Τον δρόμο ώστε η Energean να καταστεί αποκλειστική μισθώτρια εταιρεία της χερσαίας παραχώρησης στα Ιωάννινα, άνοιξε απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εγκρίνεται η μεταβίβαση στην εταιρεία του ποσοστού των δικαιωμάτων (60%) που κατείχε η ισπανική Repsol στο εν λόγω μπλοκ.
Υπενθυμίζεται ότι στην κοινοπραξία των δύο εταιρειών, που ήταν η μισθώτρια του «οικοπέδου», η Energean κατείχε το 40%, ενώ η Respol είχε και τον ρόλο του Operator. Η ισπανική εταιρεία είχε «εισέλθει» το 2017 στη συγκεκριμένη παραχώρηση, όπως και στο μπλοκ της Αιτωλοακαρνανίας με το ίδιο ποσοστό, με την εξαγορά των αντίστοιχων μεριδίων από την Energean.
Η πώληση του μεριδίου της στα Ιωάννινα, εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της Repsol για μείωση της έκθεσης στο upstream, στο πλαίσιο της μείωσης του ανθρακικού της αποτυπώματος. Στις αρχές του χρόνου, Repsol και Energean αποχώρησαν και επίσημα από την παραχώρηση της Αιτωλοακαρνανίας, επιστρέφοντας τα δικαιώματα έρευνας στο ελληνικό Δημόσιο.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ειλημμένη είναι η απόφαση της ισπανικής εταιρείας να αποχωρήσει και από την τρίτη και τελευταία εγχώρια παραχώρηση στην οποία δίνει το «παρών», δηλαδή το θαλάσσιο μπλοκ στο Ιόνιο. Στο εν λόγω «οικόπεδο», συμμετέχει σε κοινοπραξία με τα ΕΛΠΕ.
Επικέντρωση σε «ώριμα» κοιτάσματα
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, αποκαλύπτοντας στις αρχές του έτους τα σχέδια του ισπανικού κολοσσού για αποχώρηση από την Ελλάδα, η μείωση των επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων σημαίνει πως στόχος είναι τα περιορισμένα πλέον αυτά κεφάλαια να διοχετευθούν σε λιγότερες χώρες και στα πιο «ώριμα» κοιτάσματα για αξιοποίηση. Επομένως, με δεδομένο ότι οι έρευνες και στα τρία ελληνικά «οικόπεδα» βρίσκονται σε αρκετά πρώιμη φάση, τα μπλοκ συμπεριλήφθηκαν στο προς αποεπένδυση χαρτοφυλάκιο.
Η περιστολή των επενδύσεων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις εκτιμήσεις της εταιρείας για τις επιπτώσεις στον τομέα από τη δρομολογημένη απανθρακοποίηση του ενεργειακού μίγματος, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα, για την προσαρμογή της επιχειρηματικής της στρατηγικής στην ενεργειακή μετάβαση, οι επενδύσεις που θα περικοπούν από το το upstream θα ανακατευθυνθούν στις ΑΠΕ. Με αυτό τον τρόπο, σχεδιάζει να ενισχύσει το «πράσινο» χαρτοφυλάκιό της στα 16 GW (γιγαβάτ) από 2,5 GW που είναι σήμερα, με στόχο να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές της έως το 2050.
Υπενθυμίζεται ότι και τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν και επίσημα πρόσφατα την αποχώρησή τους από τις δύο χερσαίες παραχωρήσεις που υπήρχαν στο χαρτοφυλάκιό τους, δηλαδή τα μπλοκ «Άρτα – Πρέβεζα» και «ΒΔ Πελοπόννησος». Επομένως, σε συνδυασμό με την «επιστροφή» των δικαιωμάτων για την Αιτωλοακαρνανία, αυτό σημαίνει ότι πλέον το «οικόπεδο» στα Ιωάννινα είναι η μοναδική ενεργή χερσαία παραχώρηση.