Aν και βρισκόμαστε στα μισά σχεδόν του 2016, η αγορά έχει μετρήσει μέχρι σήμερα τρία ισχυρά λουκέτα, που εκτός από δεκάδες χιλιάδες φέσια στην αγορά, έχουν αφήσει και 1.500 εργαζόμενους, στο δρόμο.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η παρατεταμένη οικονομική ασφυξία των προηγούμενων μηνών έχει φέρει στο χείλος της οικονομικής δυσπραγίας, δεκάδες επιχειρήσεις οι οποίες εξαντλούν και τα τελευταία περιθώρια που έχουν, προκειμένου να μην κατεβάσουν ρολά.
Όπως οι προοπτικές στο επιχειρηματικό κλάδο μόνο, θετικές δεν προδιαγράφονται. Εκτός από την μειωμένη ρευστότητα στην αγορά, τα νέα φορολογικά μέτρα που επεβλήθησαν, εξαντλούν περαιτέρω την αγοραστική κίνηση των ελλήνων καταναλωτών, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να έχουν να δουν το χρώμα του χρήματος, πολλούς μήνες , στα ταμεία τους.
Μία τέτοια περίπτωση ήταν και το λουκέτο στην Ηλεκτρονική Αθηνών, μία εξέλιξη κατά πολλούς προδιαγεγραμμένη αφού τα τελευταία τουλάχιστον τέσσερα χρόνια ο ιδιοκτήτης της Γιάννης Στρούτσης, πίστευε ότι θα μπορούσε να την θέσει ξανά σε κερδοφόρα τροχιά και κάθε φορά, οι ελπίδες του διαψευδόταν.
Η μείωση της ζήτησης, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών κατέστησαν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της, όπως παραδέχτηκε χτες σε ανακοίνωση της και η αλυσίδα.
Παρά την κακή χρηματοοικονομική της κατάσταση, οι πιστώτριες τράπεζες δέχτηκαν τον Απρίλιο του 2015 να στηρίξουν την αλυσίδα, προχωρώντας σε ένεση ρευστότητας 3 εκατ. ευρώ υπό την προϋποθεση ότι ο κ. Στρούτσης θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση του δικτύου του (έκλεισαν τότε 12 καταστήματα), σε μείωση των μισθών των εργαζομένων (κατά 20%) και σε περικοπές του λειτουργικού κόστους τουλάχιστον κατά 30%.
Όμως και ο ίδιος ο κ. Στρούτσης (βασικός μέτοχος με 90% στην Ηλεκτρονική Αθηνών) έβαλε το χέρι στην τσέπη χρηματοδοτώντας με 1 εκατ. ευρώ την επιχείρηση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον ίδιο.
Τους μήνες που ακολούθησαν η κατάσταση για την Ηλεκτρονική Αθηνών αντί να βελτιωνόταν γινόταν ολοένα και δυσχερέστερη.
Υπήρξε αδυναμίας καταβολής των δανειακών της υποχρεώσεων προς τις τράπεζες, πάγωμα των πληρωμών προς τους προμηθευτές και κατακόρυφη μείωση της ζήτησης, όχι μόνο λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά και του γεγονότος ότι οι καταναλωτές έβρισκαν άδεια τα ράφια των καταστημάτων.
Τουλάχιστον 20 καταστήματα έκλεισαν τους τελευταίους μήνες, ωστόσο καμία καθυστέρηση δεν υπήρξε ποτέ στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.
Το μερίδιο της Ηλεκτρονικής Αθηνών που παλαιότερα έφτανε το 13%, τους τελευταίους μήνες είχε υποχωρήσει κάτω από το 9%, ενώ το δίκτυο της περιορίστηκε στα 41 μόλις καταστήματα.
Παρά τις προσπάθειες το λουκέτο, ήταν αναπόφευκτο.
Ledra Athens
Xρέη προς το ΙΚΑ, προμηθευτέςς και τις πιστώτριες τράπεζες ήταν οι λόγοι που οδήγησαν το ιστορικό ξενοδοχείο Athens Ledra (πρώην Ledra Marriott) σε λουκέτο.
Οι εναπομείναντες 150 εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, καθώς τους οφείλονται οι μισθοί Απριλίου και Μαΐου, καθώς και το δώρο Πάσχα, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία «ΑΣΤΥ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις ΑΕ» ανακοίνωσε και επισήμως τη διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου την Τρίτη 31 Μαΐου 2016, λόγω οικονομικών δυσχερειών.
Το ξενοδοχείο Athens Ledra κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τον επιχειρηματία Γιώργο Παρασκευαΐδη. Επί 30 χρόνια, τη διαχείριση του γνωστού ξενοδοχείου, των 314 πολυτελών δωματίων, είχε η αλυσίδα Marriott International, η οποία όμως τον Νοέμβριο του 2013 αποφάσισε να αποχωρήσει.
Έτσι, το γνωστό σε όλους Ledra Marriott μετονομάστηκε σε Athens Ledra. Η αποχώρηση της Marriott φαίνεται πως ήταν καθοριστική για το μέλλον του ξενοδοχείου, αφού τον Απρίλιο του 2014 η ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια εταιρεία του ξενοδοχείου, ΑΣΤΥ Α.Ε., κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.
Στο δρόμο οι 800 εργαζόμενοι της εταιρίας security ΠΥΡΣΟΣ
Μετά το Ledra Athens, ρολά κατέβασε και η εταιρεία «Πυρσός Security», που δραστηριοποιούνταν τα τελευταία 22 χρόνια στον χώρο της παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας, και οι περίπου 800 εργαζόμενοι, που ήταν απλήρωτοι εδώ και μήνες, μένουν χωρίς δουλειά.
Η εταιρεία είχε προχωρήσει εδώ και ένα χρόνο σε στάση πληρωμών προς τους πιστωτές, χρωστά 8,2 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ και οι υπάλληλοι είναι απλήρωτοι τουλάχιστον πέντε μήνες. Μάλιστα, στο παρελθόν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το ΣΕΠΕ.
Όσον αφορά τον ιδιοκτήτη της εταιρείας, πληροφορίες λένε ότι έχει καταφύγει στο εξωτερικό, ενώ ήδη έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα.
Πολλά πάντως από τα συμβόλαια που είχε η ΠΥΡΣΟΣ (φύλαξη δημόσιων κτιρίων, Οργανισμών αλλά και χρηματοαποστολών), φάινεται να περνούν στην εταιρεία security G4S, μία από τις μεγαλύτερες του κλάδου.
Η G4S δε, ανακοίνωσε και την πρόθεση της να προσλάβει περί τους 100 πρώην εργαζομένους της ΠΥΡΣΟΣ.