Πετρέλαιο: Ενισχύθηκε μετά τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ενισχύθηκε μετά τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ
Η άνοδος του ΑΕΠ, μαζί με την υποχώρηση του πληθωρισμού, μεγαλώνουν τις προσδοκίες των επενδυτών πως η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο. 

Ψηλότερα κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, αφού τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ ενίσχυσαν τις προσδοκίες για υψηλότερη ζήτηση αργού, αν και τα κέρδη περιορίστηκαν λόγω της ανησυχίας για χαμηλότερες εισαγωγές πετρελαίου από την Κίνα.

Το Brent παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 66 σεντς, ή 0,81%, κλείνοντας στα 82,37 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 69 σεντς ή 0,89%., ολοκληρώνοντας στα 78,28 δολάρια.

Απρόσμενη άνοδο κατέγραψε το αμερικανικό ΑΕΠ το β' τρίμηνο, με την οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ να εμφανίζεται σημαντικά ισχυρότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Υπουργείο Εμπορίου. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,8% προσαρμοσμένο στην εποχικότητα και τον πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ανάπτυξη 2,1% μετά από άνοδο 1,4% το πρώτο τρίμηνο.

Η άνοδος του ΑΕΠ, μαζί με την υποχώρηση του πληθωρισμού, μεγαλώνουν τις προσδοκίες των επενδυτών πως η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η οικονομία κινείται με πολύ καλό ρυθμό», δήλωσε ο Bob Yawger, διευθυντής συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Mizuho στη Νέα Υόρκη. «Είναι μια ένδειξη ότι θα έχουμε μια «ήπια προσγείωση»», τόνισε αναφερόμενος σε ένα σενάριο στο οποίο ο πληθωρισμός τιθασεύεται χωρίς να πυροδοτήσει επώδυνη ύφεση ή μεγάλη αύξηση της ανεργίας.

Στην Κίνα, οι εισαγωγές πετρελαίου και τα διυλιστήρια φέτος παρουσίασαν τάση χαμηλότερη από ό,τι το 2023 λόγω της ασθενέστερης ζήτησης καυσίμων εν μέσω υποτονικής οικονομικής ανάπτυξης, όπως έδειξαν τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.

«Ενώ τα κινεζικά οικονομικά στοιχεία παραμένουν απογοητευτικά, αρχίζουμε να βλέπουμε μεγαλύτερες κληρώσεις αποθεμάτων πετρελαίου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αύξηση της προσφοράς καθυστερεί την αύξηση της ζήτησης», δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Στάουνοβο. Νωρίτερα την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Κίνας μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια σε μια κίνηση να στηρίξει την οικόνομία της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Σε χαμηλό άνω των 2 εβδομάδων λόγω profit taking

Το tech sell-off εξαπλώθηκε και στις ευρωαγορές - Άνοδος 6% της Unilever

gazzetta
gazzetta reader insider insider