Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης της καταλληλόλητας των τραπεζικών στελεχών δρομολογεί ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η εμπειρία των τελευταίων πέντε ετών έχει δείξει πως σε κάποιους τομείς απαιτούνται πιο αυστηρές προσεγγίσεις και καλύτερη ανάλυση κατά την αξιολόγηση των στελεχών των ανώτατων τραπεζικών διοικήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ δεν στέκεται μόνον στις εσωτερικές της διαδικασίες και έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσουν, αφενός στην αναθεώρηση της Οδηγίας της ΕΕ για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις (Capital Requirements Directive - CRD IV), η οποία σήμερα καθορίζει τα κριτήρια καταλληλόλητας των τραπεζιτών, αφετέρου στην ενοποίηση των σχετικών κανόνων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ειδικά σε επίπεδο ευρωζώνης.
Σημειώνεται πως τα πέντε κριτήρια ικανότητας και καταλληλόλητας (fit and proper) που περιλαμβάνονται στην Οδηγία CRD IV είναι η α) φήμη του τραπεζικού στελέχους, β) η εμπειρία, γ) η σύγκρουση συμφερόντων και η ανεξαρτησία βούλησης, δ) ο χρόνος που διαθέτει στην άσκηση των καθηκόντων του και ε) η συλλογική καταλληλόλητα του διοικητικού οργάνου.
Ωστόσο, τα παραπάνω κριτήρια αξιολογούνται σήμερα σε περιορισμένη έκταση από τον SSM. Για παράδειγμα ο SSM εξετάζει την καταλληλόλητα των τραπεζικών στελεχών μόνον όταν αυτά καταλαμβάνουν θέση σε μια τράπεζα και δεν εξετάζει την καταλληλόλητα των παλαιών στελεχών ακόμη και εάν υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για αυτά.
Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η αρμοδιότητα για κριθεί η φήμη του τραπεζικού στελέχους ή η σύγκρουση συμφερόντων του δεν εναπόκειται καν στον SSM, αλλά στην εθνική κεντρική τράπεζα. Αυτό έχει οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις. Για παράδειγμα στην Γερμανία οι τραπεζίτες παραιτούνται άμεσα όταν ασκηθούν σε βάρος τους διώξεις, ενώ σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει τελεσίδικη δικαστική απόφαση για να απομακρυνθούν.
Η ΕΚΤ θέλει να σταματήσει αυτός ο κατακερματισμός και να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες και ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης τόσο της αξιολόγησης των τραπεζικών στελεχών όσο και της αντιμετώπισής τους όταν διαπιστωθεί πως έχουν χάσει το «fit and proper».
Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image