Τα μεγάλα εμπόδια στα... δώρα του Αϊ Βασίλη

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μεγάλα εμπόδια στα... δώρα του Αϊ Βασίλη
Τα καταστήματα παιχνιδιών τα οποία «πρωταγωνιστούν» στις αγορές τις μέρες των Χριστουγέννων, δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση όλο το προηγούμενο διάστημα.

Μετ΄ εμποδίων θα φτάσουν τα... δώρα του Αϊ Βασίλη τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και οι αγορές γίνονται μόνο ηλεκτρονικά ή την τελευταία εβδομάδα, με τη μέθοδο click away.

Τα καταστήματα παιχνιδιών τα οποία «πρωταγωνιστούν» στις αγορές τις μέρες των Χριστουγέννων, δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση όλο το προηγούμενο διάστημα. Ακόμη κι όσοι είχαν προνοήσει ώστε να προχωρήσουν έγκαιρα από τις αρχές Δεκεμβρίου στις παραγγελίες για παιχνίδια, έβλεπαν τις εκτιμώμενες ημερομηνίες παράδοσης να εμφανίζονται κοντά στα Χριστούγεννα.

Τα e-shop των μεγάλων αλυσίδων, όπως Jumbo και Μουστάκας, βγήκαν στη συνέχεια εκτός λειτουργίας λόγω της αδυναμίας διαχείρισης του τεράστιου όγκου παραγγελιών που συσσωρεύτηκαν στα συστήματά τους και προχώρησαν στην απόφαση να σταματήσουν να δέχονται νέες. Τα μικρά καταστήματα από την άλλη πλευρά, παρέμεναν κλειστά αδυνατώντας να απορροφήσουν έστω ένα μέρος της αυξημένης ζήτησης.

Στη συνέχεια ήρθε η εφαρμογή click away και τα δεδομένα άλλαξαν. Τα μεν μικρά καταστήματα απέκτησαν εκ νέου πρόσβαση στην αγορά. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε στο insider.gr o πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιοτεχνών Παιδικών Παιχνιδιών και Αμαξών, Ιωάννης Παπαδόπουλος, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου, παρά τις δυσκολίες προσαρμογής και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, κατάφεραν να επωφεληθούν ως έναν βαθμό και η συγκεκριμένη μέθοδος να λειτουργήσει τελικά απροσδόκητα θετικά.

Η μεγαλύτερη δυσκολία για τα συγκεκριμένα καταστήματα ήταν το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους δεν διαθέτουν e-shop. Οι καταναλωτές ωστόσο βρήκαν εναλλακτική λύση γι' αυτό το πρόβλημα, αναζητώντας τους κωδικούς των παιχνιδιών μέσω διαδικτύου και στη συνέχεια προχωρώντας σε τηλεφωνικές παραγγελίες βάσει αυτών των κωδικών.

«Σε καμία περίπτωση το click away δεν αντικαθιστά τον τζίρο που χάνεται αυτή την περίοδο. Ωστόσο λειτουργεί θετικά και συμπληρωματικά αυτή τη στιγμή, φτάνοντας σε ένα ποσοστό 8%-10%» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Eπανήλθαν πριν τα Χριστούγεννα τα e-shop των μεγάλων αλυσίδων

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες αλυσίδες παιχνιδιών χρειάστηκαν τελικά μεγαλύτερο διάστημα ώστε να λειτουργήσουν με την υπηρεσία click away καθώς τις πρώτες μέρες εμφανιζόταν απενεργοποιημένη. Τα e-shop τους που είχαν βγει «νοκ άουτ» άρχισαν να επανέρχονται σε λειτουργία, λίγες μόλις μέρες πριν από τις γιορτές με τις παραδόσεις πάντως να φαίνεται ότι θα φτάσουν οριακά πριν από τα Χριστούγεννα.

Στην περίπτωση του Jumbo, το e-shop της αλυσίδας άρχισε να δέχεται ξανά παραγγελίες σχεδόν μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Η υπηρεσία click away ωστόσο, όπως ενημέρωσε από την πρώτη μέρα η εταιρεία, δεν θα λειτουργήσει καθώς όπως επισημαίνει, «δεν υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές».

Και το e-shop της αλυσίδας Μουστάκας που παρέμενε κλειστό για αρκετές ημέρες, επανήλθε τελικά, με τον εκτιμώμενο χρόνο παράδοσης για το κέντρο της Αθήνας να είναι 3 με 9 ημέρες. Παράλληλα η υπηρεσία «παραλαβή από το κατάστημα» η οποία τις πρώτες μέρες φαινόταν προσωρινά απενεργοποιημένη, πλέον φαίνεται να λειτουργεί κανονικά.

Στα καταστήματα Perfect Toys, όπου επίσης τις προηγούμενες μέρες εμφανιζόταν «απενεργοποιημένη προσωρινά» η δυνατότητα παραγγελίας στην ιστοσελίδα, η υπηρεσία click away έχει τελικά ενεργοποιηθεί, ωστόσο δεν υποστηρίζονται τηλεφωνικές παραγγελίες.

«Λόγω φόρτου, έχει απενεργοποιηθεί προσωρινά η δυνατότητα παραγγελίας» επισημαίνεται τέλος στο e-shop των Max Stores, με το click away να λειτουργεί κανονικά.

Σε κάθε περίπτωση, με τα e-shop των καταστημάτων παιχνιδιών να βγαίνουν ανά διαστήματα εκτός λειτουργίας και με τη μέθοδο click away να είναι κάτι καινούριο τόσο για καταναλωτές όσο και για εμπόρους, είναι βέβαιο ότι τα φετινά ψώνια για τα χριστουγεννιάτικα δώρα έγιναν με περισσότερη ταλαιπωρία και με την αγωνία εάν θα φτάσουν εγκαίρως στα χέρια των μικρών παιδιών πριν τις γιορτές.

Διαβάστε επίσης:

«Mπλόκαρε» στα e-shop ο σάκος του Αϊ-Βασίλη

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider