Σε ρυθμούς ...lockdown τα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ρυθμούς ...lockdown τα ψώνια για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Διαφορετικό θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο αναμένεται να έχει περιορισμένο αριθμό ατόμων, με τους καταναλωτές μέχρι στιγμής να εμφανίζονται επιφυλακτικοί στα ψώνια τους και την αγορά να λειτουργεί σε συνθήκες lockdown.

Σχεδόν μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα η κίνηση στα κρεοπωλεία είναι υποτονική και οι παραγγελίες πολύ λιγότερες συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Όπως λέει στο insider.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σταύρος Πέρρος, oι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα συγκρατημένοι στις αγορές τους λόγω κυρίως της οικονομικής τους κατάστασης και της ανασφάλειας για το επόμενο διάστημα. Οι λιγοστές παραγγελίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα είναι μικρότερες σε ποσότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό βέβαια οφείλεται και στο γεγονός ότι φέτος δεν θα γίνουν μεγάλες συγκεντρώσεις στα σπίτια.

«Οι καταναλωτές προτιμούν κυρίως αρνί και κατσικάκι, οι τιμές των οποίων έχουν τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί έως και 1 ευρώ στη χονδρική. Αυτή τη στιγμή πωλούνται περίπου προς 12 ευρώ το κιλό. Η τιμή του χοιρινού επίσης ανεβαίνει. Υπάρχουν βέβαια κάθε χρόνο κι οι καταναλωτές που παραδοσιακά προτιμούν γαλοπούλα» εξηγεί ο κ. Πέρρος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΚΚ πάντως, οι επαγγελματίες του κλάδου ευελπιστούν να αυξηθεί έως έναν βαθμό η κίνηση όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, σε μία χρονιά η οποία αναμένεται να κλείσει με πτώση του τζίρου άνω του 40%.

Στα 81,42 ευρώ το καλάθι του σούπερ μάρκετ

Παράλληλα, έρευνα του ΙΕΛΚA σχετικά με τις τιμές των προϊόντων του τυπικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα μεγάλα σούπερ μάρκετ δείχνει ότι το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 81,42 ευρώ, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με πέρσι.

Από τις 22 υποκατηγορίες προϊόντων που που περιλαμβάνονται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και εξετάζονται στην έρευνα, στις 10 οι τιμές παρουσιάζουν μείωση, σε 9 παρουσιάζουν αύξηση και 3 είναι αμετάβλητες. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στην πατάτα κατά 21%, με την τιμή κιλού να μειώνεται από 0,72 ευρώ σε 0,57 ευρώ, κάτι που αποδίδεται σε διόρθωση της περυσινής αυξημένης τιμής (κατά 22%). Αντίθετα τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν τα αναψυκτικά κατά 10%.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι τιμές των ειδών κρεοπωλείου και ορισμένων ειδών οπωροπωλείου, οι οποίες είναι ακόμα υπό διαμόρφωση και ανάλογα με τη ζήτηση μπορεί να παρουσιάσουν διαφορετική εξέλιξη, εκτιμάται ότι επηρεάζονται σε ένα περιορισμένο βαθμό από τη μειωμένη ζήτηση λόγω της πανδημίας και του μικρότερου αναμενόμενου μεγέθους των εορταστικών συναθροίσεων, το κλείσιμο της εστίασης καθώς και από τις διεθνείς εξελίξεις στις τιμές στα εισαγόμενα είδη.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο κοστίζει το καλάθι του σούπερ μάρκετ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider