Με κρατικές εγγυήσεις «πράσινο» ρεύμα για τις βιομηχανίες από τις αρχές 2022

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με κρατικές εγγυήσεις «πράσινο» ρεύμα για τις βιομηχανίες από τις αρχές 2022
Στα σκαριά προς κοινοποίηση από το ΥΠΕΝ στην Κομισιόν ένα σχήμα που, μέσω κρατικών εγγυήσεων, θα προωθήσει τις συμβάσεις αγοραπωλησίας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας μέσω βιομηχανιών και παραγωγών ΑΠΕ («πράσινα» PPAs). «Παράθυρο» και για διεκδίκηση της επιδότησης των συμβάσεων

Στις αρχές του 2022 εκτιμάται πως θα τεθεί σε εφαρμογή το σχήμα που θα ανοίξει τον δρόμο στις βιομηχανίες, ώστε να καλύπτουν πλέον μέρος των αναγκών τους σε ρεύμα με «πράσινη» και ανταγωνιστική ηλεκτροπαραγωγή, συνάπτοντας συμβάσεις αγοραπωλησίας ρεύματος με παραγωγούς ΑΠΕ («πράσινα» PPAs).

Αυτό αποκαλύπτει το Market Reform Plan, δηλαδή ο «οδικός χάρτης» των μεταρρυθμίσεων στις εγχώριες χονδρεμπορικές αγορές ρεύματος, ο οποίος έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Μάλιστα, σύμφωνα με τον «οδικό χάρτη», για να προωθηθούν τα «πράσινα» PPAs στη βιομηχανία, το σχήμα αυτό θα προβλέπει τη στήριξή τους μέσω κρατικών εγγυήσεων.

Επίσης, στο κείμενο αφήνεται «παράθυρο» να εξεταστεί και το ενδεχόμενο κρατικής κάλυψης μέρους της τιμής των συμβολαίων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η πολιτεία θα διερευνήσει το ενδεχόμενο επιδότησης, με το ποσό αυτό να υπολογίζεται βάσει του κόστους των εκπομπών CO2 που, χάρις στην «πράσινη» ηλεκτροδότηση, αποτρέπεται να εκλυθεί στην ατμόσφαιρα.

Οι επιλέξιμοι για κρατική ενίσχυση

Με δεδομένο ότι το σχήμα αυτό προβλέπει κρατικές ενισχύσεις, η εφαρμογή του «περνά» από την έγκριση της Κομισιόν, στην οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να το υποβάλει τους αμέσως επόμενως μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τα «πράσινα» PPAs αποτελούν βασικό πυλώνα της στρατηγικής του ΥΠΕΝ, για να διασφαλίσουν οι εγχώριες βιομηχανίες έντασης ενέργειας χαμηλές τιμές ρεύματος. Μάλιστα, όπως έχει αναφέρει τον Μάιο σε συνέδριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στόχος είναι ήδη από το 2022 τα συμβόλαια αυτά να καλύπτουν το 20% της ζήτησης των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε ρεύμα, το οποίο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τη στήριξη των βιομηχανιών για πρόσβαση σε ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ, το μέτρο αυτό στοχεύει στην ενίσχυση της σύναψης «πράσινων» PPAs από όλες τις κατηγορίες «παικτών» της αγοράς. Έτσι, η οργανωμένη πλατφόρμα συναλλαγών για διμερείς «πράσινες» συμβάσεις, που πρόκειται να δημιουργηθεί, προορίζεται για παράδειγμα και για τους προμηθευτές.

Ωστόσο, επιλέξιμοι για κρατική ενίσχυση θα είναι μόνον οι ενεργοβόροι βιομηχανικοί καταναλωτές, και πιο συγκεκριμένα οι βιομηχανίες στις οποίες το κόστος ενέργειας υπερβαίνει το 10% του συνολικού κόστους παραγωγής, και εκτίθεται στον διεθνή ανταγωνισμό.

Διαφορά στην επιθυμητή χρονική διάρκεια των PPAs

Όπως αναφέρεται στο Market Reform Plan, η εγγύηση θα στοχεύει πρωτίστως στην αντιστοίχιση της μακροπρόθεσμης ροής εσόδων της τραπεζικής χρηματοδότησης, με τη βραχυπρόθεσμη διάρκεια των συμβάσεων PPAs. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα συμβάλει στο να ξεπερασθεί το εμπόδιο που υπάρχει σήμερα για τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων, με τα διαφορετικά χρονικά «παράθυρα» που επιδιώκουν οι επενδυτές ΑΠΕ και οι βιομηχανίες.

Έτσι, οι βιομηχανίες επιδιώκουν να δεσμεύονται για σχετικά μικρά χρονικά διαστήματα (π.χ. 5ετία) με το «κλείδωμα» της τιμής αγοράς του «πράσινου» ρεύματος, ώστε να μειώσουν το ρίσκο που προκύπτει από την αβεβαιότητα της μακροχρόνιας εξέλιξης των χονδρεμπορικών τιμών.

Την ίδια στιγμή, για να μπορέσουν οι επενδυτές ΑΠΕ να εξασφαλίσουν τραπεζική χρηματοδότηση, πρέπει να συνάπτουν συμβόλαια μεγαλύτερης χρονικής περιόδου. Μάλιστα, στο κείμενο σημειώνεται ότι ο τραπεζικός κλάδος (συμπεριλαμβανομένης της ΕΤΕπ) έχουν επισημάνει την αναγκαιότητα τέτοιων κρατικών εγγυήσεων, που θα «γεφυρώσουν» αυτή τη διαφορά.

Διέξοδο στις επενδύσεις στις ΑΠΕ

Τα παραπάνω δείχνουν πως το μέτρο αυτό θα δώσει παράλληλα διέξοδο στο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων μονάδων ΑΠΕ, τη στιγμή που θα είναι αρκετά περιορισμένος ο αριθμός των έργων που θα κατακυρώσει τα επόμενα χρόνια εγγυημένες «ταρίφες». Κι αυτό γιατί θα αποτελέσει το έναυσμα για την πρώτη «γενιά» σταθμών που πρόκειται να κατασκευαστεί, έχοντας «κλειδώσει» την πώληση της μελλοντικής τους ηλεκτροπαραγωγής απευθείας σε καταναλωτές, για κάποιο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το σχήμα προορίζεται να αποτελέσει «σκαλοπάτι» για τη σύναψη «πράσινων» PPA με καθαρά όρους αγοράς σε απώτερο χρόνο, όταν η αγορά αυτή θα αποκτήσει ρευστότητα. Έτσι, η στήριξη του Δημοσίου θα είναι μεταβατική, μέχρι να συναφθεί μια κρίσιμη μάζα διμερών συμβάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Κομισιόν έχει εγκρίνει ένα ανάλογο σχήμα που υπέβαλε η Ισπανία, το οποίο προβλέπει την παροχή εγγυήσεων για τη σύναψη συμβολαίων αγοράς «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας από εταιρείες της χώρας που δραστηριοποιούνται σε κλάδους υψηλής έντασης ενέργειας. Ωστόσο, πιο δύσκολο θεωρείται να περάσει από την «κρησάρα» των Βρυξελλών η επιδότηση των συμβολαίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider