«Ηρακλής» και μείωση των NPLs «ξεκλείδωσαν» τις ξένες επενδύσεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ηρακλής» και μείωση των NPLs «ξεκλείδωσαν» τις ξένες επενδύσεις
Η εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών με τη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων που επετεύχθη με όχημα τον «Ηρακλή», άνοιξε τον δρόμο για την έλευση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. «Ο «Ηρακλής» καλεί διεθνείς και ειδικά Αμερικανούς επενδυτές, στην Ελλάδα, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας», είπε ο Τζέφρι Πάιατ.

Καταλυτικό ρόλο και «προσκλητήριο» για τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αποδεικνύεται ότι διαδραμάτισε η σημαντική εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών με τη μείωση των κόκκινων δανείων που επετεύχθη μέσα σε ένα έτος με όχημα τον «Ηρακλή».

Το ελληνικό Asset Protection Scheme που συστάθηκε από την κυβέρνηση και ψηφίστηκε από την Βουλή τον Δεκέμβριο του 2019, αποτέλεσε την μεταρρύθμιση - «διαβατήριο» για να μπει η Ελλάδα στο ραντάρ των διεθνών επενδυτών, όπως προκύπτει από όσα είπε χθες ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο 22ο Capital Link Invest in Greece Forum, με τίτλο «Η Ελλάδα κοιτάει μπροστά με αυτοπεποίθηση».

Αναφέροντας ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, οι φιλικές προς τις αγορές μεταρρυθμίσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενίσχυσαν τη φήμη της Ελλάδας ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού για τις αμερικανικές επενδύσεις, ο κ. Πάιατ είπε ότι ένα χρόνο πριν, στο ίδιο συνέδριο στη Νέα Υόρκη, οι ερωτήσεις που αφορούσαν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν συχνές.

«Σε αυτό το πλαίσιο είναι εξαιρετικό να διαπιστώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες απαλλάσσονται από ένα μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, βασιζόμενες στο νέο πρόγραμμα τιτλοποιήσεων με παροχή κρατικών εγγυήσεων, «Ηρακλής», είπε ο Αμερικανός πρέσβης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην είδηση για την τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων της Alpha Bank που μετέδωσε πρόσφατα και η Wall Street Journal.

Όπως είπε, η ελληνική Τράπεζα βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, λογιστικής αξίας 10,8 δισ. ευρώ, καθώς επίσης και της Μονάδας Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων στον προτιμητέο επενδυτή, την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Davidson Kempner Capital Management. Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, είπε ο κ. Πάιατ, αναφέροντας επίσης τις πωλήσεις (τιτλοποιήσεις) NPLs που αναμένονται την ερχόμενη χρονιά από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, περί τα 7 δις. ευρώ η καθεμία, όπως ανέφερε.

«Έτσι λοιπόν, ο «Ηρακλής» βοηθάει στο να προσκαλεί διεθνείς και ειδικά Αμερικανούς επενδυτές, στην Ελλάδα, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας», είπε ο Αμερικανός πρέσβης, συνεχίζοντας τις αναφορές του στις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης που ακολούθησαν και οδήγησαν σε αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Τα πρώτα μηνύματα ένα χρόνο πριν

Σημειώνεται ότι το σχέδιο «Ηρακλής» και το σήμα που έδωσε στις διεθνείς αγορές για το τέλος μιας μακράς περιόδου αναβλητικότητας στην αποφασιστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, είχε «ανάψει το πράσινο φως» για την είσοδο των ξένων επενδυτών στη χώρα μας ήδη από την περυσινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και τις επαφές που είχαν πραγματοποιήσει με διεθνείς επενδυτικούς κολοσσούς, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γ. Ζαββός.

Το «δίδυμο» του Υπουργείου Οικονομικών είχε συναντηθεί με επενδυτικούς κολοσσούς όπως η BlackRock που διαχειρίζεται κεφάλαια 7 τρισ. δολαρίων, η Deutsche Bank, η HSBC, η JP Morgan, η BNP Paribas, η Morgan Stanley, με διεθνείς οίκους αξιολόγησης όπως η Moody΄s και η DBRS, με chief economists της Παγκόσμιας Τράπεζας και με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Από όλα τα ραντεβού είχε δοθεί το στίγμα του τεράστιου ενδιαφέροντος της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για το ελληνικό APS, στο οποίο θα μεταβιβάζονταν κόκκινα δάνεια των τραπεζών, ύψους 30 – 35 δισ. ευρώ, χαρακτηρίζοντας τον «Ηρακλή» ως game changer.

Οι αμερικανικές επενδύσεις

Χθες ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ , είπε πως οι αμερικανικές εταιρείες έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύσουν λόγω της αξίας και της σταθερότητας που προσφέρει η Ελλάδα και ανέδειξε τις επενδύσεις των αμερικανικών εταιρειών της Amazon, της Microsoft, της Digital Realty στη χώρα μας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Στάθηκε ιδιαίτερα στις επενδύσεις των αμερικανικών εταιρειών στη Θεσσαλονίκη. Η Pfizer, Cisco και Deloitte, επεκτείνουν το αποτύπωμά τους στη Θεσσαλονίκη και συμβάλλουν στην ανάπτυξή της ως περιφερειακού κόμβου καινοτομίας, ανέφερε.

Αναφέρθηκε επίσης στο Ελληνικό, λέγοντας πως η Mohegan είναι έτοιμη να ξεκινήσει να εργάζεται για το έργο του καζίνο, το οποίο θα δημιουργήσει 7.000 θέσεις εργασίας και θα προσφέρει εργασία σε πολλές ελληνικές κατασκευαστικές και νομικές εταιρείες, καθώς και σε τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις. Εκτίμησε μάλιστα ότι τα επενδυτικά σχέδια της Mohegan θα μεταμορφώσουν τη Ριβιέρα της Αθήνας και θα βοηθήσουν τη χώρα να ανακάμψει μετά την πανδημία.

Ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε τη σθεναρή υποστήριξή του στις προσπάθειες της αμερικανικής εταιρείας ONEX να ολοκληρώσει τις προσπάθειες για την απόκτηση του ναυπηγείου Ελευσίνας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Οικονομικής Ανάπτυξης (Development Finance Corporation/DFC). Επεσήμανε επίσης τις περαιτέρω μεγάλες προοπτικές για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα και αναφερόμενος στη διήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα αύριο στην Αθήνα ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Νταν Μπρουλέτ, είπε πως αυτή «θα χρησιμεύσει ως ακρογωνιαίος λίθος της φετινής πρωτοφανούς προόδου στις ενεργειακές σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας».

Το σχέδιο «Ηρακλής» και το σήμα που έδωσε στις διεθνείς αγορές για το τέλος μιας μακράς περιόδου αναβλητικότητας στην αποφασιστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων Ουάσιγκτον, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γ. Ζαββός.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider