Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο – «Γρίφος» η ημερομηνία επαναλειτουργίας των καταστημάτων

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο – «Γρίφος» η ημερομηνία επαναλειτουργίας των καταστημάτων
Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας και η πίεση στο σύστημα υγείας «φρενάρουν» τα σενάρια για το άνοιγμα της αγοράς.

Σε γρίφο εξελίσσεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με την ημερομηνία την οποία θα δοθεί το πράσινο φως να κρίνεται από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας καθημερινά, την πίεση στο σύστημα υγείας σε συνδυασμό και με την πορεία των εμβολιασμών.

Οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών μέχρι χθες «έδειχναν» άνοιγμα των καταστημάτων μέσα στον Μάρτιο, με πιθανές ημερομηνίες τη Δευτέρα 22 Μαρτίου ή μία εβδομάδα αργότερα, στις 29 Μαρτίου. Το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με την ημερομηνία ανοίγματος δραστηριοτήτων, εμφανίστηκε συγκρατημένη επισημαίνοντας ότι με τα νούμερα της πανδημίας αυτή τη στιγμή δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση. Η κ. Πελώνη σημείωσε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης καθώς θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί όλα είναι υπό αίρεση. Λίγο αργότερα και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι «εάν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται».

Τα δεδομένα και ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων

Η 22η Μαρτίου με βάση τα νέα δεδομένα και με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει υψηλός φαίνεται ότι απομακρύνεται, ωστόσο τα στελέχη της κυβέρνησης στις τοποθετήσεις τους αποφεύγουν πλέον να δίνουν συγκεκριμένες ημερομηνίες για το άνοιγμα της αγοράς

Στον σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης εξάλλου προβλέπεται όταν οι συνθήκες επιτρέψουν την επαναλειτουργία να γίνει κανονικό άνοιγμα των καταστημάτων και όχι εφαρμογή των μεθόδων click away και click inside.

Οι περιορισμοί για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ισχύουν σε κάθε περίπτωση είναι η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και ο περιορισμός των ατόμων ανά τετραγωνικό μέσα στα καταστήματα ενώ το καινούριο «εργαλείο» που έρχεται να προστεθεί για τον περιορισμό της κινητικότητας στην αγορά είναι το sms στον νέο πενταψήφιο 13032 αποκλειστικά για τις αγορές στο λιανεμπόριο. Το 13032 θα δέχεται την αποστολή μόνο ενός sms τη μέρα ώστε να αποφεύγονται οι πολλαπλές μετακινήσεις ενώ θα προβλέπεται και χρονικός περιορισμός για τις αγορές, χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί πόσες ώρες θα είναι ακριβώς. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή δεν συζητείται να υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός όπως ισχύει στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων.

Την ίδια ώρα, με τα δεδομένα να αλλάζουν καθημερινά και την ημερομηνία ανοίγματος να πηγαίνει διαρκώς μία εβδομάδα αργότερα, οι έμποροι παρακολουθούν με αγωνία την πορεία των κρουσμάτων και αναμένουν το πολυπόθητο «πράσινο» φως για το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους. Παράλληλα ετοιμάζονται να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις προκειμένου να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό. Το μόνο βέβαιο, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, είναι πως δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί ούτε μία μέρα του Απρίλιου και είναι επιτακτική ανάγκη καταστήματα να λειτουργήσουν κανονικά ενόψει της πασχαλινής περιόδου.

Διαβάστε επίσης:

Χειμερινές εκπτώσεις: «Βουτιά» τζίρου για 9 στις 10 επιχειρήσεις - Τι περιμένει το λιανεμπόριο από την παράταση

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider