Σχεδόν τετραπλασιάστηκε η άντληση ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών μέσω των στοχευμένων πράξεων μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ, TLTROs από τα τέλη του 2019 έως τον Ιούνιο του 2021, φτάνοντας στα 2,2 τρισ. ευρώ από περίπου 600 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνει η Moody's.
Αυτό ισοδυναμεί με περίπου το 6% του ενεργητικού των τραπεζών, έχοντας τριπλασιαστεί από το 2% στα τέλη του 2019, με τις τράπεζες που έκαναν την μεγαλύτερη χρήση του προγράμματος να είναι αυτές του Νότου, αλλά και από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία που αύξησαν σημαντικά τον δανεισμό τους μέσω των TLTROs εν μέσω της πανδημίας.
Σύμφωνα με τη Moody's, οι τράπεζες σε Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία υπήρξαν οι μεγαλύτεροι αποδέκτες κεφαλαίων TLTRO από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2010. Αυτό έρχεται ως απάντηση στην αρχική ανάγκη στήριξης αυτών των τραπεζών κατά την κρίση χρέους της Ευρωζώνης το 2010-2012 και την επακόλουθη εξάρτησή τους από τα κεφάλαια της ΕΚΤ για τη στήριξη της αύξησης του δανεισμού. Έτσι, με βάση τα δεδομένα από τον Μάιο, οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν τους μεγαλύτερους δανειστές της ΕΚΤ σε σχέση με τα περιουσιακά τους στοιχεία, με τα κεφάλαια TLTRO να αντιπροσωπεύουν το 14% του συνόλου.
Επιπλέον, οι γαλλικές τράπεζες ήταν οι μεγαλύτεροι αποδέκτες κεφαλαίων TLTRO σε απόλυτους όρους, με συνολικό χρέος άνω των 450 δισ. ευρώ, ή 4% του ενεργητικού τους, με τις ιταλικές τράπεζες να ακολουθούν με συνολικό δανεισμό άνω των 440 δισ. ευρώ, και τις γερμανικές και τις ισπανικές τράπεζες με δανεισμό περίπου 420 δισ. ευρώ και 290 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, το κίνητρο της ενίσχυσης της κερδοφορίας οδήγησε την ΕΚΤ στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού στις πράξεις TLTROs στις -100 μ.β τον Μάρτιο του 2020 ως μέρος του πακέτου στήριξης έναντι της πανδημίας του κορονοϊού, επιτρέποντας έτσι στις τράπεζες να κερδίζουν χρήματα επανακαταθέτοντας δάνεια TLTRO στην ΕΚΤ με το επιτόκιο καταθέσεων στις -50 μ.β. Αυτή η στρατηγική, όπως επισημαίνει η Moody's, θα επιτρέψει στις τράπεζες να δημιουργήσουν έσοδα άνω των 20 δισ. ευρώ το 2021.
Επιπλέον, με την άφθονη ρευστότητα να είναι διαθέσιμη χάρη στην αύξηση των καταθέσεων που σχετίζονται με την πανδημία, η αύξηση της κερδοφορίας αποτελεί το κύριο κίνητρο για τη χρήση των γραμμών TLTROs για την πλειονότητα των τραπεζών, παρά η ρευστότητα ή η χρηματοδοτική στήριξη. Προς το παρόν, η Moody's δεν βλέπει την υψηλή χρήση TLTRO ως ένδειξη αδυναμίας χρηματοδότησης.
Ωστόσο, η χρήση των TLTROs περιορίζει τη διαφοροποίηση χρηματοδότησης και μπορεί να καθυστερήσει την αναδιάρθρωση για να βελτιώσουν οι τράπεζες την κερδοφορία τους. Επιπλέον, η αύξηση του δανεισμού TLTRO αυξάνει την εξάρτηση των τραπεζών της Ευρωζώνης από τη φτηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ, ενώ μπορεί επίσης να ενθαρρύνει κάποιες τράπεζες να αναλάβουν πρόσθετους κινδύνους, ή να προκαλέσει στρέβλωση στην πραγματική εικόνα των τραπεζών.
Όπως αναφέρει η Moody's, τα κεφάλαια TLTRO που παραμένουν στην ΕΚΤ αντί να χρηματοδοτούν τραπεζικά δάνεια μπορεί να δώσουν μια παραπλανητική εντύπωση για τους ισολογισμούς των τραπεζών, με τον οίκο να το λαμβάνει σημαντικά υπόψη κατά την ανάλυση της πιστωτικής δύναμης των τραπεζών.