Ποιους τομείς ακινήτων βάζουν στο στόχαστρο οι ΑΕΕΑΠ - Από τα logistics έως τις «κοινωνικές» υποδομές

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιους τομείς ακινήτων βάζουν στο στόχαστρο οι ΑΕΕΑΠ - Από τα logistics έως τις «κοινωνικές» υποδομές
Οι Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) κατά τη διάρκεια του 2020, αν και με σαφώς μικρότερη ένταση, προχώρησαν σε νέες επενδύσεις, ορισμένες από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν με αποδόσεις στα κατώτερα όρια της αγοράς, όπως ίσχυαν πριν από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας και ειδικά για τον τομέα ακινήτων, που ανέδειξε την περασμένη Τετάρτη το insider, υπήρχε ειδική αναφορά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για την εικόνα και την δράση των εταιρειών που επενδύουν στο real estate.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) κατά τη διάρκεια του 2020, αν και με σαφώς μικρότερη ένταση, προχώρησαν σε νέες επενδύσεις, ορισμένες από τις οποίες πραγματοποιήθηκαν με αποδόσεις στα κατώτερα όρια της αγοράς, όπως ίσχυαν πριν από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης. Υπολογίζεται ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των κεφαλαίων των ΑΕΕΑΠ επενδύθηκε στην Αττική, με την πλειοψηφία των επενδύσεων (περίπου 45%) να κατευθύνεται προς χρήσεις γραφείων, ενώ σημαντικό ποσοστό επενδύθηκε σε επαγγελματικούς αποθηκευτικούς χώρους ή σε γη που προορίζεται για ανάπτυξη αντίστοιχων χρήσεων (περί το 18%).

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ενδιαφέρον των ΑΕΕΑΠ στρέφεται σταδιακά προς την ανάπτυξη ακινήτων και προς χρήσεις οι οποίες μέχρι τώρα είχαν προσελκύσει μικρό ή μηδαμινό ενδιαφέρον, όπως η οργανωμένη-εξειδικευμένη κατοικία εισοδήματος, οι φοιτητικές εστίες και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και προς τους αποθηκευτικούς χώρους υψηλών προδιαγραφών κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σημαντικές επενδύσεις υλοποιούνται ήδη, ή προγραμματίζονται για το 2021, και από άλλα χαρτοφυλάκια, τα οποία στοχεύουν στην επένδυση σε τουριστικά ακίνητα, σε χρήσεις υψηλότερου επιχειρηματικού κινδύνου, όπως εμπορικά κέντρα και πάρκα, θεματικά πάρκα και χώρους αναψυχής, αλλά και σε χρήσεις που σχετίζονται με υπηρεσίες περίθαλψης, παιδείας κ.λπ.

Παράλληλα, εγχώριες και ξένες εταιρίες και αλυσίδες επιχειρήσεων έχουν ανακοινώσει ή έχουν ήδη προβεί σε σημαντικού ύψους πράξεις και έργα ανάπτυξης στο πλαίσιο της επέκτασης ή προσαρμογής των δραστηριοτήτων τους στη χώρα.

Τα παραπάνω «κουμπώνουν» και με όσα σταδιακά αποκαλύπτονται από τις ανακοινώσεις μεγεθών των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ και τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις- παρουσιάσεις, όπου γίνονται αναφορές για τα προσεχή αναπτυξιακά σχέδια. Και σε αυτές, «ξεδιπλώνονται» τα πλάνα ομίλων όπως η Briq Properties, η Trastor, η Intercontinental, ή η Premia να επενδύσουν περαιτέρω σε «καυτούς» κλάδους, όπως είναι κυρίως τα logistics, δευτερευόντως σε ευκαιρίες σε «φιλοξενία»-τουρισμό, επαγγελματικά ακίνητα-κτήρια γραφείων, εμπορικά κέντρα κ.α., ενώ σταδιακά «βγαίνουν» στην επιφάνεια και τομείς που συνδέονται με κοινωνικά κτίρια (εκπαίδευση, φοιτητικές εστίες, υγεία, γηροκομεία κ.α.).

Ολες οι εταιρείες του real estate σχεδιάζουν επενδυτικές κινήσεις 40 εκατ. (π.χ. Intercontinental), 50 εκατ. ευρώ (Briq Properties) ή 100 εκατ. εκατ. ευρώ η κάθε μία για το 2021, ενίσχυση χαρτοφυλακίου τους (με αγορές, με ΑΜΚ και μέσω εισφορών σε είδος κ.λπ.), ενώ λογικά θα πρέπει να αναμένουμε νέες κινήσεις και από την Prodea.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider