Θέλει δουλειά για να συνεχιστούν τα «ρεκόρ» του Τουρισμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θέλει δουλειά για να συνεχιστούν τα «ρεκόρ» του Τουρισμού

Αισιοδοξία αποπνέουν οι επιδόσεις του τουριστικού κλάδου, μεσούσης της κρίσης. Ταυτόχρονα όμως εντείνεται η ανησυχία για την πορεία των αφίξεων και εισπράξεων τα προσεχή χρόνια δεδομένου ότι τα «ρεκόρ» του Τουρισμού χρειάζονται τις κατάλληλες ενέργειες για να συνεχιστούν. Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς με βάση και τα στοιχεία που προέκυψαν από μελέτη της Eurobank για τη συμβολή του Τουρισμού στην εθνική οικονομία, τα οποία παρουσιάστηκαν στο 1ο Συνέδριο Ελληνικού Τουρισμού που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Eurobank και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Το 2016 αναμένεται να είναι μια ακόμα καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, παρά τις επιφυλάξεις που δημιουργούν τα στοιχεία του 1ου τριμήνου ως προς την επίτευξη των αρχικών στόχων (25 εκατ. τουρίστες και 15 δισ. ευρώ έσοδα), ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, κ. Ανδρέας Ανδρέαδης. Όπως διευκρίνισε πρωταρχικό μέλημα θα πρέπει να είναι αφενός η συνέχιση των επενδύσεων σε υποδομές ώστε να δοθεί ώθηση στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος -οι γεωπολιτικές συνθήκες στη Μεσόγειο δεν θα ευνοούν πάντα τη χώρα μας- κι αφετέρου η αντιστάθμιση της συνεχιζόμενης υπερφορολόγησης του κλάδου, οι συνέπειες της οποίες θα είναι αρνητικές στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, επαναπροσδιορίζονται οι στόχοι των συνολικών αφίξεων κατά +30%, (από 26 σε περίπου 35 εκατ.) για το 2021, αύξηση η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των συνολικών εσόδων κατά 40% με στόχο τα 20 δισ. ευρώ και της μέσης καθαρής δαπάνης ανά διανυκτέρευση κατά 5%. Για να επιτευχθεί όμως αυτό, θα πρέπει να υλοποιούνται ετήσιες συνολικές επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ, αρχής γενομένης το 2016, με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα κατά 80% και του δημόσιου κατά 20%.

Ειδικότερα, με βάση τα συμπεράσματα που παρουσιάζει η μελέτη, η συνολική συνεισφορά του Τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας την προηγούμενη χρονιά ήταν 18,5%, σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council, ενώ σύμφωνα με το ΣΕΤΕ εκτιμάται στο 20-25% του ΑΕΠ.

Μεγάλη καταγράφηκε για την προηγούμενη χρονιά και η άμεση συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση. Σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council, η συνολική συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση ανήλθε σε 23,1% το 2015 και εκτιμάται ότι θα φτάσει το 28% το 2026, ποσοστό που μεταφράζεται σε 401 χιλ. και 822 χιλ. θέσεις εργασίας αντίστοιχα.

Σημαντική άλλωστε είναι η συνεισφορά του κλάδου και στο σύνολο των επενδύσεων. Συγκεκριμένα η συνεισφορά του Τουρισμού στις επενδύσεις ανήλθε στα 2,7 δισ. ευρώ, ήτοι 16,5%, ενώ στα 14,8 δισ. ευρώ ανήλθε και το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε από ξένους τουρίστες στην Ελλάδα το 2015. Παράλληλα, το 2015 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κάλυψαν το 82% του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Εντούτοις, το παραδοσιακό τουριστικό προϊόν που βασίζεται στο τρίπτυχο «Ήλιος, Άμμος και Θάλασσα», όπως έδειξε η μελέτη είναι απαραίτητο όχι μόνο να διαφυλαχθεί αλλά και να αναβαθμιστεί. Εξίσου αναγκαία κρίνεται και η ανάπτυξη κι άλλων κατηγοριών τουριστικών προϊόντων όπως ο ναυτικός τουρισμός, το City Break, ο ιατρικός τουρισμός, ο πολιτιστικός & θρησκευτικός τουρισμός και ο επαγγελματικός τουρισμός.

Σύμφωνα με την μελέτη, η Ελλάδα υστερεί στον τομέα των υποδομών επίγειων και θαλάσσιων μεταφορών, γεγονός ανησυχητικό αφού εμποδίζει την ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού και της κρουαζιέρας. Πρόσθετο προβληματισμό προκαλεί και η υστέρηση σε όρους ανταγωνιστικότητας τιμών ειδικά αν συνυπολογίσει κανείς τη μεγάλη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά τα τελευταία έτη. Παράγοντες που ευθύνονται για την εξέλιξη αυτή είναι μεταξύ άλλων είναι η υψηλή φορολογία και το υψηλό κόστος ενέργειας σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα και για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του Τουρισμού, απαιτείται

  • η εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας που θα επιτρέψει τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών,
  • η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου με άμεσο περιορισμό της γραφειοκρατίας,
  • η δημιουργία ενός αποτελεσματικού επενδυτικού νόμου για την παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για εύλογο χρονικό διάστημα,
  • η επιτάχυνση του προγράμματος αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας και σαφώς
  • η αποτελεσματική διαχείριση προβληματικών δανείων στον τουριστικό κλάδο.

Τέλος, βάρος πρέπει να δοθεί και στην αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών όπως οι αυτοκινητόδρομοι, τα περιφερειακά αεροδρόμια και οι μαρίνες καθώς και στην αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider