνιαίου εισοδήματος.
Τον Αύγουστο ο νέος πτωχευτικός
Για τον Αύγουστο μετατίθεται η συμφωνία Θεσμών-κυβέρνησης για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο όπου τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες παραμένουν. Οι δύο συζητήσεις -πρώτη κατοικία και πτωχευτικός- διαχωρίζονται από τους συμμετέχοντες, καθώς εμπίπτουν σε διαφορετικά χρονικά όρια και επείγει στην παρούσα φάση να «κλείσει» η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε μεταξύ τεχνικών κλιμακίων δεν απέδωσαν σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά θέματα του νέου πτωχευτικού δικαίου, με αποτέλεσμα να παραπέμπονται σε επίπεδο επικεφαλής την εβδομάδα που έπεται. Τα τρία «αγκάθια» στα οποία φαίνεται να προσκρούουν οι συζητήσεις με τους Θεσμούς είναι ο κρατικός φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα των πτωχευσάντων, τα κριτήρια με τα οποία θα παρέχεται προστασία στην πρώτη κατοικία και κατά πόσο θα απαλλάσσεται ο οφειλέτης από το χρέος του εάν επιλέξει την οδό της ρευστοποίησης της ρευστοποίησης της περιουσίας του.
Η ένσταση των δανειστών είναι να μην παρέχεται κίνητρο σε πτωχεύσαντες που έχουν άδηλους πόρους και είναι εύποροι να κηρύσσονται πτωχοί, αναγκάζοντας το Δημόσιο να συσσωρεύει ακίνητα. Οι τράπεζες επιμένουν, από την άλλη, ότι η ρευστοποίηση της περιουσίας δεν πρέπει να απαλλάσσει οριστικά και από κάθε χρέος τον οφειλέτη, αλλά αυτός θα πρέπει να εισέρχεται σε ένα καθεστώς επιτήρησης ώστε όταν αποκτήσει ξανά εισοδήματα να αποδίδει μέρος του χρέους που υπολείπεται.