Ακόμη μία εβδομάδα αγωνίας περιμένει τον εμπορικό κόσμο καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα των αμέσως επόμενων ημερών στη χώρα θα καθορίσουν τον χρόνο, καθώς και τον τρόπο ανοίγματος της αγοράς.
Με την κυβέρνηση να επαναλαμβάνει ότι προτεραιότητα στη σταδιακή άρση των μέτρων είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου και την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής να εκφράζει θετική άποψη για το άνοιγμα με αυστηρούς υγειονομικούς όρους, «μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν», οι έμποροι από τη μία πλευρά ελπίζουν ότι πλησιάζει η μέρα που θα δοθεί το «πράσινο φως», από την άλλη εμφανίζονται προβληματισμένοι καθώς δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα συμβεί αυτό.
Άλλωστε στις τοποθετήσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν τις τελευταίες μέρες να μιλούν για τις πιθανές ημερομηνίες, σχετικά με την επαναλειτουργία της αγοράς. Σε συνέντευξή του το πρωί της Τρίτης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο για σταδιακό άνοιγμα προς τα τέλη Μαρτίου, εξηγώντας ωστόσο, ότι αυτό εξαρτάται και από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Στα τελευταία σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με την άρση των μέτρων, υπάρχει πλέον και το ενδεχόμενο για άνοιγμα σε δύο φάσεις. Σε αυτή την περίπτωση, δραστηριότητες όπως τα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν την επόμενη εβδομάδα και να ακολουθήσει σε δεύτερη φάση στο τέλος του μήνα το λιανεμπόριο. Επίσης εξετάζεται εάν θα μπορούσε να υπάρξει μία χαλάρωση στη μετακίνηση με τον κωδικό 6 και τη χρήση αυτοκινήτου.
Από την πλευρά τους αρκετοί λοιμωξιολόγοι εκφράζουν την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη για τη δημιουργία κάποιων «βαλβίδων» εκτόνωσης των πολιτών με χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεικτικά, μιλώντας τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, επεσήμανε ότι «το να λειτουργήσει το λιανεμπόριο συντεταγμένα, δεν πρόκειται να προσθέσει κάτι παραπάνω από αυτά που γίνονται αυτή τη στιγμή. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δούμε τη δημιουργία κάποιων βαλβίδων εκτόνωσης ούτως ώστε να μπορέσει ο κόσμος να κάνει κάποιες δραστηριότητες».
Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα
Με βάση τα παραπάνω, οι ημερομηνίες μέχρι το τέλος Μαρτίου παραμένουν στο τραπέζι αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, την ίδια ώρα που εξετάζονται τρόποι ώστε τα καταστήματα να λειτουργήσουν και να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας μεν αλλά παράλληλα να μην επιβαρυνθεί και επιδημιολογικά η χώρα. Η μεγάλη ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης εξάλλου δεν είναι η μη τήρηση των μέτρων προστασίας εντός των καταστημάτων αλλά περισσότερο το ενδεχόμενο της αύξησης της κινητικότητας στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι η πρόθεση, όπως έχει διατυπωθεί, είναι τα καταστήματα να ανοίξουν κανονικά, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν σενάρια περί επαναφοράς της μεθόδου click away για τις αγορές τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα. Βέβαιο πάντως θεωρείται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος πενταψήφιος αριθμός 13032 αποκλειστικά για τι μετακινήσεις προς τα εμπορικά καταστήματα στον οποίο δεν θα επιτρέπεται η αποστολή δεύτερου sms μέσα στην ίδια μέρα.
Για τους εμπόρους πάντως, οι οποίοι ζητούν τα καταστήματα να επαναλειτουργήσουν άμεσα και με αυστηρά μέτρα, ο πιο κρίσιμος μήνας είναι ο Απρίλιος που ακολουθεί, με τον πασχαλινό τζίρο να αποτελεί την τελευταία τους ελπίδα ώστε να μπουν έσοδα στα ταμεία τους.
Διαβάστε επίσης:
Κρίσιμος ο Απρίλιος για λιανεμπόριο και εστίαση – Τα τρία «στοιχήματα» των επαγγελματιών