Τα μέτρα διάσωσης της μοναδικής παραγωγής υδρογονανθράκων στη χώρα, δηλαδή της παραχώρησης του Πρίνου, περιλαμβάνονται σε τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο σχέδιο νόμου για τη φαρμακευτική κάνναβη. Τα μέτρα αυτά, τα οποία έλαβαν στα τέλη Μαρτίου την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα καλύψουν τις ανάγκες σε επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης της Εnergean, η οποία διαχειρίζεται τον Πρίνο και έχει καταστρώσει ένα σχέδιο για τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα της παραχώρησης.
Στο πλαίσιο αυτό, η χρηματοδότηση θα λάβει τη μορφή δημόσιας εγγύησης για δάνειο ύψους 90,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα συνάψει η Energean με εμπορικές τράπεζες. Επίσης, το ελληνικό Δημόσιο θα καλύψει ομολογιακό δάνειο ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα εκδώσει η εταιρεία. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρξει σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών, έπειτα από ανάλογο αίτημα που θα υποβάλει η Energean προς τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.
Στην απόφαση έγκρισης των παραπάνω μέτρων, βάσει του προσωρινού κοινοτικού πλαισίου στήριξης της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, η Κομισιόν επισημαίνει πως η Energean αποτελεί παραχωρησιούχο του μοναδικού πεδίου εξόρυξης πετρελαίου στην Ελλάδα, με συνέπεια να παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την πώληση αργού πετρελαίου.
Δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση
«Αυτό σημαίνει ότι έχει υποστεί σοβαρές ζημίες λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου κατόπιν της έξαρσης του κορονοϊού. Επί του παρόντος η Energean αντιμετωπίζει δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά. Κατά συνέπεια, τα μέτρα ενίσχυσης αποσκοπούν στην αντιμετώπιση αυτών των αναγκών ρευστότητας», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.
Επίσης, όπως ορίζει το προσωρινό πλαίσιο, η στήριξη θα χορηγηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ θα έχουν μέγιστη διάρκεια 8 ετών. Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν για να καλύψει τις ανάγκες την κάλυψη των αναγκών της Energean σε επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης κατά τους επόμενους 12 μήνες.
Η εξόρυξη υδρογονανθράκων αποτέλεσε παγκοσμίως έναν από τους πλέον πληττόμενους τομείς από την πανδημία, η οποία προκάλεσε κατακόρυφη πτώση στην τιμή του «μαύρου χρυσού». Ως συνέπεια, τη διετία 2019-2020 η δραστηριότητα του Πρίνου έχει καταγράψει ζημιές της τάξης των 120 εκατ. ευρώ.
Αν και στο διάστημα που μεσολάβησε η τιμή του πετρελαίου βελτιώθηκε, η αδυναμία πραγματοποίησης επενδύσεων, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, προκάλεσε την περαιτέρω μείωση της παραγωγής στον Πρίνο, με αποτέλεσμα και τον τρέχον έτος να αναμένεται ζημιογόνο κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ.
«Θωράκιση» της οικονομικής βιωσιμότητας
Σε αυτό το πλαίσιο, η οικονομική ενίσχυση θα επιτρέψει στην εταιρεία να προχωρήσει σε επενδύσεις που θα μπορέσουν να κρατήσουν «ζωντανή» την παραχώρηση. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως η χρηματοδότηση έχει δανειακή μορφή, δηλαδή θα επιστραφεί εντόκως στο ελληνικό Δημόσιο από την ελληνική θυγατρική της εταιρείας. Επίσης, για την άμεση παρακολούθηση της αξιοποίησης της χρηματοδότησης, το ελληνικό Δημόσιο θα ορίσει εκπρόσωπό του στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Energean.
Άμεση προτεραιότητα της εταιρείας, με τη λήψη της χρηματοδότησης, είναι η ολοκλήρωση της επένδυσης για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Έψιλον, ώστε να «θωρακισθεί» η οικονομική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης. Παράλληλα, σχεδιάζεται η συνολική διοικητική και λειτουργική αναδιοργάνωση του Πρίνου με στόχο τον εξορθολογισμό στα κόστη, καθώς και μια σειρά από νέα πρότζεκτ, όπως η Διακράτηση και Αποθήκευση Διοξειδίου του Άνθρακα και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου.
Τα πρότζεκτ αυτά έχουν στόχο να μετατρέψουν τον Πρίνο περιβαλλοντικά ουδέτερο. Μία προοπτική που θα διασφαλίσει τη διατήρηση της λειτουργίας της παραχώρησης και της απασχόλησης ακόμη και μετά το τέλος «ζωής» των κοιτασμάτων, το οποίο προσδιορίζεται έπειτα από περίπου μία 15ετία.