Σε σήριαλ που κάνει αλλεπάλληλα «κοιλιά», έχει εξελιχθεί η υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Στο χθεσινό μαραθώνιο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας δεν μπόρεσε να βγει λευκός καπνός και το επόμενο «επεισόδιο» θα παιχτεί στα μέσα Φεβρουαρίου, σε ένα επόμενο Δ.Σ. Αν τότε υπάρξει αποτέλεσμα, αυτό θα είναι έναν ολόκληρο χρόνο μετά την υποβολή της δεσμευτικής προσφοράς της CVC!
Η χθεσινή άκαρπη διαδικασία ακολούθησε μία προπαρασκευαστική συνεδρίαση που είχε προηγηθεί την Τετάρτη και στην οποία ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Κώστας Μιχαηλίδης και Παύλος Μυλωνάς, «ίδρωσαν», χωρίς αποτέλεσμα, για να πείσουν τους ξένους – μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας πως πρέπει να συμφωνηθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC.
H αρνητική στάση μελών του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της θυγατρικής ασφαλιστικής επαναλήφθηκε χθες, ανοίγοντας και πάλι το σενάριο του plan B για τη διάθεση του ποσοστού της ασφαλιστικής μέσω χρηματιστηρίου. Το plan B προβλέπει αρχική δημόσια προσφορά για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής που είτε θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, η μία εντός του 2021 και η άλλη το 2022, είτε θα συνδυαστεί με αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αγοράσει ποσοστό κατά το IPO. Φήμες που κυκλοφορούσαν στην αγορά το τελευταίο διάστημα και που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν, καθώς οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής καλύπτονται από την αρχή με πέπλο άκρας μυστικότητας, ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της διενέργειας του plan B, η διοίκηση της ΕΤΕ και οι σύμβουλοι είχαν διερευνήσει ακόμη και το πώς δυνητικά η εισαγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής στο χρηματιστήριο, ως 100% θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, θα μπορούσε να συνδεθεί με τις αλλαγές που προωθούνται στον νόμο του ΤΧΣ ενόψει της μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Πάντως, παρά τις δυσκολίες και τα συνεχή πισωγυρίσματα στο κλείσιμο της συμφωνίας με την CVC, ακόμη ως επικρατέστερο σενάριο παραμένει η πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund.
Το τίμημα που φέρεται να προσφέρει το CVC Capital Partners κινείται στα 380 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέρος του τιμήματος, περί τα 150 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί μέσω δανείου που προτίθεται να λάβει το αμερικανικό fund, μία συνήθης πρακτική για τις εξαγορές που πραγματοποιούν τα funds. Καθώς η Eurobank είναι η κύρια χρηματοδότης του CVC και το έχει χρηματοδοτήσει για την εξαγορά της Vivartia, οι πληροφορίες που κυκλοφορούν συνδέουν δανεισμό από τη Eurobank με μέρος της καταβολής του τιμήματος. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν φαίνεται ότι έχει ήδη συμφωνηθεί.