Ο κορονοϊός «χτύπησε» και τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κορονοϊός «χτύπησε» και τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά
Τι δείχνουν τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών για τις επιχειρήσεις του κλάδου την περίοδο της πανδημίας.

Η πανδημία του κορονοϊού δεν άφησε ανεπηρέαστο ούτε τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών με την πτώση των χονδρικών πωλήσεων να αγγίζει το 70% το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου και τα φορολογικά έσοδα από ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά να εμφανίζονται μειωμένα κατά 30% το πρώτο τετράμηνο του 2020, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών σε επιχειρήσεις του κλάδου την ίδια περίοδο, μία στις δυο (54%) προχώρησε σε αναστολή συμβάσεων εργασίας και το 27% ανέστειλε τη λειτουργία της.

Το 71% των επιχειρήσεων παρουσίασε σημαντική πτώση τζίρου το β’ δεκαπενθήμερο του Μαρτίου ενώ το 49% ανέφερε μείωση στις παραγγελίες από το εξωτερικό.

Σημαντικά προβλήματα αντιμετώπισαν στην διαδικασία της παραγωγής, με το 69% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι περιόρισε την παραγωγή λόγω δυσκολιών στην προμήθεια αιθυλικής αλκοόλης και το 73% να επισημαίνει ή προβλέπει ανατίμηση της αιθυλικής αλκοόλης.

Όσον αφορά στις ευρύτερες επιπτώσεις στον κλάδο για το έτος συνολικά ο ΣΕΟΑΠ παραθέτει στοιχεία του ΙΟΒΕ αναφορικά με τα φορολογικά έσοδα για το 2020.

Συγκεκριμένα η συνολική πτώση φορολογικών εσόδων το 2020 εκτιμάται μεταξύ 229-370 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται μείωση στο ΑΕΠ, λόγω του περιορισμού της δραστηριότητας του κλάδου αλκοολούχων, κατά 610 - 1 δισ. εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα τα ίδια στοιχεία εκτιμάται ότι θα είναι κατά 17.000 - 28.000 λιγότεροι οι απασχολούμενοι, κυρίως στο κανάλι επιτόπιας κατανάλωσης.

Οι προτάσεις του ΣΕΟΑΠ

Η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και η εξασφάλιση βιωσιμότητας για το μέλλον είναι πλέον η μεγάλη πρόκληση, όπως επισημαίνει ο ΣΕΟΑΠ.

Μεταξύ των προτάσεων που διατυπώνει για τον κλάδο, είναι η αναστολή καταβολής ΕΦΚ και ΦΠΑ για τα αλκοολούχα μέχρι να σταθεροποιηθεί η καφεστίαση και δυνατότητα ρύθμισής τους σε δόσεις, έκπτωση 25% για εμπρόθεσμη καταβολή ΦΠΑ στα Τελωνεία, αμεση επιστροφή του ΦΠΑ και των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και μείωση της προκαταβολής φόρου Εισοδήματος, κατά τουλάχιστον 40%.

Παράλληλα ζητά τη μείωση του ΦΠΑ αλκοολούχων ποτών στην εστίαση καθώς εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα αποφέρει επιπλέον 22 εκατ. ευρώ καθώς και βελτίωση ΑΕΠ κατά 55 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη για μείωση ΕΦΚ αλκοολούχων και σύγκλιση προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο προκειμένου, όπως λέει, να στηριχθεί ο κλάδος της εστίασης και η υγιής επιχειρηματικότητα καθώς και ως ανάχωμα στο παράνομο εμπόριο.

«Ο υψηλός ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά στη χώρα μας, την φέρνει σε μειονεκτική θέση, σε σχέση με γειτονικές και τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες εντός ΕΕ. Η διατήρηση του υψηλού ΦΠΑ σε συνδυασμό με τον εξαιρετικά υψηλό ΕΦΚ στα αλκοολούχα δίνει χώρο και κίνητρο στο παράνομο εμπόριο, η πάταξη του οποίου με αστυνομικά μέτρα είναι αδύνατη, λόγω του μεγάλου αριθμού και της γεωγραφικής διασποράς τόσο των σημείων επιτόπιας κατανάλωσης όσο και των μη δηλωμένων αποστακτήρων.

Πιστεύουμε πως η υφιστάμενη πολιτική ΕΦΚΟΠ (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Οινοπνευματωδών Ποτών) στη χώρα μας δεν είναι αποδοτική σε ό,τι αφορά τόσο τα κρατικά έσοδα όσο και την ευημερία του κλάδου, καθώς ουσιαστικά ενισχύει το παράνομο εμπόριο και μπλοκάρει την υγιή επιχειρηματικότητα. Η θέση μας είναι πως ο ΕΦΚΟΠ πρέπει να μειωθεί για την κατηγορία των αλκοολούχων ποτών» καταλήγει ο ΣΕΟΑΠ.

Διαβάστε επίσης:

«Γλυκόπικρη» γεύση για το ελληνικό κρασί

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider