Νέα αναμονή για το λιανεμπόριο - Τι θα καθορίσει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα αναμονή για το λιανεμπόριο - Τι θα καθορίσει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς
Το άνοιγμα της αγοράς εξελίσσεται για ακόμη μία φορά σε «σπαζοκεφαλιά».

Σε αναζήτηση της «χρυσής τομής», ώστε από τη μία πλευρά να λειτουργήσει σταδιακά η αγορά και να επανεκκινήσει η οικονομία και από την άλλη να μην επιβαρυνθεί επιδημιολογικά η χώρα και το ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας, βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί.

Το άνοιγμα της αγοράς εξελίσσεται για ακόμη μία φορά σε «σπαζοκεφαλιά» καθώς όσο τα κρούσματα παραμένουν υψηλά και τα νοσοκομεία βρίσκονται στα όρια τους, οι όποιες αποφάσεις γίνονται ακόμη δυσκολότερες. Ενδεικτικό είναι ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων κατά την οποία επρόκειτο να αξιολογηθούν τα ισχύοντα μέτρα και να ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης του ανοίγματος, μεταφέρθηκε για την Παρασκευή προκειμένου να υπάρχουν περισσότερα δεδομένα προς εξέταση.

Έτσι τα σενάρια για σταδιακό άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων, αρχής γενομένης από τα κομμωτήρια τη Δευτέρα 22 Μαρτίου, παραμένουν μεν στο τραπέζι ωστόσο τα επιδημιολογικά στοιχεία του επόμενου διημέρου θα μπουν στο μικροσκόπιο και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τις συγκεκριμένες εισηγήσεις που θα κάνουν οι ειδικοί την Παρασκευή. Άλλωστε η ανησυχία για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων παραμένει έντονη και δεν διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων για χαλάρωση των μέτρων την ίδια στιγμή που η πίεση στην οικονομία είναι μεγάλη.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, τα σενάρια μέχρι τώρα «δείχνουν» επαναλειτουργία του αρχικά με click away σε ημερομηνία έως το τέλος του Μαρτίου και σε δεύτερη φάση να επιτραπεί και η είσοδος των καταναλωτών μέσα στα καταστήματα. Παράλληλα θα τεθεί σε λειτουργία και ο νέος πενταψήφιος αριθμός που θα περιορίζει σε μία ημερησίως τη μετακίνηση στα εμπορικά καταστήματα σε συνδυασμό με χρονικό περιορισμό.

Εν αναμονή των αποφάσεων οι έμποροι

Από την πλευρά τους οι έμποροι τηρούν στάση αναμονής μέχρι την ανακοίνωση των ημερομηνιών και των τρόπων λειτουργίας της αγοράς επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι η μέθοδος click away δεν μπορεί να θεωρηθεί ως άνοιγμα των καταστημάτων καθώς δεν υποκαθιστά την κανονική λειτουργία τους.

«Μπορούμε αρχικά να λειτουργήσουμε είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό περιορισμό, ανάλογα με το τι μπορεί να επιτηρήσει καλύτερα η πολιτεία και στη συνέχεια να πάμε σε κανονικό άνοιγμα» σχολιάζει στο insider.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

Την προηγούμενη εβδομάδα εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, είχε προχωρήσει στην πρόταση να ανοίξουν άμεσα και με περιορισμούς έστω οι μικρές και πολύ μικρές εμπορικές επιχειρήσεις καθώς όπως επεσήμανε είναι οι περισσότερο ευάλωτες, βαρύτατα πληττόμενες και επιπλέον έχουν ελάχιστη ή και μηδενική επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο.

Διαβάστε επίσης:

Τα σχέδια για σταδιακό άνοιγμα της αγοράς – Τι θα γίνει με κομμωτήρια και λιανεμπόριο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider